ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα μηνύματα που δεν έφθασαν ποτέ στους αποδέχτες

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη νύχτα των βουλευτικών, όταν πλέον είχε οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα, η εικόνα στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης δεν θύμιζε καθόλου παλαιότερες εποχές. Σχεδόν πάντα μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση τα στελέχη όλων των κομμάτων περιφέρονταν σαν νικητές στα τηλεοπτικά πάνελ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εκείνη όμως τη νύχτα στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ επικρατούσε περισσότερο η απογοήτευση και η κατήφεια. Αυτό έδειξαν και οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών τους αρχηγών όπου και οι δύο δήλωσαν πως δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους. Παρά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφραζαν οι πολίτες προς την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ δεν κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη δυσαρέσκεια και να τη μετατρέψουν σε ψήφους. Από την άλλη στον ΔΗΣΥ εμφανίζονταν ως οι νικητές των εκλογών παρά το γεγονός πως οι απώλειες σε ποσοστά και σε ψήφους καθιστούσαν τη νίκη αυτή πύρρεια.

Είχε προηγηθεί μια μακρά προεκλογική περίοδος στην οποία κυριάρχησε η στείρα αντιπαράθεση, ο λαϊκισμός και η έλλειψη πολιτικών προτάσεων. Οι δε γραφικότητες διαφόρων υποψήφιων βουλευτών υπήρξαν μνημειώδες για το επίπεδο του προεκλογικού. Η διαφθορά ήταν το κύριο θέμα των προεκλογικών συζητήσεων, όχι όμως με τον τρόπο που θα ανάμενε κανείς να διεξάγεται. Δηλαδή με προτάσεις για το πώς να περιοριστεί η διαπλοκή και να μην επαναληφθούν φαινόμενα που αμαύρωναν το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό και έριξαν στα τάρταρα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Οι ψηφοφόροι είτε με την ψήφο διαμαρτυρίας τους είτε με τη μη συμμετοχή τους στις εκλογές αποδοκίμασαν ολόκληρο το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Το εκλογικό σώμα είχε στείλει τα μηνύματα του σε όλους.

Ενάμιση χρόνο μετά φαίνεται όμως πως αυτά τα μηνύματα δεν έφθασαν ποτέ στους αποδέχτες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ασκηθεί έντονη κριτική κυρίως μέσω της αρθρογραφίας για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Φθάσαμε στο σημείο να θυμηθούμε γεγονότα του παρελθόντος που δεν περιποιούν τιμή σε κανένα από τους τότε πρωταγωνιστές. Φαίνεται όμως πως καμία κριτική δεν συγκινεί τους υποψήφιους και τα επιτελεία τους. Θα ήταν βέβαια ουτοπικό και ρομαντικό να αναμέναμε πως θα κυλούσε η προεκλογική χωρίς να υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ των υποψηφίων. Άλλωστε διαχρονικά η πολιτική δεν υπήρξε ποτέ ένας χώρος αγγελικά πλασμένος. Είναι όμως διαφορετικό να τίθενται ερωτήματα για πολιτικές πράξεις ή θέσεις των υποψηφίων και είναι εντελώς διαφορετικό το όλο σκηνικό που έχει στηθεί εδώ και μήνες με τις προσωπικές επιθέσεις και τα κουτσομπολιά.

Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα τη στιγμή που τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον μεγαλώνουν την ανασφάλεια μέσα στην κοινωνία. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας με την ανακοίνωση της προσάρτησης των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία καθώς και η ολοένα αυξανόμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Κύπρο, προκαλούν ανησυχία στους πολίτες που ήδη πιέζονται οικονομικά λόγω της ακρίβειας που έχει κτυπήσει το μέσο νοικοκυριό.

Σε αυτή τη στιγμή που θα ανέμενε κανείς τους υποψηφίους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως διαθέτουν τις ηγετικές ικανότητες να διαχειριστούν την πιο πάνω κατάσταση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Οι ομιλίες τους απευθύνονται στο δικό τους σκληρό ακροατήριο και προσπαθούν ν’ αποδείξουν πως οι αντίπαλοί τους είναι επικίνδυνοι για τον τόπο, χωρίς να λένε τι ακριβώς έχουν πρόθεση να κάνουν οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι μνήμες από την περίοδο του 2012-2013 είναι ακόμα φρέσκιες και το πού καταλήξαμε το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στα ίδια επίπεδα πόλωσης όπως τότε, που το μικροκομματικό συμφέρον υπερίσχυσε και η πάλη για την εξουσία επισκίασε τα πάντα όμως είμαστε πολύ κοντά στο να βιώσουμε τις ίδιες συνθήκες με τότε.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών ήταν ξεκάθαρο για το προς τα πού κινείται η πλειοψηφία της κοινωνίας, η αδιαφορία και η απαξίωση έπρεπε να σημάνουν συναγερμό στα κόμματα. Αντιθέτως τίποτα από τα όσα είπαν μετεκλογικά δεν έγινε πράξη. Είναι καιρός να σοβαρευτούν όλοι, γιατί το μέλλον προβλέπεται δύσκολο και τον Φεβρουάριο οι εκλογές θα τελειώσουν όμως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος θα παραμείνουν εκεί και προς το παρόν κανείς δεν δείχνει αρκετά ικανός για να τα διαχειριστεί.

 

Ο κ. Χρίστος Κυπριανού κατέχει πτυχίο Κοινωνιολογίας και Ma «New Media and Society».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X