ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίγα για το βιβλίο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή στην 73η διεθνή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης μπορεί να θεωρηθεί ως μία πολύ σημαντική κίνηση εκ μέρους της Πολιτείας προς όφελος του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας στην Κύπρο. Σε ανακοίνωση μάλιστα του υφυπουργείου η επίσημη εκπροσώπηση της Κύπρου σε εκθέσεις, όπως αυτή της Φρανκφούρτης, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες επιδιώξεις του υφυπουργείου Πολιτισμού.

Το προηγούμενο μάλιστα Σαββατοκύριακο διεξήχθη το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πάρκο της Ακρόπολης και τον Νοέμβριο προγραμματίζεται ένα ακόμη. Η προσέλευση του κόσμου στο πρώτο, όπως ειπώθηκε από ανθρώπους του βιβλίου, ήταν ικανοποιητική, ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα. Διοργανώθηκαν επίσης ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις βιβλίων, εκδοτικών εγχειρημάτων και αρκετοί/ές συγγραφείς συνάντησαν τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές τους. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και στο επόμενο φεστιβάλ, τον Νοέμβριο, στη Λεμεσό.

Φυσικά και έχουμε στη χώρα ικανούς συγγραφείς, έχουμε και εκδοτικές επιχειρήσεις, αυτό που δεν έχουμε οργανωμένα είναι πολιτική για το βιβλίο, όχι μόνο για να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, αλλά και για να ενισχύσουμε την κουλτούρα του βιβλίου στην ίδια τη χώρα, να δημιουργηθεί ένα βιβλιογραφικό και εκδοτικό δίκτυο. Ενδιαφέρουσα είναι προς αυτή την κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει δημιουργήσει μια βιβλιογραφική βάση δεδομένων κατά το πρότυπο της βάσης βιβλιοnet της Ελλάδας. Σε αυτή τη βάση θα καταγράφεται όχι μόνο η κυπριακή εκδοτική παραγωγή, αλλά και τα βιβλία που κυκλοφορούν διεθνώς και αφορούν την Κύπρο και Κυπρίους. Προσθέτοντας, ουσιαστικά σε ό,τι η Κυπριακή Βιβλιοθήκη με τα ετήσια Δελτία Κυπριακής Βιβλιογραφίας.

Καλοδεχούμενες λοιπόν παρόμοιες πρωτοβουλίες, αλλά χρειαζόμαστε συνολική πολιτική για το βιβλίο και τη βιβλιοπαραγωγή, να τεθούν οι βάσεις για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τόσο μακροπρόθεσμο, ώστε να συμπέσει με τη δημιουργία της νέας Κυπριακής Βιβλιοθήκης, μιας και σε αυτό τον τομέα η Πολιτεία έχει αποτύχει. Η υπάρχουσα είναι απλώς μία δημόσια υπηρεσία, παρά τις προσπάθειες των λειτουργών της. Αναμένουμε για την ώρα την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση σύγχρονου κτιρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης εντός του 2023, στην περιοχή της Αρχιγραμματείας σε χώρο που έχει εγκριθεί και χωροθετηθεί στο τοπικό σχέδιο Λευκωσίας.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι αναγνωστικές συνήθειες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες μερικών χρόνων πίσω, άρα, αν σκεφτούμε πιο ελεύθερα και δημιουργικά, έχουμε την ευκαιρία ως Πολιτεία να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, χωρίς να μας βαραίνουν παραλείψεις και αστοχίες του παρελθόντος. Οφείλει η Πολιτεία να δημιουργήσει το αναγνωστικό κοινό του αύριο, οφείλει η Πολιτεία να αναδείξει με τρόπο σύγχρονο την εκδοτική ιστορία του τόπου. Είναι σημαντικό να μάθουμε τους πρωτοπόρους άνδρες και τις πρωτοπόρες γυναίκες που έγραψαν στην Κύπρο. Να απενεχοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση της διαλέκτου, και εκείνοι που γράφουν σε αυτή να νιώθουν μία τρόπον τινά υποχρέωση απέναντί της.

Το υφυπουργείο Πολιτισμού ας είναι αφορμή για να ξεκινήσουμε να καλύπτουμε κενά, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Το βιβλίο στην Κύπρο, η συγγραφή και η ενίσχυσή της, η φιλαναγνωσία και η συμπόρευσή της με την παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει λοιπόν να ιδωθούν με νέο πρίσμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση