ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Σαρλ Μισέλ και ο σύγχρονος Πινόκιο

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τον Οκτώβριο του 2005, έχω διαβάσει πολλές δεκάδες προσχέδια Συμπερασμάτων. Ως επί το πλείστον επικριτικά για την Άγκυρα, αν και βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ήταν η προσπάθεια να διατηρηθεί η πόρτα ανοικτή, ακόμη και στις χειρότερες περιόδους για την ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σε πάμπολλες περιπτώσεις, τα προσχέδια ήταν προβληματικά ή/και «ισχνά» σε σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και ως αποτέλεσμα, εδώ και 16 χρόνια, η εκάστοτε κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει στο χαρτί τα συμφέροντα της Κύπρου.

Ωστόσο, το προσχέδιο που έπεσε στα χέρια μου πριν από μερικές μέρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου, έχει ένα στοιχείο που δεν θυμάμαι να έχω ξανασυναντήσει, σε τόσο μεγάλο βαθμό: Επιχειρεί απροκάλυπτα να παρακάμψει το δικαίωμα άσκησης βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μείζον ζήτημα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, που αποτελεί ουσιαστικά, τον μοναδικό πλέον μοχλό πίεσης που διαθέτει η Λευκωσία έναντι του Ταγίπ Ερντογάν. Εκτελεστής του σχεδιασμού αυτού είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιχειρεί να καταργήσει τους όρους εντολής που του έδωσαν ομόφωνα οι ηγέτες των κρατών-μελών, στις 25 Μαρτίου.

Τι ακριβώς έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; 1) Απομόνωσε ένα μέρος της Δήλωσης των «27», της 25ης Μαρτίου 2021, στην οποία οικοδόμησε το προσχέδιο Συμπερασμάτων που υπέβαλε πριν από μερικές μέρες, επισημαίνοντας ότι «λαμβάνει σημείωση της έναρξης των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς την κατεύθυνση του εκμοντερνισμού (σ.σ. αναβάθμισης) της Τελωνειακής Ένωσης…». Η αλήθεια είναι ότι συζήτηση έχει αρχίσει σε τεχνικό επίπεδο, «εργασίες» όμως για αναβάθμιση δεν άρχισαν, ελλείψει ομόφωνης απόφασης των «27». 2) Παράλληλα, ο κ. Μισέλ εξαφάνισε την αναφορά-διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η ενδεχόμενη έγκριση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, «τελεί υπό την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (subject to additional guidance by the European Council), στο οποίο όλα τα κράτη-μέλη έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Συνεπώς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το προσχέδιο Συμπερασμάτων του, δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και ότι η πορεία αυτή είναι χωρίς επιστροφή, καθώς «η αιρεσιμότητα» και η δυνατότητα άσκησης βέτο που απορρέει μέσα από την «επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δεν υπάρχουν πλέον πουθενά. Εξαφανίστηκαν. Και μαζί βεβαίως και η έξωθεν καλή μαρτυρία του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος όφειλε και οφείλει να λειτουργεί στη βάση των όρων εντολής του, οι οποίοι απορρέουν από τις ομόφωνες θέσεις των κρατών-μελών.

Τι έπαθε όμως ο Σαρλ Μισέλ και γιατί συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό; Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τελεί «υπό την υψηλή εποπτεία της Άγκελα Μέρκελ», η οποία ενόψει εκλογών στη Γερμανία (26 Σεπτεμβρίου), λειτουργεί υπογείως για μια ήπια διευθέτηση με τον Ερντογάν στο μεταναστευτικό, προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα εντός καλοκαιριού και παράλληλα να μην επιχειρηθεί, από την Άγκυρα, χειραγώγηση των ψήφων που διαθέτουν εκατομμύρια Γερμανοί τουρκικής εθνικότητας. Και στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να ικανοποιήσει τα θέλω του Ερντογάν, ανατρέποντας το όποιο βέτο και αδιαφορώντας για ζωτικά συμφέροντα μικρών κρατών-μελών.

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι ο εκλογικός προγραμματισμός της Άγκελα Μέρκελ ζυγίζει περισσότερο στη ζυγαριά του Σαρλ Μισέλ από τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ηγεσίας της που πασχίζει να βάλει στο κάδρο της παραχώρησης οποιωνδήποτε νέων δώρων στην Τουρκία, την άμεση επίλυση του Κυπριακού κατά συγκεκριμένο τρόπο και την απόδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη. Και είναι έτοιμος ο κ. Μισέλ, όπως προκύπτει από το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων, που τοποθέτησε στο τραπέζι των «27», να δρομολογήσει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία συνεπάγεται υπερδιπλασιασμό του όγκου των ευρωτουρκικών εμπορικών συναλλαγών από 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 320 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Χωρίς καμιά εξασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι «μουσικές καρέκλες» που «έπαιξε» ο Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, πριν από μερικούς μήνες, αφήνοντας όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απλώς επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πολιτικά ανυπόληπτος. Από την πολιτική ανυποληψία όμως, μέχρι τη διαστρέβλωση αποφάσεων και ομόφωνων θέσεων των κρατών-μελών, υπάρχει τεράστια απόσταση. Την οποία ούτε η υπερμεγέθης μύτη ενός σύγχρονου Πινόκιο θα μπορούσε να καλύψει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X