ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Άγιος Παΐσιος στην τηλεόραση

Του ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΧΑΣΑΠΗ

Εδώ και λίγες εβδομάδες η τηλεόραση προβάλλει μια σειρά που εστιάζει στη ζωή του Αγίου Παϊσίου (1924-1994). Πρόκειται για άγιο των ημερών μας (η αγιοκατάταξή του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2015). Η σειρά γίνεται δεκτή με πολύ ψηλά νούμερα τηλεθέασης σε Ελλάδα και Κύπρο. Κι’ αυτό το στοιχείο από μόνο του συνιστά δικαίωση και επιτυχία για τους εμπνευστές, χρηματοδότες και παραγωγούς της σειράς. Και να γιατί.

Προφανώς, η σειρά «Από τα Φάρασα στον ουρανό» προσελκύει ένα ευρύτερο κοινό από αυτό των ευλαβών Χριστιανών. Κι ας πρόκειται για «δύσκολη» τηλεόραση, κάτι που στον κινηματογράφο θα αποκαλούσαμε «σινεφίλ». Επειδή πάει κόντρα στο ρέμα, κόντρα στα πρότυπα που επικρατούν. Δεν έρχεται μέσω του Netflix, δεν έχει πρώτα ονόματα στη μαρκίζα. Ακόμη, είναι αργή, κάποιες στιγμές μοιάζει πιο πολύ με ταινία του Αγγελόπουλου, παρά με τις σύγχρονες ταινίες καταιγιστικής δράσης που προτιμά η πλειονότητα του κοινού. Οι διάλογοι δε ξαφνιάζουν, αφού περιέχουν πληθώρα από γνήσια χριστιανικά λόγια, γεγονός πρωτοφανές για ελληνική σειρά.

Πράγματι, η σύγκριση με οποιαδήποτε παρουσία ιερωμένου στην τηλεόραση εδώ και πολλές δεκαετίες είναι συντριπτική. Ο κόσμος έχει εθιστεί σε χαρακτήρες παπάδων – καρικατούρες, που προκαλούν τον γέλωτα, σε σειρές ηθογραφίας, με σενάρια χαμηλών προδιαγραφών. Στα κείμενα που αποδίδονται στον εκάστοτε παπά σπάνια έχει προηγηθεί η αναγκαία έρευνα για την πιστότητα των λόγων. Ενδεικτικό αυτού του φαινομένου, η αντιστροφή της κλήσης «ευλόγησον» σε μια σειρά που ξεκίνησε πέρυσι στην ελληνική τηλεόραση (και στην Κύπρο μέσω της ΕΡΤ World). Όπου αντί να εκφέρεται το «ευλόγησον» από το στόμα του λαϊκού προς τον ιερωμένο, αιτούμενου την ευλογία του, ακούγεται κατ’ επανάληψη, δίκην χαιρετισμού, από το στόμα του παπά!

Στο «Από τα Φάρασα στον ουρανό» τα κείμενα του σεναριογράφου Γιώργου Τσιάκκα είναι εμφανώς αποτέλεσμα πολλής μελέτης, όπως απαιτείται από κάποιον που καταπιάνεται με τη ζωή αγίων. Επιπρόσθετα, διακρίνονται και για το χιούμορ τους, όπως στη σκηνή με το κοριτσάκι που ερωτά τον Άγιο Αρσένιο (1840-1924) αν την επόμενη Δευτέρα θα γίνει η δευτέρα παρουσία, για να ακούσει πως η δευτέρα παρουσία θα γίνει Κυριακή, και να τρέξει στον αδελφό της, να τον διορθώσει και να τον προτρέψει να μιλά στο εξής για Κυριακή, όχι για δευτέρα παρουσία.

H σειρά αρέσει και παρακολουθείται ευχάριστα γιατί αποτελεί σύγχρονη, ακριβή παραγωγή. Χαρακτηρίζεται από εμπνευσμένη σκηνοθεσία και την πρωτότυπη μουσική επένδυση του Φινλανδού Tuomas Kantelinen. Είναι εμπλουτισμένη με αρκετά εξωτερικά γυρίσματα, ξεφεύγοντας από τη μονοτονία των κοντινών πλάνων στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, που συνηθίζουν πολλές τηλεοπτικές σειρές. Με αυτά τα προσόντα, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει που βρίσκει πλατιά απήχηση. Αντίθετα, αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σε μια εκσυγχρονισμένη πρόταση (επανα)προσέγγισης της Ορθοδοξίας.

Πέραν όμως της κύριας θεματολογίας που αφορά τον βίο ενός αγίου, η σειρά ενδιαφέρει και για τις αναφορές της στον ξεριζωμό του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στη συνέχεια της μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Δεν είναι μόνο που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια. Είναι μαζί και η συγκυρία της καταστροφής της Ουκρανίας, με τα εκατομμύρια προσφύγων που έχει προκαλέσει και παρακολουθούμε καθημερινά. Ευκαιρία λοιπόν κάθε θεατή για στοχασμό, αλλά και δράση, σε συνδρομή των προσπαθειών ανακούφισης των Ουκρανών εκτοπισμένων.

Ίσως κάποιοι να θελήσουν να παρακολουθήσουν το «Από τα Φάρασα στον ουρανό» έστω και τώρα. Αμ! δεν θα μπορέσουν. Ο alpha δεν προσφέρει στο web tv του παρά μόνο το τελευταίο επεισόδιο, και μόνο για τρεις μέρες. Κι αυτό είναι κρίμα, για μια σειρά που επαληθεύει τον ακριβή ορισμό της λέξης ψυχαγωγία, ως αγωγή ψυχής.

Ο Ξενοφών Χασάπης (Ph.D.) είναι σύμβουλος και Εκπαιδευτής Στελεχών Επιχειρήσεων και Νέων.

Xenophon.hasapis@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X