ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ιπτάμενό μας τσίρκο

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Το ιπτάμενο τσίρκο των Monty Python υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην βρετανική τηλεόραση. Ακόμα όμως και αυτοί οι Monty Python θα έμεναν έκπληκτοι με τα όσα συμβαίνουν στην παρούσα προεκλογική περίοδο και θα ένιωθαν πως η πολιτική ζωή στην Κύπρο έρχεται να αντιγράψει την μυθοπλασία τους με κακόγουστο τρόπο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να πρωτοτυπήσει και στο τέλος έχει καταλήξει να προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Με ανεδαφικές προτάσεις όπως η πρόταση για εκλογή αντιπροέδρου που μέσα σε λίγες ώρες μεταβλήθηκε σε βοηθό Προέδρου της Δημοκρατίας, το μόνο που πετυχαίνει είναι να δείξει πως βρίσκεται σε πανικό. Το χειρότερο είναι η επίκληση του μεταναστευτικού ως του δεύτερου μεγαλύτερου εθνικού προβλήματος. Η επένδυση στα φοβικά σύνδρομα μιας κοινωνίας όπως η Κυπριακή συνδυασμένη με ξενοφοβική ρητορική για άγρα ψήφων θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Στον ΔΗΣΥ επίσης πρέπει να εξηγήσουν σε κάποια στιγμή πώς ξαφνικά ένας πρώην υπουργός της δικής τους κυβέρνησης, τον οποίο υπερασπίζονταν με πάθος όταν δεχόταν κριτική για τους χειρισμούς της εξωτερικής του πολιτικής, μεταβλήθηκε ξαφνικά σε μαύρο πρόβατο.

Εξηγήσεις όμως θα πρέπει να δώσει και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης : πώς μπορεί να παρουσιάζεται ως αντισυστημικός ενώ υπήρξε για εννέα χρόνια στέλεχος της κυβέρνησης και εκ των στενότερων συνεργατών του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας; Επίσης θα πρέπει να μας πει πώς γίνεται να υποστηρίζεται από ένα κόμμα όπως το ΔΗΚΟ το οποίο καταψήφισε τους προϋπολογισμούς του κράτους το 2020, γιατί θεωρούσε την κυβέρνηση ως διεφθαρμένη ενώ ο ίδιος έχει εντελώς αντίθετη άποψη; Όπως και οφείλει να μας πει πώς θα καταφέρει να συγκεράσει το συνονθύλευμα των προσωπικοτήτων που τον υποστηρίζουν, καθώς αυτό δεν είναι πολυσυλλεκτικότητα αλλά περισσότερο μοιάζει με το τέρας του Φρανκενστάιν.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ πώς μπορεί να επιζητεί την αλλαγή διακυβέρνησης και να υποστηρίζει ένα υποψήφιο που δηλώνει συναγερμικός και ήταν μέλος υπουργικών συμβουλίων που σύμφωνα με την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας φέρουν ευθύνη για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων; Από την άλλη η ΕΔΕΚ θα πρέπει να μας πει πώς γίνεται να δηλώνουν αντίθετοι με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά να υποστηρίζουν ένα υποψήφιο πρόεδρο ο οποίος λέει πως θα επιδιώξει λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας; Μήπως τελικά η προοπτική της εξουσίας έρχεται πάνω από τις πολιτικές θέσεις;

Ερωτήματα πρέπει να απαντήσει και ο τρίτος κύριος υποψήφιος, ο πρώην διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης αλλά κυρίως το ΑΚΕΛ. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε πως παραιτήθηκε τρεις φορές από διαπραγματευτής αλλά ανακάλεσε για το καλό του τόπου. Γιατί παρέμεινε στη θέση όμως τα τελευταία 5 χρόνια την στιγμή που δεν υπήρχαν καθόλου εξελίξεις στο Κυπριακό και εκ της θέσεως που κατείχε γνώριζε πως δεν θα υπάρχουν εξελίξεις; Η επιλογή του να μην αναφέρει όσα είπε στο debate την στιγμή που εξελίσσονταν τα γεγονότα είναι επίσης προβληματική. Όπως και ο διαγωνισμός με τον έτερο δελφίνο Νίκο Χριστοδουλίδη για το ποιος πάλεψε περισσότερο στο Γκραν Μοντανά, που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την κριτική του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για του χειρισμούς του στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ, το οποίο φρόντισε μόνο του να αυτοαναιρεθεί στο Κυπριακό με την επιλογή του υποψηφίου του. Αφού πρώτα σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις και αναλώθηκε για μήνες σε μια αντιπαραγωγική προσπάθεια εξεύρεσης κοινού υποψηφίου με το ΔΗΚΟ. Με το οποίο ΔΗΚΟ η μοναδική τους συμφωνία είναι η αλλαγή διακυβέρνησης, ενώ έχουν θεμελιώδεις διαφωνίες σε κυρία ζητήματα όπως το Κυπριακό και η οικονομία.

Το σκηνικό που στήθηκε μέχρι τώρα δεν προδιαθέτει πως η πολιτική ζωή δεν θα θυμίζει Ιπτάμενο Τσίρκο. Ειδικά στους επόμενους μήνες που θα ξεκινήσει να ανεβαίνει η πόλωση και ο κομματικός φανατισμός. Στο βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας έχει χαθεί η ουσία, ενώ η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο εξ υπαιτιότητας των ίδιων των πρωταγωνιστών. Οπόταν ας μην εκπλαγούν για την προβληματική κατάσταση που θα κληθούν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα των εκλογών είτε ανήκουν στους νικητές είτε ανήκουν στους χαμένους.

 

Ο Χρίστος Κυπριανού είναι πτυχιούχος κοινωνιολογίας, Ma New Media and Society

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση