ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βιβλίο: «Αρχαία Ελλάδα-Στο Λυκαυγές Ημιθέων και Ηρώων»

Δείτε πως το βιβλίο του Ματθαίου Οικονομίδη για την αρχαία Ελλάδα κατά την παρουσίασή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ταξίδεψε στο «Λυκαυγές ημιθέων και ηρώων».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Έλενας Αποστόλου

«Έχοντας την ενδόμυχη πεποιθηση και ελπίζω να μην είναι απατηλή, ότι το σύγγραμμα αυτό «Αρχαία Ελλάδα-Στο Λυκαυγές ημιθέων και ηρώων», συνέδραμε θετικά τη σκέψη μου, τολμώ να το προσφέρω και σε σας απευθυνόμενος σε όσους αναγνώστες είναι σε θέση να βιώσουν εξίσου παραστατικά τους πολύφωνους ήχους λέξεων και εικόνων», υπογράμμισε ο συγγραφέας Ματθαίος Οικονομίδης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του χθες βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο κ. Οικονομίδης υπόσχεται με την πένα του ένα πνευματικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα και όσα το ελληνικό πνεύμα προσέφερε στον δυτικό κόσμο.

Ο συγγραφέας με περισσή περηφάνια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό υπογράμμισε πως «η επεξεργασία κι ολοκλήρωση του παρόντος συγγράμματος έχει επιτευχθεί με τη συναίσθηση των εγγενών δυσχερειών, σύμφυτων σε παρόμοιες απόπειρες και την επίγνωση πως η άριστη πρόθεση δεν είναι επαρκής. «Τα χρόνια τούτα, μονάχος περιπλανήθηκα στο μεγαλείο της άφθαρτης κοινωνίας των πνευμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Στις φαινομενικά οξύτερες αντιθέσεις της. Στο σύθαμπο των αδιεξόδων, σε καιρούς ανερμάτιστους, πρόβαλε θριαμβικά το χάραμα μετά το πιο πυκνό σκοτάδι. Σε έννοιες διαστατές και σχέσεις συναλληλίας βυθομέτρησα τις εποχές της ελπίδας και της απόγνωσης, με αναστοχασμούς φωτογενείς, λογισμούς ελεύθερους, εναγώνια διλήμματα και υπαρξιακές αναζητήσεις».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Δημήτριος Χατζηχαμπής, ο οποίος υπογράμμισε πως «η υψιστη αντίληψη της ιστορίας εξυπακούει τη μανία που μας δίνεται από τις μούσες για την κατανόηση της ουσίας της ιστορικής αλήθειας και ο κύριος Οικονομίδης είναι ικανότατα μουσόπνος και μουσοτραφής για να αναλάβει τέτοιο έργο, τέτοιων αξιώσεων».

Ο Απόστολος Κουρουπάκης, υπεύθυνος του Πολιτιστικού Ενθέτου Ζωή της εφημερίδας «Καθημερινή», υπογράμμισε πως στο σύγγραμμα των 516 σελίδων ο συγγραφέας διατρέχει την αρχαία ελληνική ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μέσα από ένα πρίσμα ψυχολογίας των ηρώων και των ημιθέων.

Ο διευθυντής της Εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ανδρέας Παράσχος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ,πως είναι τιμή που η «Καθημερινή» Κύπρου προτείνει στην Καθημερινή Ελλάδος «ένα τέτοιο έργο ακριβώς στο διπλό ιωβηλαίο 100 χρόνων απο την ίδρυση της ιστορικότερης εφημερίδας του ελληνισμού».

Της παρουσίασης ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας με τον Ανδρέα Σκέττο στο ακορντεόν και τον καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας Μπορισλάφ Αλεξάντροφ, στο πιάνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
X