ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάος και Comeback

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μπορεί ο Ρουβάς να έκανε φοβερό comeback το 1998 τραγουδώντας το «Μετά από σένα το χάος» του Θεοφάνους, αλλά το θέμα σήμερα είναι ποιοι και πώς θα καταφέρουν να κάνουν comeback συνεπεία του κορωνοϊού που εσχάτως μπήκε και στο σπίτι μας. Σίγουρα καλό είναι να λέμε όλοι πως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πως χρειάζεται να ακολουθούμε απλές ρουτίνες υγιεινής και αυτοπειθαρχίας, περιοριζόμενοι όσο γίνεται σε απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και συναθροίσεις, αλλά άμα κάτσετε και το σκεφτείτε λίγο, ο κόσμος γύρω μας όπως τον γνωρίζαμε μέχρι προχθές άλλαξε βάζοντάς μας σε μια χαοτική κατάσταση.

Αν ψάξουμε λίγο τον ορισμό της θεωρίας του «Χάους», όπως μας τον έχει δώσει ο Έντουαρντ Λόρενζ, μία κατάσταση χάους υφίσταται όταν το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον. Η θεωρία μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το «φαινόμενο της πεταλούδας» ή butterfly effect. Μεταφορικά πολλές φορές το φαινόμενο περιγράφεται ως μια πεταλούδα να πεταλουδίζει στην Κίνα και να σημειώνεται τυφώνας στην Αμερική … (!) … ή να φταρνίζεται η Αμερική και να πιάνει γρίπη η Ευρώπη (όπως για παράδειγμα το 2008). Το χρησιμοποιούμε κι εμείς με διαφορετικό τρόπο όταν συμβεί κάποια αγγούρα, λέγοντας πως «λλίον το ένα, λλίοντο άλλο, έφερε το κακό…», εννοώντας ουσιαστικά πως μικρές διαφορές στις αρχικές συνθήκες αποδίδουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα για τα δυναμικά συστήματα, καθιστώντας τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη αδύνατη σε γενικές γραμμές.

Αυτό συμβαίνει παρ’ όλο που αυτά τα συστήματα είναι αιτιοκρατικά (deterministic για τους αγγλόφωνους), πράγμα που σημαίνει πως η μελλοντική συμπεριφορά τους καθορίζεται πλήρως από τις αρχικές συνθήκες τους, χωρίς να εμπλέκονται τυχαίες παράμετροι και άρα δεν είναι προβλέψιμα. Μετά από αυτό το σύντομο βάπτισμα στη θεωρία του χάους, νιώθετε πως δεν ζούμε μια χαοτική κατάσταση; Μέχρι πριν λίγες μέρες μόλις που βρέθηκε ένα κρούσμα στην Ιταλία που ήταν και το πρώτο στην Ευρώπη. Σήμερα όλη η Ιταλία είναι σε καραντίνα και όσοι προέρχονται από χώρες όπως η Ιταλία, το Ιράν, η Νότια Κορέα και το Hubei της Κίνας μπαίνουν σε καραντίνα σε νοσοκομείο, ενώ όσοι προέρχονται από Αγγλία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κογκ και την υπόλοιπη Κίνα οφείλουν να απομονωθούν για δεκατέσσερις μέρες από μόνοι τους μέχρι να φανεί αν έχουν μολυνθεί. Στο μεταξύ μεγάλες συναθροίσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, αθλητικά γεγονότα κλπ αναβάλλονται ή ακυρώνονται και σχολεία άρχισαν να κλείνουν. Εδώ το νοσοκομείο Λευκωσίας έκλεισε.

Πέραν του απρόβλεπτου τεράστιου οικονομικού κόστους τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό σε εμάς επίπεδο, σκεφτείτε τι μπορεί να στοιχίσει στα παιδιά μας σε ό,τι αφορά στο ακαδημαϊκό τους μέλλον. Μπορεί τα μικρά να χαίρονται ότι δεν θα πηγαίνουν σχολείο, αλλά τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους και αυτούς που σπουδάζουν; Μπορεί να μιλάμε για έξι με εφτά σειρές μαθητών και φοιτητών που θα επηρεαστούν με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι γι’ αυτό που η νουθεσία για αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο είναι σημαντική.

Αφού και μικρές μεταβολές στο αίσθημα του πανικού μπορούν να δημιουργήσουν διογκούμενες αντιδράσεις με χαοτικά αποτελέσματα, θα πρέπει να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας έρχονται από πάνω. Κανείς δεν έζησε τέτοιο φαινόμενο προηγουμένως και δεν υπάρχουν σωστές και λάθος συνταγές. Προληπτικά ενεργούμε ως μέτρο αντίδρασης στο χάος που προκαλούμε. Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος είτε να βρεθεί κάτι που να τον καταπολεμάμε ιατρικό τρόπο ή να ενεργήσει η φύση με την αναμενόμενη αύξηση των θερμοκρασιών που φαίνεται να τον καταπολεμά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X