ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η έκρηξη του Δεκεμβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Στην ανάλυση των συναλλαγών του Νοεμβρίου εξέφρασα τη βεβαιότητα πως τον Δεκέμβριο θα είχαμε καλά πράγματα να πούμε. Χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα πλήρως, αφού οι συναλλαγές σε ακίνητα ήταν πραγματικά εκρηκτικές σε σχέση με τον Νοέμβριο ο οποίος ήταν ήδη ικανοποιητικός. Πάμε να κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση.

Τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν συνολικά 2.007 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων σε αντίθεση με τον Νοέμβριο όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.403 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Η αύξηση του 43% δίνει το στίγμα της σημασίας που προσδίδουν στα ακίνητα οι επενδυτές.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο περσινός Δεκέμβριος σημείωσε 1.462 πωλήσεις και ο Δεκέμβριος του 2019 σημείωσε 1.685 πωλήσεις. Άρα ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος με διαφορά της τριετίας σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών.

Από πλευράς αξίας συναλλαγών, τον φετινό Δεκέμβριο αντάλλαξαν χέρια ακίνητα συνολικής αξίας της τάξης των €477εκ. Συγκρινόμενη με τα €278 εκ. του Δεκεμβρίου του 2020 και με τα €379 εκ. περίπου του Δεκεμβρίου του 2019, βλέπουμε πως ο φετινός Δεκέμβριος έχει απογειωθεί σε ό,τι αφορά στη μέση συνολική αξία συναλλαγών αφού έχουν επενδυθεί €100 εκ. περισσότερα από το 2019 και €200 εκ. περισσότερα από το 2020 σε παγκύπρια κλίμακα.

Πώς κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;
Η Λευκωσία κατέγραψε 656 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €136,8 εκ. Αυτή η απόδοση κατατάσσει τον Δεκέμβριο σαν τον καλύτερο με διαφορά μήνα της πρωτεύουσας κατά το 2021. Ο φετινός Δεκέμβριος ήταν με διαφορά και ο καλύτερος Δεκέμβριος της τριετίας τόσο σε αξία συναλλαγών όσο και σε αριθμό συναλλαγών. Η Λευκωσία έχει μερίδιο συνολικής αγοράς Δεκεμβρίου 32,7 % επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 28,7% επί της αξίας συναλλαγών.

Η Λεμεσός κατέγραψε 539 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €194,3 εκ. Η Λεμεσός έχει μερίδιο αγοράς Δεκεμβρίου 26,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 40,7% επί της αξίας συναλλαγών. Ο φετινός Δεκέμβριος ήταν και για τη Λεμεσό ο καλύτερος της τριετίας, τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία συναλλαγών, αλλά και με διαφορά ο καλύτερος μήνας του 2021 για την επαρχία.

Η Λάρνακα κατέγραψε 299 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €41,4 εκ. Η Λάρνακα έχει μερίδιο αγοράς Δεκεμβρίου 14,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 8,7% επί της αξίας συναλλαγών. Ο φετινός Δεκέμβριος ήταν και για τη Λάρνακα ο καλύτερος της τριετίας σε ό,τι αφορά στον αριθμό συναλλαγών και ο δεύτερος καλύτερος Δεκέμβριος σε ό,τι αφορά σε αξία συναλλαγών, αφού ο καλύτερος ήταν αυτός του 2019 με σχεδόν €49 εκ. Επίσης, ο Δεκέμβριος ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας της Λάρνακας για το 2021, αφού ο καλύτερος ήταν με διαφορά ο Νοέμβριος.

Η Πάφος κατέγραψε 389 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €79,6 εκ. Η Πάφος έχει μερίδιο αγοράς Δεκεμβρίου 19,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,7% επί της αξίας συναλλαγών. Ήταν ο καλύτερος Δεκέμβριος της τριετίας για την Πάφο ενώ μπορεί να θεωρηθεί εκρηκτικά ο καλύτερος της μήνας για το 2021.

Τέλος η Αμμόχωστος κατέγραψε 124 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €24,9 εκ. Η Αμμόχωστος έχει μερίδιο αγοράς Δεκεμβρίου 6,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 5,2% επί της αξίας συναλλαγών. Ήταν ο καλύτερος Δεκέμβριος της τριετίας για την Αμμόχωστο ενώ όπως και για την Πάφο, μπορεί να θεωρηθεί εκρηκτικά ο καλύτερος της μήνας για το 2021.

Η συνολική επίδοση του 2021 σε παγκύπρια κλίμακα το ανεβάζει στην πρώτη θέση τριετίας σε αριθμό συναλλαγών με 16.235 πωλήσεις/ μεταβιβάσεις. Από την άλλη, επαληθεύτηκαν πλήρως οι προβλέψεις μας για το ύψος των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητη ιδιοκτησία αφού αυτές μόλις που έσπασαν των φράγμα των €3 δισ. – γεγονός που κατατάσσει το 2021 στη δεύτερη θέση τριετίας όντας 15% πιο πάνω από το 2020, αλλά 12% πιο κάτω από το 2019.

Με αυτό το κλείσιμο της χρονιάς φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ο ρόλος των ακινήτων ως επενδυτικό μέσο και κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας εν μέσω πανδημίας. Ήταν ο καλύτερος επίλογος του 2021 σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση