ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ Story: Κάστρο του Αγ. Ιλαρίωνα - Εκεί που σμίγει ο θρύλος με τις παραδόσεις

Δείτε την ιστορία του επιβλητικού κάστρου που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 725 μέτρων στον Πενταδάκτυλο, το οποίο κινδύνευσε να καταστραφεί από πυρκαγιά.

Μοντάζ: Λοΐζος Λοΐζου

«Ανέβηκα στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Είναι ένα έργο πολέμου φοβερό, που στέκεται εκεί ψηλά με τις άπειρες στοές και καμάρες και πολεμίστρες του». Έτσι περιγράφει ο λογοτέχνης Στράτης Μυριβήλης το κάστρο που βρίσκεται στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας και είναι αγκαλιασμένο από λαϊκούς μύθους και παραδόσεις.

Το κάστρο που είναι το πιο εντυπωσιακό, το πιο επιβλητικό και ίσως το πιο μεγαλεπήβολο στην Κύπρο αποτελείται από τρεις αμυντικές ενότητες κτισμένες σε τρία διαφορετικά επίπεδα με απόκρημνους, σχεδόν κατακόρυφους μεγαλοπρεπείς βράχους. Από μακριά σού προκαλεί δέος καθώς δεν μπορείς να διακρίνεις αν πρόκειται όντως για κτίσμα ή για σκάλισμα πάνω στο βουνό.

Το κάστρο που είναι προσβάσιμο μόνο από τη νότια πλευρά του, καθώς στις υπόλοιπες περιβάλλεται από απρόσιτους γκρεμούς βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του δυτικού τμήματος της οροσειράς του κατεχόμενου σήμερα Πενταδάκτυλου, κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς τον 11ο αιώνα μ.Χ., σε υψόμετρο 725 μέτρων για αμυντικούς σκοπούς και αργότερα συμπληρώθηκε από τους Φράγκους.

Μέσα στο κάστρο υπάρχει ναός που πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ιλαρίωνα που πήγε στην κορυφή για να ασκητέψει, όντας ένας από τους 300 αγίους που ήρθαν στην Κύπρο από τους Αγίους Τόπους για να γλυτώσουν από τους Άραβες.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν γνωστό και με την ονομασία «Δίδυμος», εξαιτίας των δυο απότομων βράχων που το πλαισιώνουν, που οι Φράγκοι παρέφρασαν σε «Dio d' Amore» (στην ιταλική «Φρούριο του Θεού του Έρωτα»).

Μαζί με τα κάστρα του Βουφαβέντο και της Καντάρας, ενίσχυε την άμυνα των βορείων ακτών της Κύπρου κατά των θαλασσινών επιδρομών και εξυπηρετούσε και ευρύτερες στρατιωτικές ανάγκες.
Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας αποτέλεσε παραθεριστική κατοικία των Φράγκων ηγεμόνων της Κύπρου. Εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε από τους Ενετούς τον 14ο αιώνα.

Η Ρήγαινα

Σύμφωνα με την παράδοση, το κάστρο κτίστηκε από τη Ρήγαινα, το πιο γνωστό αλλά και το πιο μυστηριώδες πρόσωπο των θρύλων και των παραδόσεων της Κύπρου.

«Τα χίλια σπίτια της βασίλισσας, το λέει ο λαός» γράφει ο Στράτης Μυριβήλης. «Και είναι εκεί ένα τοξωτό παράθυρο, το παράθυρο της βασίλισσας, από όπου το θέαμα του κάμπου και της θάλασσας που σέρνεται στα πόδια του βουνού είναι εξαίσιο».
Η Ρήγαινα κάποτε βασιλεύει και ορισμένες φορές εξουσιάζει στο πλευρό του βασιλιά συζύγου της. Λέγεται ότι εκείνη, όταν οι εργάτες είχαν τελειώσει την κατασκευή του κάστρου, διέταξε να τους πετάξουν στο γκρεμό για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά του κάστρου. Μια άλλη λαϊκή παράδοση λέει ότι η Ρήγαινα εξαπατήθηκε από στρατιώτη του εχθρού που ήταν ντυμένος ετοιμόγεννη γυναίκα και χρειαζόταν βοήθεια. Η Ρήγαινα τη λυπήθηκε και όταν άνοιξε την πύλη, όρμηξε μέσα ο εχθρικός στρατός. Η παράδοση λέει ότι, για να μην πιαστεί αιχμάλωτη και ατιμαστεί, πήδηξε με όλες τις γυναίκες του κάστρου από τον γκρεμό.

Οι λαϊκές παραδόσεις έγιναν δίστιχα τραγούδια ερωτικά, ψίθυροι για τις βόλτες της Ρήγαινας και τις υπόγειες σήραγγες, τους δράκους, τις σπηλιές και τα πλούτη των αρχόντων.

Η Βασίλισσα Ελεονόρα

Η ιστορία αναφέρει, πάντως, πως κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο, το 1347, η βασίλισσα Ελεονόρα, της οποίας το όνομα έχει ταυτιστεί με πάθη, ζήλιες και δολοπλοκίες, είχε σχεδιάσει τη δολοφονία του πρίγκιπα της Αντιόχειας Ιωάννη, θεωρώντας τον υπαίτιο για τον θάνατο του συζύγου της, Πέτρου Α΄. Ο πρίγκιπας Ιωάννης, κλεισμένος στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, προσπαθούσε να αποφύγει την πολιορκία των Ενετών. Η βασίλισσα Ελεονόρα αποδυνάμωσε τότε τη φρουρά του και έστειλε στον ίδιο μία επιστολή με την οποία «αποδείκνυε» πως οι φρουροί του είχαν στήσει συνωμοσία εναντίον του. Μην ξέροντας τι να κάνει ο πρίγκιπας, αποφάσισε να εξολοθρεύσει τους μισθοφόρους του. Οι ανήξεροι Βούλγαροι στρατιώτες του βρήκαν οικτρό θάνατο, όταν ο Ιωάννης τούς δολοφόνησε ρίχνοντάς τους κάτω από τον θεόρατο γκρεμό του κάστρου έναν-έναν...

Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, το οποίο δεσπόζει εντυπωσιακό στους αιώνες, κινδύνευσε χθες να καεί, μετά από κεραυνούς που προκάλεσαν πυρκαγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X