ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προεδρικές εκλογές: Ανάγκη καθαρού πολιτικού λόγου

Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ

Μια αρχαία ρήση αναφέρει πως «ο χρόνος είναι πάντοτε σοφός». Δηλαδή, πριν από μια απόφαση και ενέργεια, είναι καλό να προηγηθεί ώριμος και πλήρης προβληματισμός, τόσο για να καλλιεργηθεί ηρεμία και νηφαλιότητα, όσο και επειδή μπορεί να βγουν στην επιφάνεια νέα θέματα και κρίσιμα γεγονότα που εν τέλει να οδηγήσουν σε ανατροπές.

Στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές, εμείς της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, επιλέξαμε μια διαφορετική από τα άλλα κόμματα προσέγγιση.

Κατ’ αρχάς διαφωνήσαμε με την πρόωρη προεκλογική περίοδο. Όταν κάποια κόμματα ξεκινούσαν πριν από τον Ιανουάριο να μιλούν για τις εκλογές, εμείς σταθήκαμε μακριά και επαναλαμβάναμε πως δεν είναι δυνατό την ίδια περίοδο που απαιτείται κλίμα συναινέσεων και συνθέσεων στην Βουλή, για να ψηφιστούν σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, να ξεκινούν οι κομματικές αψιμαχίες για τις προεδρικές εκλογές. Είμαστε ένας μικρός τόπος, άλλωστε, και μια εκστρατεία που διαρκεί 12 και πλέον μήνες είναι κουραστική και ανώφελη, τόσο για τους πολίτες όσο και για την ουσία των διακυβευμάτων.

Όταν, μετά, ωρίμασε το πολιτικό περιβάλλον και ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις των κομμάτων, εμείς δεν προτάξαμε κομματικά συνθήματα, αλλά σταθήκαμε στην ανάγκη υπερβάσεων. Μιλήσαμε και συναντηθήκαμε με όλους. Και θέσαμε μια τολμηρή πρόταση, την οποία πιστεύουμε πως ο τόπος έχει ανάγκη: όλα τα κόμματα να καταλήξουμε σε συγκλίσεις, να συμφωνήσουμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις και προγραμματικές θέσεις και να προχωρήσουμε με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, εάν τούτο δεν είναι εφικτό, σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης. Ξέραμε πως το εγχείρημά μας ήταν δύσκολο.

Πιστεύαμε, όμως, πως αυτό ήταν το καθήκον και η ιστορική μας υποχρέωση μπροστά στις δύσκολες μέρες και στις πρωτοφανείς κρίσεις, που θα διαχειριστεί από πολλά μέτωπα η επόμενη κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πως αυτό είναι που ζητά η πλειοψηφία των πολιτών: τα κόμματα να υποστείλουν τις κομματικές σημαίες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Να αγγίξουμε ρεαλιστικά τα πράγματα και επιτέλους κυβέρνηση και Βουλή να βρίσκονται σε αρμονία προκειμένου να υπερψηφίζονται χωρίς καθυστερήσεις τα νομοσχέδια που θα οδηγήσουν τον τόπο μας στη νέα εποχή.

Υπάρχει απογοήτευση και σύγχυση σήμερα στον τόπο μας. Πολλοί νέοι, μπροστά στα αδιέξοδα, προτιμούν να ψάξουν για προοπτική στο εξωτερικό. Γι` αυτό και έχουμε ευθύνη, επιτέλους, ειδικά όσοι έχουμε εμπλοκή με τα κοινά, να πιάσουμε τον παλμό της εποχής. Να αντιληφθούμε πως οι καιροί άλλαξαν, η τεχνολογία μάς αναγκάζει να λειτουργούμε με διαφορετικούς ρυθμούς και η δημοκρατία και οι θεσμοί αντιμετωπίζουν πυρά από παντού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η παράταξη του Κέντρου, με αξιοπιστία μπορεί να συζητά τόσο με τον ΔΗΣΥ όσο και με το ΑΚΕΛ, χωρίς αυτό να αποτελεί «έκπληξη». Άλλωστε, η μέχρι σήμερα πολιτική και κοινοβουλευτική μας δράση, δείχνει πως δεν είχαμε ιδεολογικούς φακούς μυωπίας και πως στηρίξαμε προτάσεις, από οποιονδήποτε και αν αυτές προέρχονταν, που θεωρήσαμε πως θα βοηθήσουν τον τόπο μας.

Στον δρόμο για τις εκλογές, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία δεν θα επιλέξει τα συνθήματα. Με οποιονδήποτε και εάν τελικά συνεργαστούμε θα απαιτήσουμε καθαρό πολιτικό λόγο και θέσεις, διαφάνεια, προγραμματικές συγκλίσεις που θα δώσουν προοπτική. Για εμάς, όμως, η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, ευρύτερες συνθέσεις και διάλογο παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε καιροσκοπικές, ετερογενείς συμμαχίες, που θα έχουν ως μόνη κοινή συνισταμένη τον πόθο για εξουσία. Απαραίτητη προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι οι συνεργασίες και οι συνεννοήσεις που γίνονται στην βάση καθαρών και συγκεκριμένων θέσεων. Αυτό, δηλαδή, που λέει ο λαός μας πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται καιροσκοπικές συμμαχίες που στην πρώτη κρίση καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις μας, οι οποίες θα ληφθούν μετά από ώριμη πολιτική σκέψη και χωρίς παρεμβάσεις ή επηρεασμό από δημοσκοπήσεις, ο ρόλος της ΔΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι ρόλος ευθύνης, συνδιαμόρφωσης πολιτικής και δημιουργικός σε προτάσεις και θέσεις. Και σίγουρα δεν θα είναι ρόλος κομπάρσου ή εκ των υστέρων χειροκροτητή.

 

Ο κ. Μαρίνος Κλεάνθους είναι Αντιπρόεδρος ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση