ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κ. Μαυρογιάννης ανησυχεί πάρα πολύ... εμείς;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης ανησυχεί πάρα πολύ, όπως είπε, για την Αμμόχωστο και διαμήνυσε ότι αν δεν γίνει κάτι «χθες», πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την περίκλειστη πόλη αλλά και για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, θέση την οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια. Άρα, μήπως εκ της θέσεώς του αυτής, η έκφραση «ανησυχίας» δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής έκφραση πολιτικής, στο «παρά ένα» της δρομολόγησης εποικισμού της Αμμοχώστου; Ή μήπως μας καλύπτει; Εάν δηλαδή τελικά, η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστεί άλλη μια ήττα, στο ζήτημα της Αμμοχώστου, ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι ο μόνος που θα δικαιωθεί, γιατί μας είπε ότι «ανησυχώ πάρα πολύ»; Μήνες μετά το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης και την εξαγγελία εποικισμού της από τις Αρχές της Άγκυρας και τον εγκάθετό της στα Κατεχόμενα και μερικές μέρες πριν από την άφιξη Ερντογάν στα Κατεχόμενα…;

Πραγματικά είναι άξιον απορίας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος διαπραγματεύεται το Κυπριακό εδώ και πολλά χρόνια για λογαριασμό μας, υπό υπό τις εντολές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, ανησυχεί μετά τη δρομολόγηση μιας νέας καταστροφής και δηλώνει ότι αν δεν γίνει κάτι «χθες» θα χάσουμε την Αμμόχωστο και μαζί και το Κυπριακό. Πού ήταν ο κ. Μαυρογιάννης «χθες» και τι έκανε; Προχθές; Τα τελευταία 7 χρόνια; Εκτός βεβαίως κι αν δεν γνώριζε ο άνθρωπος και ενημερώθηκε τώρα από τα ΜΜΕ.

Είπε όμως και κάτι άλλο ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό: Αυτό που επιζητούν και η Τουρκία και οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, ως πρώτη τους προτεραιότητα, δεν είναι τα δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο αλλά δύο οντότητες, οι οποίες θέτουν από κοινού κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ιδιαίτερα θέματα εξωτερικής εκπροσώπησης και εκπροσώπησης στην Ε.Ε., ούτως ώστε αφενός να έχουν την ανεξαρτησία τους, και αφετέρου να μπορεί η Τουρκία να ελέγχει και το σύνολο της Κύπρου και να έχει και χέρι και λόγο στα της Ε.Ε.

Υποθέτω ότι η Ε/κ ηγεσία και ο κ. Μαυρογιάννης δεν γνώριζαν μέχρι τώρα ούτε γι΄αυτή την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς, για χωριστές οντότητες και ανεξαρτησία. Διότι εάν γνώριζαν, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έστελνε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην έδρα της Ε.Ε., στις 4 Φεβρουαρίου 2017. Και συνεπώς, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής δεν θα πήγαινε στις Βρυξέλλες και δεν θα υπέβαλλε από κοινού με τον Οζντίλ Ναμί, το μοναδικό γραπτό υπόμνημα των δύο κοινοτήτων προς την Ε.Ε., που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Κάτι που είχε οδηγήσει την Κομισιόν να μιλήσει για «κοινή ιστορική συνάντηση» Μαυρογιάννη-Ναμί, προκαλώντας επίσημα σχόλια, καθώς και την παρουσία του τότε προέδρου του Σώματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το κοινό γραπτό υπόμνημα, έθεσε μια «λίστα προτεραιοτήτων του ευρωπαϊκού κεκτημένου», με στόχο να ενεργοποιηθεί η Κομισιόν και να προβεί στην απαραίτητη προεργασία, ούτως ώστε σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού να μπορέσει να καταργηθεί ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής.

Αίτημα, το οποίο δεν υποβλήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά από κοινού από τις δύο κοινότητες, το 2017. Με τη μια εκ των δύο κοινοτήτων, την τουρκοκυπριακή, εκ των υστέρων, το 2021, να επιδιώκει να έχει την «ανεξαρτησία» της, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μαυρογιάννης, γεγονός που σήμερα, 4 χρόνια αργότερα, τον «ανησυχεί». Αλλά το 2017 ανησυχία δεν υπήρχε, γιατί προφανώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Μαυρογιάννης ούτε γνώριζαν, ούτε είχαν τέτοιες ενδείξεις για τους στόχους της τουρκικής πλευράς, αλλά ούτε λάμβαναν υπόψη πληροφορίες που μετέφεραν ΜΜΕ.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη σημερινή «ανησυχία» του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή. Η οποία, όμως, μοιραία, επιτείνει τη δική μας ανησυχία. Και την ανησυχία του απλού πολίτη, ο οποίος τελικά έχει πολλούς λόγους και κάθε δικαίωμα να ανησυχεί…

Σημείωση: Παρεμπιπτόντως, μήπως ο κ. Μαυρογιάννης πρέπει να επιλέξει άλλο τρόπο επικοινωνίας, πλην της έκφρασης «ανησυχίας», εάν όντως σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί σε συνέντευξη που έδωσε στη «Κ» (πριν από την αποτυχία του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές);

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση