ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μπορούμε και μόνοι μας» - Κατάσταση στον Έβρο και πως την έζησα

*Της Δρος Ελένης Σταύρου – Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΔΗ.ΣΥ

Newsroom K

Από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διατύπωσε πριν δύο μήνες, απλά και εύστοχα, την πεντακάθαρη, καταληκτική διαπίστωση και απόφαση των όπου γης Ελλήνων ότι, «Παρόλο που μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα ήμαστε μόνοι στην υπεράσπιση του Εθνικού μας χώρου.»

Η «Μάχη του Έβρου», που ακολούθησε, απέδειξε στο ακέραιο την ορθότητα της δήλωσης Δένδια, που μπορεί να πάρει και διαστάσεις «Δόγματος».

Η διαρκής μελέτη των κινήσεων της Τουρκίας, στα Μέτωπα που η ίδια επέλεξε να εμπλακεί, με ώθησε στην απόφαση να μελετήσω επί τόπου, όλες τις πτυχές της πρωτοφανούς αυτής ‘Μορφής Πολέμου’, που η Άγκυρα εισήγαγε πρώτη!

Μια τέτοια μελέτη, όμως, προϋποθέτει προσωπική παρουσία στο ίδιο το πεδίο των εξελίξεων. Το έζησα και το 2012, όταν πήγα στο Ισραήλ και έζησα και μελέτησα, από την αρχή ως το τέλος, τον πόλεμο με τη Χαμάς. Αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη εμπειρία.
Καμία ‘Ενημέρωση Γραφείου’, τελικά δεν μπορεί να είναι ορθή και πλήρης, γιατί δεν μπορεί να υποκαταστήσει την παρουσία του Αναλυτή στον χώρο και τον χρόνο όπου εκτυλίσσονται τα «Γεγονότα.»

Ήταν συγκινητική η προσωπική ανταπόκριση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Στρατηγού Άγγελου Ιλαρίδη Διοικητού Δ Σώματος Στρατού που έχει την Αποστολή αντιμετώπισης της χερσαίας απειλής της Τουρκίας.

Η οργάνωση κυοφορεί νίκη

Η Τουρκία δεν αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα εγνώριζε από καιρό τις προθέσεις της στο Μέτωπο του Έβρου και πως ήταν έτοιμη να την αντιμετωπίσει. Τα φέρετρα με τους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες από τη Συρία και τα πομπώδη νταηλίκια στην Κύπρο και τη Λιβύη, προανάγγελαν ότι η Τουρκία αναζητούσε, απελπισμένα, μια γρήγορη φαντασμαγορική «νίκη.»

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] και οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, κατέληξαν ότι η Τουρκία θα εκτόξευε «Λυσσώδη Επίθεση» κατά της Ελλάδος, στο Μέτωπο του Έβρου, με εμπροσθοφυλακή χιλιάδες Πρόσφυγες και Μετανάστες, που θα κατέκλυζαν τη χώρα και θα προκαλούσαν χάος και γενική αποδιοργάνωση του Κράτους.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε αθόρυβα και ορθά και η χώρα βρέθηκε ετοιμοπόλεμη και αξιόμαχη.

Τα Εθνικά Σύνορα βρέθηκαν σφραγισμένα και φρουρούμενα και η ανώτατη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σπεύδει στον τόπο του εγκλήματος για να διακηρύξει ότι τα Σύνορα της Ελλάδος είναι τα Σύνορα της Ευρώπης. Και ως τέτοια θα φρουρούνται με ευθύνη και της Ε.Ε που θα ενίσχυε αμέσως την Ελλάδα με εξακόσιους συνοριοφύλακες από χώρες της Ευρώπης.

Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που τόσο η Ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης όσο και τα Κράτη-Μέλη της, έσπευσαν σε κίνηση εθελούσιας, έμπρακτης αλληλεγγύης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και μάλιστα από απειλή χώρας υποψήφιας να ενταχθεί, ως πλήρες μέλος της.

Η «Μάχη του Έβρου» θα αποτελέσει ισχυρό προηγούμενο για τα ολιγότερον ισχυρά Μέλη της Ε.Ε, τόσο για την προσωπική άμεση εμπλοκή της Ηγεσίας της Ε.Ε, όσο και για την συμμετοχή των δυνάμεων Συνοριοφυλάκων της FRONTEX.

Η ‘Μάχη του Έβρου’ εξελίχθηκε σε θρίαμβο της Ελλάδας. Απέκρουσε τα στίφη των οργανωμένων Μεταναστών που το ίδιο το αδίστακτο Τουρκικό Κράτος εχρησιμοποίησε.

Σηκώσαμε κεφάλι με περηφανεια, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Επιβεβαιώσαμε πως ‘Και μόνοι μας Μπορουμε.»
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποστείλει Διμοιρία επιλέκτων ανδρών της «Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμέσου Δράσεως» [ΜΜΑΔ] στον Έβρο, αποτελεί πολιτική πράξη ύψιστης σημασίας: Αφενός είναι επίδειξη Αλληλεγγύης προς Χώρα-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ανάλογων τμημάτων της Frontex και από άλλες χώρες και, αφετέρω, επιδεικνύει, σεμνά αλλά έμπρακτα, την ενότητα του Έθνους, σε ώρες κοινής δοκιμασίας.
Τους καμάρωσα για την επάξια εκπροσώπησή μας. Κρίμα, που κάποιοι εδώ, ‘χλευάζουν’ την παρουσία των γενναίων αυτών ανδρών στην επιχείρηση αυτή .

Οι Έλληνες του Νομού Έβρου, αισθάνονται αδελφοποιημένοι με τους ΄΄Ελληνες της Κύπρου, γιατί, από το 1955 ως σήμερα, οι Ακρίτες αυτοί υφίστανται σκληρές παράλληλες δοκιμασίες από τους διαδοχικούς, μικρούς και μεγάλους κραδασμούς του Κυπριακού.
Δεν είναι λίγες οι φορές που «ξεσπιτώθηκαν», ενόψει πιθανών πολεμικών συρράξεων, ενώ, μόνιμος είναι ο εφιάλτης που επηρέαζε αρνητικά τη γενική ανάπτυξη της όλης περιοχής. Στους συμπατριώτες, μας αυτούς υποσχέθηκα ότι θα εργασθώ για να συσφίξουμε στενότερους δεσμούς.

Τα αντικείμενα της μελέτης μου

Με δεδομένο τον στόχο της Τουρκίας να σπρώξει αιφνιδιαστικά στην Ελληνική Επικράτεια δεκάδες χιλιάδες προσφύγων-μεταναστών, από τις Καστανιές και τον Έβρο, κατέγραψα και μελέτησα, ζωντανά, τα εξής κεφάλαια, που αφορούν άμεσα και την Κύπρο:
Όλοι οι διαβιούντες στην Τουρκία Πρόσφυγες και Μετανάστες ελέγχονται και κατευθύνονται από όργανα του Τουρκικού Κράτους. Γι’αυτό τους μετέφεραν στα Σύνορα και τους διέτασσαν τί όφειλαν να κάνουν. Και το έκαναν.

Αυτό μπορούν να το επαναλάβουν και στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν την ικανότητα και την παράδοση, να σκηνοθετήσουν κάθε μορφής ‘Προβοκάτσια’ εις βάρος Προσφύγων -Μεταναστών με εικόνες, τις οποίες ο Ερντογάν χρησιμοποίησε για να εμφανίσει, δήθεν, την Ελλάδα ως ‘Αουσβιτς’.!!!
Με ποιες Δυνάμεις, Μέσα και Μεθόδους οι επίσημες Τουρκικές Δυνάμεις, υπό κάλυψη ή όχι, συμμετέχουν ενεργά ή και κατευθύνουν την πορεία των ‘επιχειρήσεων’ κατά την εξέλιξη των. Το ίδιο, θα μπορούν να κάμουν, άνετα, και στην Κύπρο.

-Με ποιο Σχέδιο Ενεργείας και ποια Μέσα προωθούν προς το εσωτερικό και το Εξωτερικό την εικόνα που αυτοί θέλουν. Δεν έχουν όρια το θράσος και η παχυδερμία τους στα Fake news.

Τα ίδια και χειρότερα θα μπορούν να επαναλάβουν και στην Κύπρο.

Το Ελληνικό Κράτος απέδειξε ότι είχε έγκαιρα προνοήσει τους Τρόπους Ενεργείας των Τούρκων και τα Μέσα τους και ότι είχε έτοιμους τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Πώς εμείς θα προσαρμόσουμε αυτές τις πρακτικές στα δικά μας δεδομένα;

Υποδομές

Η Ελλαδα εγκατέστησε φράκτες απροσπέλαστους. Μια ανάλογη ενέργεια στην Κύπρο θα προσλάβουν πρωτίστως, πολιτικό χαρακτήρα άλλης ερμηνείας.

Γίναμε, άλλωστε, μάρτυρες πολύ θλιβερών αντιδράσεων όταν η Κυβέρνηση έκλεισε, για λίγες μέρες, τέσσερα από τα επτά οδοφράγματα!

Η πυκνότητα, η επάνδρωση και τα μέσα, εξάλλου, των φυλακίων της Εθνικής Φρουράς δεν εξασφαλίζουν ούτε Αποτροπή, ούτε Αντιμετώπιση μιας ανάλογης Τουρκικής Επιχείρησης στα Ευρωπαϊκά Εδάφη μας.

Η σημερινή ΔΙΑΤΑΞΗ των Μονάδων μας, το ποσοστό της Ειρηνικής Επάνδρωσής τους, το σύστημα και τα Μέτρα Ασφάλειας τους, το επίπεδο της Εκπαίδευσής τους και τα Μέσα τους, πρέπει να αξιολογηθούν με βάση νέα κριτήρια.

Η συνέχεια

Πολλοί αναλυτές μιλούν για ‘Πρόβες Ερντογάν’ για θερμό επεισόδιο’. Δεν ασπάζομαι την άποψη αυτή. Ο Ερντογάν είναι ένας ‘θρασύδειλος’ ηγέτης.

Τα «Νταηλίκια» του», πάντοτε κατευθύνονται σε κινήσεις με προβλεπτή βέβαιη νίκη. Μαζί με τον φλύαρο και επαγγελματικά ανεπαρκή Υπουργό του επί της Άμυνας, επικαλούνται τον θρίαμβο τους στην Κύπρο το 1974 και τις σφαγές των αμάχων και άοπλων Κούρδων!
Την Ελλάδα την παρενοχλούν, αλλά δεν τολμούν κάτι παραπέρα. Γιατί θα ηττηθούν και η ήττα θα τους οδηγήσει στην Αγχόνη.
Ο ομοούσιος και αδιαίρετος Ελληνισμός είναι σε καλό δρόμο. Παρόλο που μπορούμε και Μόνοι μας, δεν θα ήμαστε μόνοι στην υπεράσπιση του Εθνικού μας χώρου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X