ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αλυσίδα της συγκάλυψης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λίγες μέρεςμετά τα δημοσιεύματα του Al Jazeera και του υβριδικού πολέμου τον οποίο δεχόμασταν, η τριμελής επιτροπή που είχε συσταθεί για να ελέγξει 26 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή ένα πολυσέλιδο πόρισμα με τα ευρήματα, τα συμπεράσματα και της εισηγήσεις της. Είχε συσταθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δημοσιεύματα έκαιγαν την κυβέρνηση για καταχρήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα, για παροχή της κυπριακής υπηκοότητας σε καταζητούμενους από την Interpol, ακόμη και δικτάτορες από την Καμπότζη.

Το όλο ζήτημα βεβαίως θα μπορούσε να κλείσει πριν να φτάσουμε στα δημοσιεύματα εκείνου του φθινοπώρου, ίσως διακριτικά αλλά σίγουρα λιγότερο οδυνηρά. Λιγότερο οδυνηρά δεδομένου ότι έφτασε ένα κράτος, να γίνει διεθνώς περίγελως με τις φωτογραφίες του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου να συνδέονται άρρηκτα με το κυπριακό διαβατήριο για να λάβουμε μέτρα. Ίσως λοιπόν να έκλεινε ανώδυνα το όλο ζήτημα, αν ο πρόεδρος αντί να βλέπει καιρό πριν, στοχοποίηση της Ε.Ε. και σκοπιμότητες των «ανταγωνιστών», άνοιγε έρευνα για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και το έβαζε σε αυστηρό πλαίσιο. Η οργή, όμως, της κοινής γνώμης και το σενάριο λήψης μέτρων από την Ε.Ε., μετά τα δημοσιεύματα ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές αλλά και να διορίσει την εν λόγω τριμελή επιτροπή.

Το πόρισμα ετοιμάστηκε, δόθηκε και πλέον το ερώτημα είναι αν όλο αυτό αποτελεί ακόμα μία έρευνα που θα μείνει στο συρτάρι. Η «Κ» αποκάλυψε μέρος του πολυσέλιδου πορίσματος την περασμένη εβδομάδα. Ψευδείς παραστάσεις, ελλιπή στοιχεία των επενδυτών στις αιτήσεις, ασκούμενοι δικηγόροι που υπέγραφαν συστατικές επενδυτών, επενδυτές που ενώ έλειπαν από τη χώρα, με μαγικό τρόπο κατάφερναν παράλληλα να υπογράφουν ένορκο δήλωση στα κυπριακά δικαστήρια και επενδυτές με πλαστά διαβατήρια είναι λίγα από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται στο πόρισμα. Λίγοι, αλλά συγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών που για να πλουτίσουν δεν δίστασαν να βάλουν το όνομα της χώρας σε κίνδυνο, τραπεζικά ιδρύματα που φέρεται να μην έλεγχαν την προέλευση των χρημάτων που κατατίθεντο στους λογαριασμούς επενδυτών βάσει του AML και περίεργες διαδρομές χρημάτων παρουσιάζονται επίσης στο πόρισμα. Σοβαρές διαφαίνονται και οι ευθύνες των υπουργείων.

Ένα Υπουργείο Εσωτερικών όπου τρεις λειτουργοί επέβλεπαν ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο κατά τα άλλα βασιζόταν η κυπριακή οικονομία. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να υπάρξει στην ουσία ενδελεχής έλεγχος στο όλο πρόγραμμα. Και ένα Υπουργείο Οικονομικών που μετά το 2013 θα έπρεπε να φροντίσει να ελέγξει τη νέα φούσκα ακινήτων που δημιουργείτο, με τους επενδυτές να καταβάλλουν στις πλείστες περιπτώσεις πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων. Ευθύνες αποδίδονται και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί, αν ένα άτομο είχε λευκό ποινικό μητρώο, δεν επηρεαζόταν η απόφασή του, ούτε με ενδεχόμενα αρνητικά δημοσιεύματα εις βάρος του, ούτε λάμβανε υπόψη αν προερχόταν από χώρες υψηλού κινδύνου. Όλα αυτά βεβαίως θα μπορούσαν να αποτελούν ιστορίες για να θυμόμαστε.

Δεδομένου ότι το πόρισμα θα αξιοποιηθεί και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Επί του παρόντος η Γενική Εισαγγελία αποφεύγει να πει πώς θα τύχει χειρισμού το πόρισμα Καλογήρου, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ανεπίσημα υπογραμμίζει πως όλες οι περιπτώσεις θα επανεξεταστούν από την τετραμελή επιτροπή που διόρισε ο γενικός εισαγγελέας και της οποίας προεδρεύει ο Μύρων Νικολάτος, της γνωστής υπόθεσης με τα αξιόγραφα. Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως αυτό το πόρισμα θα μπει στο συρτάρι. Δεν θέλουμε να διανοηθούμε πως μία νέα επιτροπή θα ξεκινήσει από την αρχή, ξοδεύοντας επιπλέον χρήμα αλλά κυρίως επιπλέον χρόνο μέχρι να ξεχάσουμε το κεφάλαιο των πολιτογραφήσεων. Και δεν το λέμε γιατί θέλουμε να στηθούν λαϊκά δικαστήρια.

Αλλά γιατί μόνο μέσω της απόδοσης ευθυνών θα καταφέρει αυτό το κράτος να γίνει επιτέλους κανονικό. Ιδιαίτερα όταν η Κομισιόν προειδοποιεί ότι απειλείται το κράτος δικαίου. Κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν για το κακό όνομα που έχει αποκτήσει η χώρα. Και αυτό θα πρέπει να το επιδιώξουν όλοι εκείνοι οι πάροχοι υπηρεσιών που εξαιτίας λίγων επιτήδειων έχουν στοχοποιηθεί. Θα πρέπει όμως να το επιδιώξουν πρώτα και κύρια τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκ των οποίων κάποιοι εμπλέκονταν στο παρελθόν με το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Μαζί τους κι εμείς ως ΜΜΕ. Γιατί αν και αυτό ξεχαστεί δεν θα αποτελούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της συγκάλυψης. Ίσως και συνένοχοι στην επόμενη συμφορά που θα μας βρει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X