ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογικά και παράδοξα

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Στη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» από τη Symmetron market research (10/7) οι αριθμοί έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο ερώτημα γύρω από τα ενδιαφέροντα των πολιτών, η Οικονομία/ανεργία/ κόστος ζωής με 68%. Σκάνδαλα/διαφθορά με 31%. Το Κυπριακό με 25%». Η πτώση στη δημοφιλία του Κυπριακού, απότοκο της επιλογής Αναστασιάδη να επιβάλει τη γραμμή του χωρίς αναστολές και με αντιπολίτευση με συστολές. Στο ερώτημα σχετικά με τα «ιδανικά χαρακτηριστικά του νέου προέδρου, η απάντηση: εντιμότητα και δικαιοσύνη (79%), οικειότητα με τους απλούς ανθρώπους (52%), οικονομία (58%), βελτίωση της ποιότητας ζωής (43%), Κυπριακό (35%)». Μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση που δείχνει την πρόθεση του εκλογικού μας σώματος να δει «κάτι άλλο», «κάτι διαφορετικό» από την περίοδο Αναστασιάδη. Στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε για ΠτΔ» οι αριθμοί: 38% για Χριστοδουλίδη, 16% για Νεοφύτου, 14% για Μαυρογιάννη, 4% για Δημητριάδη, 3% για Κολοκασίδη και 2% αντίστοιχα για τον Χριστοφίδη και Χρίστου». Τι γίνεται στο δεύτερο γύρο; «Ο Ν. Χριστοδουλίδης 57%, Α. Νεοφύτου 20%. Ν. Χριστοδουλίδης 56%, Μαυρογιάννης 21%. Στο σενάριο Μαυρογιάννης - Νεοφύτου, ο πρώτος προηγείται οριακά με 37% έναντι 34% του δεύτερου».

Τρία, επίσης, ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δημοσκόπηση: «Ο Ν. Χριστοδουλίδης αντλεί 32% από τον ΔΗΣΥ, ενώ κερδίζει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 22% από το ΑΚΕΛ. Ο Α. Μαυρογιάννης λαμβάνει 8% από ΑΚΕΛ, 3% από άλλα κόμματα και 2% από ανέντακτους (13%). Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, ξεχωρίζει ο Δημητριάδης με δημοτικότητα 22% που υπερβαίνει κατά πολύ την εκλογική του επιρροή» (πηγή: «Καθημερινή», 10/7).

Με βάση την έρευνα, το «κάτι διαφορετικό» από την περίοδο Αναστασιάδη ευνοεί Χριστοδουλίδη. Πολιτικά και εκλογικά παράδοξο, αλλά έτσι δείχνουν οι αριθμοί. Θα παραμείνει αυτό το σκηνικό μέχρι τέλους; Δύσκολο να μιλήσει κανείς με ασφάλεια. Παρά τις προσπάθειες Α. Νεοφύτου, οι αριθμοί για τον ίδιο δεν αλλάζουν ουσιωδώς. Ο Αναστασιάδης «εργάζεται» ως αδήλωτος υποψήφιος, δυσκολεύοντας τον Α. Νεοφύτου. Ο Ν. Χριστοδουλίδης δοκιμάστηκε στη διαχείριση του Κυπριακού και απέτυχε πανηγυρικά. Δοκιμάστηκε στον τομέα «διαφθορά/διαβατήρια» και απέτυχε πανηγυρικά. Προτείνει γενικολογίες που αφήνουν τα πράγματα στην ακινησία. Μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας συμπαθεί αυτή την προσέγγιση.

Μέσα σε αυτή την εικόνα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου μίλησε στη Χοιροκοιτία και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ακούν τους δημοσκόπους. Γιατί όμως; Εξηγεί: «Αυτοί (οι δημοσκόποι) πάντα ήθελαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να διαλύεται». Γιατί οι δημοσκόποι να έχουν τέτοια πρόθεση, ειδικά για τον ΔΗΣΥ; Περίεργο ακούγεται καθώς επαγγελματίες του κλάδου αυτού τι λόγο έχουν να θέλουν «πάντα» να διαλύεται ο ΔΗΣΥ; Αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, όπως τα θέλει κάποιος υποψήφιος, δεν ευθύνεται ο ταχυδρόμος –στην περίπτωση αυτή ο δημοσκόπος. Αν πέσει έξω σε κάποιο ποσοστό, είναι μέρος του παιχνιδιού. Αν πέφτει πάντα και σε όλα έξω, αλλάζει επάγγελμα!

Ο Α. Νεοφύτου λέει συχνά «η μεγαλύτερη επιτυχία μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον Γλαύκο Κληρίδη έβαλαν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Κατανοώ πως έχουμε εκλογές –κάτι θα λεχθεί υπερβολικό, παραταξιακό. Αλλά η χονδροειδής παραποίηση της αλήθειας δεν βοηθά κανένα. Γι’ αυτό και το σχόλιο. Είναι ο Γ. Κρανιδιώτης που σφράγισε τους δύο πυλώνες της μάχης για την ένταξη. Την συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995 –καθορισμός έναρξης ενταξιακών με αντάλλαγμα την ΤΕ Ε.Ε. -Τουρκίας. Συγκρότησε το 1999, τη στρατηγική για το Ελσίνκι (απρόσκοπτη ένταξη Κύπρου, έναρξη ενταξιακών Ε.Ε. - Τουρκίας). Την έκανε πράξη, ο κατά τον καθηγητή Μ. Σουλιώτη, «μάγκας Πειραιώτης»-μόνος του ήταν στη Σύνοδο. Εργάστηκε με προσήλωση ο Γ. Βασιλείου. Πρόσφερε πολιτική κάλυψη στα πιο πάνω, καθώς συμφωνούσε με τον κεντρικό στόχο ο Γ. Κληρίδης. Πιστώνεται το κομμάτι που του αναλογεί, αλλά το σλόγκαν «ΔΗΣΥ με τον Γλαύκο Κληρίδη έβαλαν την Κύπρο στην Ε.Ε.», συνιστά μια ολοφάνερη μικρότητα. Για την Κύπρο έχασε τη ζωή του ο Γιάννος. Μπορούσε να μην πάει Βουκουρέστι, άλλου ήταν η ευθύνη να πάει, όμως πίστευε πως σε κάθε συμμετοχή του μάζευε οφέλη (και) για την Κύπρο.

Ο ηγέτης του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου ανέφερε πως «θέλω να νιώθετε περήφανοι για την παράταξή μας». Όμως όλα τα κεφάλαια συνδέονται. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου με επίκεντρο τα «χρυσά διαβατήρια». Ταυτόχρονα, βουτιά της νήσου στους δείκτες αξιολόγησης από διεθνείς οργανισμούς στα θέματα της διαφθοράς. Μπορεί ο καθένας να αισθάνεται περήφανος για την παράταξή του, αλλά το να βλέπει με δύο μάτια τα πράγματα, υποθέτω, ότι μάλλον ωφελεί παρά ζημιώνει.

Στο ειδικό Ευρωβαρόμετρο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή στις 13/7 και στην ερώτηση «κατά πόσο το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα έχει αυξηθεί, παραμείνει το ίδιο ή μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια», 66% των ερωτηθέντων στην Κύπρο απάντησαν πως έχει αυξηθεί. Διαδεδομένο θεωρεί το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο το 94% των ερωτηθέντων, η Κύπρος είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων μετά την Ελλάδα (98%)». (πηγή: ΚΥΠΕ, 14/7). Μετά τις αποκαλύψεις στο Al Jazeera, μετά τις αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα Pandora Papers, μετά τις διεθνείς μετρήσεις που δείχνουν βύθιση της θέσης της Κύπρου σε όλες τις στατιστικές για τη διαφθορά, οι ίδιοι οι Κύπριοι πολίτες με το 94% το θεωρούν «διαδεδομένο» και συνδέεται με τα τελευταία τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση