ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βιβλίο: «Αρχαία Ελλάδα-Στο Λυκαυγές Ημιθέων και Ηρώων»

Δείτε πως το βιβλίο του Ματθαίου Οικονομίδη για την αρχαία Ελλάδα κατά την παρουσίασή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ταξίδεψε στο «Λυκαυγές ημιθέων και ηρώων».

Newsroom K

Της Έλενας Αποστόλου

«Έχοντας την ενδόμυχη πεποιθηση και ελπίζω να μην είναι απατηλή, ότι το σύγγραμμα αυτό «Αρχαία Ελλάδα-Στο Λυκαυγές ημιθέων και ηρώων», συνέδραμε θετικά τη σκέψη μου, τολμώ να το προσφέρω και σε σας απευθυνόμενος σε όσους αναγνώστες είναι σε θέση να βιώσουν εξίσου παραστατικά τους πολύφωνους ήχους λέξεων και εικόνων», υπογράμμισε ο συγγραφέας Ματθαίος Οικονομίδης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του χθες βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο κ. Οικονομίδης υπόσχεται με την πένα του ένα πνευματικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα και όσα το ελληνικό πνεύμα προσέφερε στον δυτικό κόσμο.

Ο συγγραφέας με περισσή περηφάνια για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό υπογράμμισε πως «η επεξεργασία κι ολοκλήρωση του παρόντος συγγράμματος έχει επιτευχθεί με τη συναίσθηση των εγγενών δυσχερειών, σύμφυτων σε παρόμοιες απόπειρες και την επίγνωση πως η άριστη πρόθεση δεν είναι επαρκής. «Τα χρόνια τούτα, μονάχος περιπλανήθηκα στο μεγαλείο της άφθαρτης κοινωνίας των πνευμάτων της αρχαίας Ελλάδας. Στις φαινομενικά οξύτερες αντιθέσεις της. Στο σύθαμπο των αδιεξόδων, σε καιρούς ανερμάτιστους, πρόβαλε θριαμβικά το χάραμα μετά το πιο πυκνό σκοτάδι. Σε έννοιες διαστατές και σχέσεις συναλληλίας βυθομέτρησα τις εποχές της ελπίδας και της απόγνωσης, με αναστοχασμούς φωτογενείς, λογισμούς ελεύθερους, εναγώνια διλήμματα και υπαρξιακές αναζητήσεις».

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Δημήτριος Χατζηχαμπής, ο οποίος υπογράμμισε πως «η υψιστη αντίληψη της ιστορίας εξυπακούει τη μανία που μας δίνεται από τις μούσες για την κατανόηση της ουσίας της ιστορικής αλήθειας και ο κύριος Οικονομίδης είναι ικανότατα μουσόπνος και μουσοτραφής για να αναλάβει τέτοιο έργο, τέτοιων αξιώσεων».

Ο Απόστολος Κουρουπάκης, υπεύθυνος του Πολιτιστικού Ενθέτου Ζωή της εφημερίδας «Καθημερινή», υπογράμμισε πως στο σύγγραμμα των 516 σελίδων ο συγγραφέας διατρέχει την αρχαία ελληνική ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μέσα από ένα πρίσμα ψυχολογίας των ηρώων και των ημιθέων.

Ο διευθυντής της Εφημερίδας «Η Καθημερινή» Ανδρέας Παράσχος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ,πως είναι τιμή που η «Καθημερινή» Κύπρου προτείνει στην Καθημερινή Ελλάδος «ένα τέτοιο έργο ακριβώς στο διπλό ιωβηλαίο 100 χρόνων απο την ίδρυση της ιστορικότερης εφημερίδας του ελληνισμού».

Της παρουσίασης ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας με τον Ανδρέα Σκέττο στο ακορντεόν και τον καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας Μπορισλάφ Αλεξάντροφ, στο πιάνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Καπιτώλιο: Σύμβολο Δημοκρατίας

Δείτε την ιστορία, την εξέλιξη και τους χώρους του εμβληματικού κτηρίου που από το 1800 στεγάζει την Αμερικανική Δημοκρατία ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Video: 10 επικές στιγμές του 2020

Αποχαιρετάμε το 2020, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά της πανδημίας, με ένα βίντεο για τα περίεργα και ευτράπελα ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Κ-Story - Εμβόλια: Δόσεις αισιοδοξίας

Εμβολιασμός κατά του COVID-19 στην Κύπρο. Πότε αναμένονται οι πρώτες δόσεις και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Τι λένε οι ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Στα 29 του κατάφερε να κερδίσει έδρα στη Γερουσία ως Δημοκρατικός και καταγράφεται ως ένας από τους νεότερους γερουσιαστές.

«K» Story: Αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν

Η ζωή, οι τραγωδίες, οι αποτυχίες και η πολιτική επιτυχία του 78χρονου πολιτικού των Δημοκρατικών και νέου πλανητάρχη
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Μάσκα παντού: Τι πρέπει να ξέρω

Πότε και πού φοράμε μάσκα, ποιοι εξαιρούνται από το διάταγμα του υπουργού Υγείας και πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε με ασφάλεια ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES
Φωτογραφία αρχείου

Η Μονή της Χώρας

Δείτε ποια είναι η ιστορική μονή που μετατρέπει ο Ερντογάν σε τζαμί.
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES