ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βασίλης Πάλμας στην «Κ»: Συνέπεια λόγων και πράξεων

Οταν οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άγνωστη, απρόσμενη και επικίνδυνη απειλή, χρειάζονται ως ηγέτη τους έναν άνθρωπο που συμμερίζεται την αγωνία τους, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κρίσης και ξέρει πώς να τη χειριστεί. Μέσα από τις δύσκολες αυτές στιγμές κρίνονται οι ηγέτες, οι πολιτικοί, οι πολίτες, οι θεσμοί και η κοινωνία γενικότερα. Καθένας στον τομέα του, από τη μάχη που δίνει, από το πόσο αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα της στιγμής, από το πόσο είναι ικανός να προλάβει τις εξελίξεις και κατά πόσο τελικά καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η παρούσα διακυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, εδώ και επτά και πλέον χρόνια, αποδεικνύει συνεχώς ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης και τη σημασία του ρόλου που της έχει αναθέσει ο κάθε απλός πολίτης αυτού του τόπου, μέσα από δύο εκλογικές διαδικασίες. Και η σχετικά άνετη επικράτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές του 2018, συνδέεται άμεσα με την, κατά γενικά ομολογία, πολύ επιτυχημένη πρώτη πενταετία. Αυτή η κυβέρνηση, αποδεδειγμένα, επέδειξε σοβαρότητα, ψυχραιμία και γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση δύσκολων και απρόσμενων καταστάσεων. Λάθη και παραλείψεις έγιναν, όταν όμως προέκυψαν κορυφαία για το κράτος ζητήματα, ζητήματα που απειλούσαν ακόμα και την επιβίωση αυτής της χώρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, κατάφεραν να ανταποκριθούν με σύνεση και αποτελεσματικότητα και να αντεπεξέλθουν, επιτυχώς, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ενώ η οικονομία μας βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε, μέσα από τη διορατικότητα, την ώριμη σκέψη, τη συλλογική, οργανωμένη και επίπονη προσπάθεια, να ανατρέψει το πλήρως αρνητικό σκηνικό που βρήκε μπροστά του μόλις ανέλαβε την εξουσία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ορθοποδήσει και να επιτύχει μια γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο.

Μέσα από τις κατάλληλες πολιτικές, η κυβέρνηση δημιούργησε ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, ανέπτυξε αντοχές, δημιούργησε σταθερότητα, στήριξε και κινητοποίησε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια δυναμική και εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας, σπάζονταςτον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας και των ελλειμμάτων. Μια ανάπτυξη που εδράστηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε από κοινού με τις πλείστες των πολιτικών δυνάμεων, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις επιχειρήσεις και το σύνολο του κυπριακού λαού, αλλά και στην τόλμη και αποφασιστικότητα που αυτή η κυβέρνηση επέδειξε σε σχέση με την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του. Χαρακτηριστική της σοβαρότητας και της αποτελεσματικότητας της παρούσας διακυβέρνησης είναι και η επιτυχημένη στρατηγική που επιλέγηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά, τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλοκές υπήρξαν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έσπευσε να βρει λύσεις και να επανέλθει με βελτιώσεις. Ως αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής διαχείρισης, των οικονομικών επιδόσεων που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, αλλά και με την άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση πέτυχε έγκαιρα την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους. Έτσι, ανταποκρίθηκε πλήρως σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, προσφέροντας τα πιο γενναιόδωρα, ολοκληρωμένα και συνεκτικά πακέτα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα, και παρά τις περί αντιθέτου μη ορθολογικές κριτικές από μερίδα στελεχών της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταβάλλει συνεχείς, συγκροτημένες και εποικοδομητικές προσπάθειες, ζητώντας την επανέναρξη του διαλόγου και των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα. Δυστυχώς, όμως, οι μαξιμαλιστικές και απαράδεκτες απόψεις της Τουρκίας και μερίδας των Τουρκοκυπρίων δεν επέτρεψαν την οποιαδήποτε πρόοδο για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα με τις συνεχείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας και της προσπάθειας διαχείρισης της πανδημίας, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προχωρά στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας, παρά τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Προχωρά, επίσης, στη σύναψη σημαντικών επωφελών περιφερειακών συμφωνιών είτε σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά είτε σε ευρύτερα ζητήματα πολιτικής, που καθιστούν την πατρίδα μας γέφυρα συνεργασίας τόσο ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί με επιτυχία πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, ώστε να καταστήσει την Κύπρο ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό. Τεράστιο επίτευγμά της είναι η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, που μαζί με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, σημαντικό επίτευγμα είναι η έναρξη εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στην ολοκληρωτική ψηφιακή μετάβαση του κράτους, με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, ολοκληρώνεται το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης για εκσυγχρονισμό του Συστήματος Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχοντας πάντα ως προτεραιότητά της την ευημερία όλων των πολιτών, αυτή η κυβέρνηση, εξορθολογίζοντας τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, δημιούργησε ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, μέσα από την υιοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Μεταξύ των επιτευγμάτων της παρούσας διακυβέρνησης, εντάσσεται και η δημιουργία των τριών Υφυπουργείων, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού και της Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, μεταμορφώνοντας το κυβερνητικό σχήμα σε πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, με πρωταρχικό στόχο την εξειδίκευση και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων, αλλά και την ταχύτερη ανάπτυξη. Τέτοια παραδείγματα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που προωθήθηκαν υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, υπάρχουν πολλά. Προφανώς, υπήρξαν και υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα και αρκετές άλλες προκλήσεις. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, όταν επιδιώκεις τον εκσυγχρονισμό, που αποτελεί πραγματικά ένα ιστορικό επίτευγμα για τον λαό. Όμως, αυτό είναι που καθιστά αυτή την κυβέρνηση ξεχωριστή. Ότι κατέδειξε με τον πιο εμφαντικό τρόπο πως μπορεί να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στα δύσκολα. Ότι έχει και το όραμα, και τους στόχους και τις ικανότητες, ώστε να συνεχίσει να δημιουργεί αυτές τις προϋποθέσεις που θα κάνουν την Κύπρο να αποτελέσει ένα κράτος ευρωπαϊκό, σύγχρονο στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών.

*Ο κ. Βασίλης Πάλμας είναι υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση