ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας λούμπεν φιλελευθερισμός

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τα υψηλά αισθήματα, έλεγε ο Άμος Οζ στην «Ιστορία Αγάπης και Σκότους» δεν είναι το κυριότερο πράγμα στη ζωή. «Καθόλου δεν είναι», πρόσθετε εμφαντικά και τα χαρακτήριζε σαν τη φωτιά σ’ έναν αγρό με άχυρο. «Καίει για μια στιγμή και αμέσως μετά απομένει μόνο στάχτη και καπνιά» εξηγούσε. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο Συναγερμός μετατρέπεται σε ιστορία αγάπης και σκότους. Ξέρουμε ότι η φιλελεύθερη τάση του, που έκρουε όλο αυτό τον καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη ροπή που πήρε το κόμμα, θα πρέπει πλέον να δώσει απαντήσεις. Και θα πρέπει να αποδείξει πως η έγνοια που έλεγαν ότι είχαν για το πού πάει το κόμμα, δεν είναι στάχτη και καπνιά σε έναν αγρό με άχυρα που πήρε φωτιά. Και εξηγούμαστε.

Όταν τον περασμένο Ιούνιο άνοιγε η κάλπη των ευρωεκλογών, στην Πινδάρου κοίταγαν αποσβολωμένοι το αποτέλεσμα. Δεν το λέμε ούτε τυχαία ούτε με ειρωνεία. Ήταν μια απώλεια 8 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2014. Απώλεια σε μία εκλογική μάχη που ο Συναγερμός παραδοσιακά έκανε περίπατο και που πριν ακόμη καταρτιστεί το ψηφοδέλτιό του, κάποιοι διέρρεαν ότι δεν αποκλείεται και η κατάληψη της τρίτης έδρας. Χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα ούτως ώστε να αρχίσουν οι πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών πως το κόμμα χάνει τον δρόμο του. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έγινε και η πολύωρη συνεδρία του πολιτικού γραφείου για να εντοπίσουν, όπως είπαν, τι πήγε λάθος, αλλά κυρίως για να δοθεί ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Στις τοποθετήσεις τους κάποιοι έκαναν λόγο για μία καταστροφική προεκλογική εκστρατεία, που έδωσε την αίσθηση ότι ο ΔΗΣΥ ξεφεύγει από την κληριδική σχολή σκέψης, τον φιλελευθερισμό και κατήγγειλαν τον ΔΗΣΥ πως φλερτάρει με τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Καμία υπερβολή, θα προσθέσουμε εμείς, αν θυμηθούμε τα ερωτήματα που έθεταν γύρω από την υποψηφιότητα Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και τις προειδοποιήσεις του συναγερμικού προέδρου προς τους Ε/κ πως η κάθοδος πολλών Τ/κ ενδεχομένως να «αλλοιώσει» το αποτέλεσμα. Θυμάστε την κατρακύλα. Όμως αυτή δεν ήταν η μόνη διαπίστωση. Είχαν εντοπίσει πως υπάρχει σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ κυβέρνησης και Πινδάρου που ενέτεινε το πρόβλημα. Σπασμένο τηλέφωνο, γιατί, όπως άφηναν κάποιοι να εννοηθεί, διαφωνούσαν με πολιτικές της κυβέρνησης. Είτε αυτή αφορούσε το Κυπριακό μετά το Κραν Μοντάνα είτε αυτή αφορούσε την μη υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων. Είτε την οικονομία θα προσθέταμε εμείς, αν κρίνουμε ότι μετά το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που έκαιγε τον υπουργό Οικονομικών και νυν αναπληρωτή πρόεδρο Χάρη Γεωργιάδη, ελάχιστοι βγήκαν να τον υπερασπιστούν. Οι υπόλοιποι κάθισαν κλούβα, παραδεχόμενοι στο παρασκήνιο και ποτέ δημοσίως, ότι έγιναν λάθη από πλευράς Χάρη Γεωργιάδη.

Χρειάστηκε να γίνει ανασχηματισμός για να εισέλθει ο Χάρης Γεωργιάδης μετά βαΐων και κλάδων στην Πινδάρου και να παρουσιαστεί ως η ένεση ανανέωσης. Δεν βρέθηκε όμως ούτε ένας να διερωτηθεί αν αυτό αποτελεί όντως ανανέωση για το κόμμα, υποβάλλοντας έστω και συμβολικά υποψηφιότητα απέναντί του. Το ίδιο και για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ. Τις δύο θέσεις διεκδικούν οι Αντρέας Κυπριανού και ο Ευθύμιος Δίπλαρος. Ένας βουλευτής με ακραία συντηρητικές θέσεις. Που απροκάλυπτα παραβίασε τον αντικαπνιστικό νόμο που ψήφισε, εντός της Βουλής. Που έβριζε χυδαία συνάδελφό του και επιχείρησε να βγάλει φωτογραφία κάτω από τη φούστα της. Διεκδικεί και ένας βουλευτής που παραδέχτηκε αυτόβουλα στο δικαστήριο ότι είναι ψεύτης.

Αυτοί θα μας πείσουν ότι ο ΔΗΣΥ είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που θέλει λύση του Κυπριακού. Το κόμμα που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και στηρίζει την πολυπολιτισμικότητα. Θα θέλουν να μας πείσουν πως είναι το κόμμα που αξίζει να μείνει και τρίτη πενταετία στη διακυβέρνηση. Αυτοί λοιπόν θα είναι η εικόνα του ΔΗΣΥ. Και καλά θα κάνουν να το θυμούνται οι φίλοι της φιλελεύθερης παράταξης την επόμενη φορά που θα επιχειρηματολογήσουν για την πολυφωνία στο κόμμα τους. Και να θυμούνται πως με την ατολμία τους να σταθούν απέναντί τους, αποδεικνύεται πως οι διαμαρτυρίες τους ήταν μάλλον στάχτη και καπνιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση