ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κατώτεροι των περιστάσεων

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Βασική αρχή για την απόφαση ενός αξιωματούχου να αναλάβει μια αποστολή υψηλού ρίσκου» είναι, αν μη τι άλλο, να έχει να ανακοινώσει μια, κάποιου είδους, απόφαση, ή έστω να δώσει από κοινού με τον οικοδεσπότη, που τον προσκάλεσε, ένα θετικό μήνυμα. Στην περίπτωση της επίσκεψης στην Άγκυρα, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν είχε διασφαλιστεί και συνεπώς δεν εκπληρώθηκε κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία που συνιστούν τη «βασική αρχή» για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας αποστολής.

Κατ΄αρχάς, οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. αποφάσισαν να πάνε στην Τουρκία σε λάθος χρόνο. Αφενός, γιατί η επίσκεψή τους έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, «για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Και αφετέρου, γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη ένα ακόμη πογκρόμ, κατά απόστρατων ναυάρχων, οι οποίοι τόλμησαν να καλέσουν τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε ισλαμοποίηση της χώρας, εκφράζοντας απλώς την άποψή τους, μέσω μιας κοινής επιστολής. Οι δύο κινήσεις Ερντογάν, παραμονές της άφιξης Μισέλ και φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, αποτέλεσαν εκ των πραγμάτων ράπισμα στα πρόσωπά τους. Διότι κατέδειξαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις υποδείξεις της Ε.Ε. για τα ελλείμματα δημοκρατίας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των γυναικών. Αλλά δεν τηρεί καν τα προσχήματα, θεωρώντας πιθανότατα ότι οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα πήγαιναν ούτως ή άλλως στην Άγκυρα και ότι θα ήταν έτοιμοι να του προσφέρουν όλα όσα ζητάει, ανεξαρτήτως της πολιτικής που εφαρμόζει.

Και πιθανότατα έχει δίκαιο. Κι αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος του κ. Μισέλ και της κ. φον ντερ Λάιεν. Άλλωστε, η προβλεψιμότητά τους και η δεδομένη υποστήριξη των αιτημάτων Ερντογάν για οικονομική στήριξη, «ανοικτού τέλους», με δισεκατομμύρια ευρώ για όσο καιρό φιλοξενεί Σύρους πρόσφυγες, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Ως επίσης και η εμμονή τους σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ δεν εφαρμόζει την εν λόγω σχέση στη βασική, κλασική της μορφή έναντι ενός κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Το πλέον όμως προβληματικό για την ίδια την Ε.Ε., που εμφανίζεται ως προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σ.σ. δυστυχώς μόνο όπου την παίρνει), είναι ότι δεν ζύγισαν ορθά το βάρος των κινήσεων Ερντογάν, αναφορικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος εκλαμβάνει τον ρόλο και τα δικαιώματα των γυναικών. Με αποτέλεσμα, να μην προσφερθεί πολυθρόνα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προβλεφθεί θέση σε ένα καναπέ πολλά μέτρα μακριά από τις θέσεις που κάθισαν Ερντογάν-Μισέλ και να καταλήξει όρθια, σε ένα φρικτό στιγμιότυπο «μουσικών καρεκλών. Ο πολιτικά ανυπόληπτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν έκανε καμιά κίνηση, ούτε τόλμησε να αρθρώσει λόγο μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μισέλ δήλωσε πολύ αργότερα, ότι επικεντρώθηκε στην ουσία και όχι στην εικόνα που δημιουργήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι επιτέλεσε «μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο». Η πραγματικότητα είναι ότι οι δύο αξιωματούχοι της Ε.Ε. πήγαν στην Άγκυρα κατά παραγγελία της Άγκελα Μέρκελ για να επιτελέσουν ένα «έργο» που έχει επιβάλει η καγκελάριος. Η οποία θέλει να πληρωθεί ο Ερντογάν με κοινοτικά κονδύλια για να συγκρατεί πρόσφυγες/μετανάστες προκειμένου να μην εισέλθουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και να μην τις προκαλέσουν αναταράξεις στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο, και αδιαφορώντας για τις θέσεις της Κύπρου, προσφέρει και αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, κάτι που ικανοποιεί πολλά κράτη-μέλη που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα υποκατασταθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Σημείωση για Κυπριακό: Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις λύσης του Κυπριακού, με τους υφιστάμενους του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν (βλέπε Μπορέλ) δεν θα φέρει κέρδος για την Κύπρο. Στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, η Ε.Ε. θα μοιράσει παιχνίδι και θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει και την Τουρκία σε σημαντικά ζητήματα. Όπως είχε κάνει και στο Κραν Μοντάνα, στηρίζοντας το αίτημα οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X