ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρε, είστε σίγουρος;

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Ε.Ε. έχει δείξει τα τελευταία έξι χρόνια μια ιδιαίτερη τάση ικανοποίησης των «θέλω» της Τουρκίας προ του κινδύνου μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, επιτρέποντας στον Ερντογάν να εξευτελίζει με αξιοπρόσεκτη συνέπεια Ευρωπαίους ηγέτες. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και πιο πρόσφατα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, λειτούργησαν ως σάκος του μποξ για τον κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού τους ρεζίλεψε, εξασφάλισε και ανταλλάγματα.

Στα τέλη του 2015, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άκουσε από τα χείλη του κ. Ερντογάν να του λέει πόσο «μικρός» και «ασήμαντος» είναι, υποδεικνύοντάς του ότι υπήρξε ηγέτης «μιας χώρας (σ.σ. Λουξεμβούργου) που έχει το μέγεθος μιας τουρκικής πόλης». Ο κ. Ερντογάν παρέλαβε και τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο απείλησε ότι εάν η Ευρώπη δεν ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα, τότε ο ίδιος προσωπικά, θα μεριμνούσε προκειμένου να σταλούν από την Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες, «με λεωφορεία προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία». Λίγο αργότερα, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το ξεπάγωμα πέντε εκ των έξι τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία, ενώ παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ, σε μια πρωτοφανή «μυστική συνάντηση» (σ.σ. χαρακτηρίστηκε παρασυναγωγή), έκλεινε συμφωνία με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, βάζοντας στον χάρτη για πρώτη φορά την προοπτική για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και προσφέροντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα, για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η συμφωνία σφραγίστηκε με τουρκική πίτσα που παρήγγειλε ο κ. Νταβούτογλου, ενώ ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και οι ηγέτες των πλείστων κρατών-μελών (με εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας), υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για τη «μυστική συνάντηση» και είχαν ενημερωθεί από τα ΜΜΕ…

Αμέσως μετά και ενώ η Λευκωσία ανέμενε από τις Βρυξέλλες να καταρρίψουν το τουρκικό αίτημα για να καταστεί ο περιορισμός περιουσιακών δικαιωμάτων Ε/κ στις κατεχόμενες περιοχές πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. (σε περίπτωση λύσης), η Κομισιόν διαβεβαίωνε την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε κι άλλο μονοπάτι για μια εσωτερική διευθέτηση περιορισμού των περιουσιακών δικαιωμάτων, μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατιδίων, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το άδειασμα της Λευκωσίας από την Ε.Ε. συνεχίστηκε και στο ζήτημα του αιτήματος της Άγκυρας προκειμένου οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Εφέτος, η Άγκελα Μέρκελ, φρόντισε να προλειάνει το έδαφος, για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία. Πρόσφερε στη Λευκωσία φραστικά κέρδη σε ένα κείμενο κοινής δήλωσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μόνο εάν και εφόσον η Άγκυρα ξαναρχίσει τα πάρτι στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι προηγούμενες τουρκικές φιέστες στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο παραγράφηκαν ουσιαστικά, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να δρομολογεί ένα νέο πακέτο στήριξης της Άγκυρας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό με ποσά που προσεγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και τη διαβεβαίωση ότι η βοήθεια θα είναι «ανοικτού τέλους», όσο δηλαδή διαρκεί και η «φιλοξενία» των προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν. Παράλληλα, Βερολίνο και Βρυξέλλες κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σύμφωνο γνώμη όλων σχεδόν των κρατών-μελών (διαφωνεί η Κυπριακή Δημοκρατία), για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Κάτι που εκ των πραγμάτων προκαλεί πίεση στη Λευκωσία, προκειμένου να συναινέσει στο μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο Ερντογάν, το οποίο, όπως δημοσιεύσαμε, θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών, από 140 δισεκατομμύρια σε 320 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Αμέσως μετά και σε συντονισμό με την κ. Μέρκελ, πήγαν στην Άγκυρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι ηγούνται μεν της Ε.Ε., αλλά υπολείπονται του ειδικού βάρους των προκατόχων τους, Γιούνκερ και Τουσκ, αντίστοιχα. Κατά την προσφιλή του μέθοδο, ο Ερντογάν τους στόλισε και τους ρεζίλεψε και μαζί τους και την Ε.Ε., κάτι άλλωστε που διαπίστωσε και η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ στο πλέον υποτιμητικό στιγμιότυπο «μουσικών καρεκλών» που παρακολουθήσαμε, στο γνωστό βίντεο, από τα ανάκτορα του κ. Ερντογάν.

Αυτή είναι η Ε.Ε. και οι πρωταγωνιστές της, τους οποίους θέλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να καθορίσουν εκ μέρους μας τη μορφή της λύσης και να μας σώσουν από μια κακή διευθέτηση. Αλήθεια, το πιστεύουμε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση