ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μήνυμα προς τα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορούν πράγματι τα κόμματα να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα της κάλπης τη νύχτα των εκλογών όπως άλλωστε κάνουν λίγα εικοσιτετράωρα μετά τα αποτελέσματα; Αν εξαιρέσουμε το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που αρνήθηκε να λάβει μέρος στην εκλογική διαδικασία, οι πολιτικοί αρχηγοί δεδομένων και των επιλογών των ψηφοφόρων τους θα πρέπει να προχωρήσουν λαμβάνοντας υπόψη δύο δεδομένα: αφενός ότι έχασαν το πολιτικό αισθητήριο και συνεπώς δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τι ζητά η κοινωνία, αφετέρου πως οι κομματικοί ψηφοφόροι σε αντίθεση με το παρελθόν αρνούνται να ακολουθήσουν τις κομματικές οδηγίες και επιλογές.

Στη Λεμεσό για παράδειγμα συστάθηκε η τριμερής (ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ) γύρω από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Χρίστου. Η ήττα του κ. Χρίστου καταδεικνύει πως τα κόμματα αρνήθηκαν να υπακούσουν την κομματική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ διασπάστηκαν στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Νίκου Νικολαϊδη, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων αρνήθηκε να προσέλθει στην κάλπη. Η τριμερής συνεργασία, φαίνεται να απέτυχε σε πολλούς τόπους, όπως στον Δήμο Αγλαντζιάς, Λατσιών, Αγίου Δομετίου και Δήμου Πάφου.
Στη Λάρνακα, από την άλλη, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να βγει πρώτο κόμμα, ωστόσο ο υποψήφιος τον οποίο επέλεξε, ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος. Το ίδιο και στη Λακατάμια, όπου ενώ το κόμμα ήρθε πρώτο σε εκλογικά ποσοστά, ο υποψήφιος του για τη δημαρχία, έχασε με μεγάλη διαφορά από την υποψηφιότητα της Φωτούλας Χατζηπαπά υποστηριζόμενη μόνο από το ΑΚΕΛ.

Για τον ΔΗΣΥ φαίνεται να τίθεται ζήτημα και για τους δήμους Στροβόλου Έγκωμης και Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Η Πινδάρου επέλεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα Λάζαρου Σαββίδη και όχι του συναγερμικού στελέχους Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, με τον τελευταίο να κερδίζει πανηγυρικά την εκλογή και τον εκλεκτό του ΔΗΣΥ να μένει τρίτος και καταϊδρωμένος, ασχέτως του ότι το κόμμα το οποίο τον στήριζε ήταν πρώτο κόμμα στον δήμο. Ντέρμπι παίχτηκε και στη συναγερμική Έγκωμη, όπου οι συναγερμικοί διχάστηκαν μεταξύ του Ζαχαρία Κυριάκου που εκλέγηκε και του αντάρτη Φοίβου Ζαχαριάδη. Στον Άγιο Αθανάσιο, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ ήρθε τρίτος, ενώ ο συναγερμικός αντάρτης Γιαννάκης Ιωάννου, έχασε την δημαρχία της τριμερούς για 23 ψήφους.

Σίγουρα οι δημοτικές εκλογές δεν προσφέρονται για ενδελεχείς πολιτικές εκτιμήσεις. Ωστόσο το αποτέλεσμα των απερχόμενων εκλογών δίδει ένα σημαντικό μήνυμα προς τα κόμματα. Οι ηγεσίες, τα αρχηγεία και οι κομματικοί μηχανισμοί βρίσκονται πλήρως αποξενωμένοι από την κοινωνία. Αρνούνται με τον πλέον εμφανή τρόπο να λάβουν τα μηνύματα της βάσης αλλά και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των πολιτών. Κάτι τέτοιο, έχει αναπόφευκτα προεκτάσεις και για το μείζωνος σημασία θέμα που είναι το κυπριακό. Δημιουργούνται εύλογα δύο ερωτήματα: αν οι πολιτικοί αρχηγοί αδυνατούν να πείσουν τους κομματικούς τους ψηφοφόρους για την επιλογή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύουν πως θα τους πείσουν με τη θέση τους σε ένα σχέδιο λύσης; Και αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν το πολιτικό αισθητήριο σε ένα από θέμα όπως τις δημοτικές εκλογές, τι τους κάνει να πιστεύουν πως εκπροσωπούν τη βάση τους όταν τοποθετούνται για το εθνικό θέμα;

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση