ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγές σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Η τρέχουσα εμπειρία άλλαξε τον τρόπο που ζούμε από εδώ και πέρα, ανεπιστρεπτί. Σήμερα είναι αυτού του τύπου ο κορωνοϊός, αύριο θα είναι κάποιου άλλου είδους ιός – κορωνοϊός ή μη. Άλλωστε, όπως λένε οι ειδικοί, κορωνοϊοί πάντα υπήρχαν ανάμεσά μας.

Σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή ογκολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντή κλινικής στο Massachusetts General Hospital, Όθωνα Ηλιόπουλο σε προχθεσινή τηλεσυνέντευξη του στην ΕΡΤ, η ειδοποιός διαφορά αυτού του κορωνοϊού με τους άλλους, είναι πως αυτός είναι έξυπνος. Όπως με γλαφυρότητα περιέγραψε, όταν ένας ιός προσβάλλει τον οργανισμό, ξεκινά να κτίζει άμυνες για να αρχίσει να αναπτύσσεται. Όταν εμείς χορηγούμε στον οργανισμό αγωγή, ουσιαστικά χορηγούμε στον ιό «χαλασμένα τούβλα» έτσι ώστε οι άμυνες που θα κτίσει να είναι ευάλωτες για να τον καταστρέψουμε. Η «εξυπνάδα» του COVID-19 έγκειται στο γεγονός πως αναγνωρίζει τα «χαλασμένα τούβλα» και τα φτιάχνει οπότε καμία αγωγή δεν είναι (προς το παρόν) ικανή να τον καταστρέψει.

Μου έκανε εντύπωση το πόσο παραστατικός ήταν γι’ αυτό και σας το μεταφέρω όπως το άκουσα και το κατανόησα. Άρα μέχρι να βρεθεί τρόπος κάμψης της «εξυπνάδας» του συγκεκριμένου ιού, θα τον έχουμε ανάμεσά μας. Αλλά, όπως έχω πει και πιο πάνω, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο – εξίσου έξυπνο ή εξυπνότερο. Αυτό συνεπάγεται τεράστια αλλαγή συνηθειών, συμπεριφοράς και πρακτικών από μέρους μας.

Πιστεύω δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους πρακτικές εφαρμογές χρήσεων αντισηπτικών σε αυτοκίνητα, όπου στον στάνταρ εξοπλισμό θα υπάρχει ένα είδος pop- up sanitiser με αισθητήρα που θα σου ρίχνει αντισηπτικό στα χέρια για εξουδετέρωση των μικροβίων που άρπαξες ενώ ήσουν εκτός αυτοκινήτου. Κάτι που θα δουλεύει στη βάση σημερινών συστημάτων ιονισμού του αέρα και αρωματισμού της καμπίνας. Το ίδιο θα ισχύει σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στις εισόδους των κατοικιών μας, στις εισόδους και στους χώρους υγιεινής καταστημάτων, εστιατορίων, καφετεριών, ξενοδοχείων, γραφείων, σε ανελκυστήρες και όπου φανταστείτε. Μη σας πω πως δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δούμε ρομποτάκια τύπου R2-D2 του Πολέμου των Άστρων που θα περιφέρονται σε πολυκαταστήματα, malls, ανάμεσα σε τραπεζάκια σε καφετέριες κλπ προσφέροντας σου ένα «πιτσίλισμα» αντισηπτικού στο χέρι σαν δωρεάν σέρβις από τους διαχειριστές του χώρου.

Η μεγάλη αλλαγή στην χώρα μας θα έρθει στους χώρους εστίασης. Ήδη τα πρώτα σύννεφα στη συνεννόηση για το πώς θα λειτουργήσουν υπό το περιοριστικό καθεστώς από τις 21 Μαΐου είναι γεγονός. Θα αλλάξει η νοοτροπία μας του να κλείνουμε ένα τραπέζι θεωρώντας πως η νύχτα είναι όλη δική μας στο συγκεκριμένο τραπέζι. Αναπόφευκτα θα αναπτυχθεί το κόνσεπτ των δύο και τριών κρατήσεων ανά βράδυ δίνοντας σου αυστηρό περιθώριο ενός δίωρου να χαρείς το γεύμα σου με την παρέα σου.

Αυτό είναι καλό για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι θα δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις εστίασης να αυξήσουν την χωρητικότητα τους αφού σε μια νύχτα θα σερβίρουν διπλάσιο έως και τριπλάσιο αριθμό πελατών. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην βιωσιμότητά τους. Νοείται ότι θα τους παρέχεται ενδιάμεσος χρόνος να απολυμαίνουν τα τραπέζια τους για την επόμενη φουρνιά πελατών. Φυσικά αυτό το μοντέλο λειτουργίας θα αυξήσει τις απαιτήσεις για στελέχωση δυνατών κουζινών που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στη νέα δομή λειτουργίας, που θα σημαίνει πολύ ικανούς μάγειρες, καλούς σερβιτόρους, αλλά και άρτια εξοπλισμένες κουζίνες. Ο τελικός αποδέκτης (ο πελάτης) θα απολαμβάνει και ένα καλύτερο αποτέλεσμα που θα αντικατοπτρίζεται στην τιμή που πληρώνει. Άρα, οι τυχαίοι της εστίασης θα αποτελέσουν είδος απόσυρσης αντί ανακύκλωσης που ισχύει μέχρι σήμερα, αφού εγώ ο πελάτης αν είναι να έχω ένα δίωρο να απολαύσω ένα γεύμα, θα επιλέξω αυτόν που με σέβεται και όχι αυτόν που νομίζει ότι μου κάνει χάρη «που με ταΐζει». Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ο κάθε ένας από εμάς θα αναπροσαρμόσει τις διατροφικές του συνήθειες προς ένα τρόπο που θα είναι καλύτερος για την προσωπική του υγεία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση