ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μηδέν από μηδέν...

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Η μεγάλη εικόνα. Από τη γειτονιά μας. Ο πρίγκιπας του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα. Σε συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν στις 22/6 συμφώνησαν «νέα εποχή συνεργασίας ως χώρες των G20». Ειδικότερα πεδία συνεργασίας, σύμφωνα με τη «Χουριέτ»: «πολιτικές οικονομικές, στρατιωτικές, ασφάλεια, μεταφορές, υποδομές, τουρισμός, επενδύσεις και πολιτιστικές σχέσεις». Ως γνωστόν, η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασσόγκι έφερε ρήξη ανάμεσά τους.

Ξεπεράστηκε. Πώς; Συμφώνησαν ώστε η δίκη για τη δολοφονία Κασσόγκι να συνεχιστεί στη Σ. Αραβία. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την επίσκεψη Ερντογάν (28/4) στο Ριάντ και σε ανταπόδοση ο πρίγκιπας πήγε στην Άγκυρα. Την επομένη της αναχώρησης του πρίγκιπα Σαλμάν, πήγε στην Άγκυρα (23/6) για μονοήμερη επίσκεψη ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Yair Lapid –επόμενος πρωθυπουργός στη θέση Μπένετ. Σε κοινή δήλωση με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου ανέφεραν ότι «έχουν αρχίσει την εργασία για να αναβαθμίσουν τη διπλωματική αντιπροσώπευση ανάμεσα στις χώρες τους στο επίπεδο πρεσβευτών». Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν την προηγούμενη της επίσκεψής του στην Τουρκία, πήγε στην Αίγυπτο. Υπέγραψε με τον Σίσι εμπορικές συμφωνίες της τάξης των 7,7 δισ. δολ.!

Οι ειδήσεις αυτές, κατά κανόνα, παραλείπονται στα κυπριακά ΜΜΕ. Κυριαρχεί το πόσες καταγγελίες κατά της Τουρκίας κάναμε –σε μια χώρα, όπως η δική μας, που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη, το πόση αξία έχουν. Κυριαρχεί το πόσες καταδίκες θα (λέει) ότι επιφέρει ο Ν. Αναστασιάδης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –σε μια χώρα, όπως η δική μας, η οποία γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη, ότι μόνο οι λύσεις κερδίζουν αλληλεγγύη, όχι οι καταδίκες από μόνες τους. Κυριαρχεί η μονομέρεια, ο αποκλεισμός κάθε είδησης, η οποία μας βοηθά να σκεφτούμε κριτικά, να ανακατέψουμε λίγο τα πράγματα, μπας και βρούμε τις αιτίες που δείχνουν γιατί μείναμε χωρίς ερείσματα. Η καταγγελτική ρητορική δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση σε πολλούς Κύπριους ότι είμαστε κάπου παρόντες –τίποτε από αυτό δεν συμβαίνει. Μόνοι στην ευρωπαϊκή σκηνή, μάς ενδιαφέρει να ελέγχουμε την είδηση, να δημιουργούμε ψευδείς εντυπώσεις, αυτές που μας κάνουν να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο δράμα των κοινών μας –λίγα βήματα πριν από τη διχοτόμηση.

Όλες οι χώρες γνωρίζουν για το Κραν Μοντάνα και τα «χρυσά διαβατήρια». Η Ε.Ε. στήριξε τη διαδικασία της συνολικής επίλυσης. Με συμμετοχή στις συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Προέδρου της Επιτροπής, Πίτερ Βαν Νούφελ. Με τη συμμετοχή Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τίμμερμανς στις τρεις διαδοχικές Συνόδους για την Κύπρο. Με δήλωση Γιούνκερ για στήριξη της λύσης με 3,2 δισ., Γενεύη, 2017. Ο Αναστασιάδης, τα τίναξε όλα στον αέρα και τώρα καταγγέλλει όλους τους άλλους για τα σημερινά αδιέξοδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ανέξοδης ρητορείας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος γύρισε τα πράγματα πίσω στo Κραν Μοντάνα, λέγοντας πως «δύο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να μην αποδεχτεί ο Πρόεδρος οτιδήποτε άλλο, παρά «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις». Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης». Ο υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης αντέδρασε: «Σίγουρα εγώ ήμουν αυτός που πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις και το ξέρει ο κόσμος όλος».

Επί του θέματος αυτού, ο Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. ΟΗΕ για την Κύπρο, μιλώντας στο ΚΥΠΕ στις 22/7/17 δήλωσε τα πιο κάτω: «Ήταν σαφές ότι τα στρατεύματα θα ήταν μειωμένα και ήταν επίσης σαφές ότι όταν μειώνονταν θα ήταν κάτω (πίσω) στα παλιά επίπεδα», μείωση στα παλιά επίπεδα, ΕΛΔΥΚ, και ΤΟΥΡΔΥΚ.

Ο Αϊντε συνεχίζει: «Αλλά μεταξύ της ρήτρας λήξης ισχύος και της ρήτρας αναθεώρησης δεν είχαμε ακόμα την τελική συμφωνία». Το πιο πάνω σημείο (για τα αγήματα) αφορούσε τις ιδρυτικές συνθήκες του 1960. Ο Αναστασιάδης παρεμπόδισε τη μετάβαση Τσίπρα στο Κραν Μοντάνα. Έτσι, δεν άφησε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί και να αξιολογηθούν όλοι και όλα στο τελικό τους στάδιο, με την παρουσία Τσίπρα, Γιλντιρίμ, Μέι. Ο Έσπεν Μπαρθ Αϊντε συνεχίζει επί της ουσίας: «O γ.γ. και εγώ, όταν δοκιμάζαμε την ευελιξία όλων, κατανοήσαμε ότι ως συμβολή στο τελικό πακέτο θα έπρεπε να είναι δυνατόν όλοι να συμφωνήσουν σε άμεσο τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων με την έναρξη της ισχύος – αλλά, φυσικά, μόνο εάν συμφωνήσουν με το υπόλοιπο του τελικού πακέτου». Ο Α. Γκουτέρες στο Κραν Μοντάνα δήλωσε «τερματισμό του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της Συνθήκης Εγγυήσεως». Η θέση «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις», που βάζει μέσα στην ίδια εξίσωση τον από 40.000 στρατό κατοχής με την ΕΛΔΥΚ (950) και την ΤΟΥΡΔΥΚ (650), ισούται με διαιώνιση του σημερινού στάτους κβο.

Το φορτίο που κουβαλά το Κυπριακό είναι τεράστιο: δεν αλλάζουν τα πράγματα σε μια στιγμή, απαιτούνται στάδια, χρονοδιαγράμματα, ισχυρή εποπτεία ΟΗΕ-Ε.Ε. Κοιτάξτε γύρω μας, πέντε χρόνια μηδέν συνομιλίες, μηδέν εγγυήσεις ότι θα ξαναέχουμε συνομιλίες. Τι έγινε από το 2017 μέχρι το 2020 με τον Ακιντζί ηγέτη της τ/κ κοινότητας; Είναι ο Αναστασιάδης που μιλούσε με τον Τσαβούσογλου για «δύο κράτη»! Το σκηνικό είναι γνώριμο: πλειοδοσία, λαϊκισμός, ανευθυνότητα. Το διαπραγματευτικό τοπίο διαλυμένο, αλλά «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις»! Σε διαπραγματευτικό κενό ποιος και πώς θα φέρει τα μηδέν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση