ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η υψηλή πολιτική της Αννίτας και η Βρετανία...

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα πρέπει να έχει στοιχειώδεις γνώσεις Κυπριακού; Να είναι επαρκώς ενημερωμένος για αυτά που συμβαίνουν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και να αξιοποιεί τη θέση του για να προωθεί ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν θα έπρεπε να εκδηλώνει παρεμβάσεις, να τολμά να τοποθετηθεί και εάν απαιτηθεί να επικρίνει όσους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύοντας στην κατάλυση ενός κράτους, το οποίο έχει ταχθεί και εκ της θέσεώς του να υπηρετεί; Ακόμη και εάν ο πρόεδρος της Βουλής είναι άνθρωπος εκ φύσεως ευγενικός, φαντάζομαι ότι θα μπορεί να βρει έναν εύσχημο τρόπο να τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να θίγει δημοσίως τον συνομιλητή του. Ή μήπως κάνω λάθος και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής πρέπει να έχει απλώς διακοσμητικό, ανούσιο ρόλο;

Η δημόσια τοποθέτηση που ακολούθησε τη συνάντηση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Stephen Lillie, με ξένισε. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «η πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Lillie για τη διαχρονική στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και μιας εκ των εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξαιρετικά! Η κ. Αννίτα Δημητρίου βλέπει «διαχρονική στήριξη της Κύπρου από τη Βρετανία». Τις ίδιες ακριβώς μέρες που η Κύπρος βούιζε για τις τρικλοποδιές που έβαζε το Λονδίνο στην Κυπριακή Δημοκρατία και για το ζήτημα του Βαρωσιού. Όταν το Λονδίνο ύψωνε ασπίδα προστασίας στον Ερντογάν, αρνούμενο να κατονομάσει στο προσχέδιο προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Τουρκία και τους εγκάθετούς της στα Κατεχόμενα, ως αυτούς που κατάλυσαν πλήρως τα ψηφίσματα του Σ.Α. για την περίκλειστη Αμμόχωστο, έχοντας δρομολογήσει «πιλοτικό άνοιγμα» του 3,5% των Βαρωσίων και έχοντας ήδη ανοίξει και μέρος της παραλίας.

Πρόκειται για την ίδια «διαχρονική στήριξη» που μας παρείχε η Βρετανία με τις προτάσεις της για «δύο κοινοτικά κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο, τα οποία είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, από το κόμμα των οποίων προέρχεται και η κ. Αννίτα Δημητρίου.

Πραγματικά δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο. Η κ. Αννίτα Δημητρίου να μην έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, στον οποίο ανήκει; Ή έστω από τα ΜΜΕ, τα πλείστα των οποίων μετέδωσαν όλα όσα είχαν κάνει οι Βρετανοί στον ΟΗΕ; Ή να έχει ενημερωθεί και να αυτοσχεδίασε, ευχαριστώντας τη Βρετανία για τη «διαχρονική στήριξη» της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να απορρίψει τις αποδεδειγμένες προσπάθειες υπόσκαψης του κυπριακού κράτους από το Λονδίνο;

Αν δεν της μίλησε κανένας, ίσως να πρέπει να το κάνει τώρα. Κάποιος θα πρέπει επιτέλους να της πει ότι η Βρετανία επιχείρησε να διαβρώσει και το ψήφισμα του Σ.Α., με βάση τη θέση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι: Η λύση του Κυπριακού «θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και στις υφιστάμενες παραμέτρους όπως αυτές ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτές είναι αρκετά ευρείες ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις» διευκρίνισε ο κ. Τζόνσον φωτογραφίζοντας συνομοσπονδία ευκρινώς και δημοσίως. Τόσο δημοσίως όσο και οι ευχαριστίες της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη «διαχρονική στήριξη» που μας παρέχει η Βρετανία…

Θα ήθελα να ανέμενα από την κ. Αννίτα Δημητρίου να εξηγήσει στον κ. Stephen Lillie ότι εάν του αρέσει τόσο πολύ το μοντέλο της συνομοσπονδίας, ώστε να θέλει να το επιβάλει στην Κύπρο, θα ήταν ίσως ορθό να το προτείνει «πιλοτικά», σε πρώτη φάση στην πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον που ως γνωστόν ζητάει δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημ. Ο ρόλος του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του θα έπρεπε να ξεκινά με την εκλογή της κ. Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής. Και όχι να τελειώνει με τους πανηγυρισμούς για την εκλογή της…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση