ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσία, Λαβρόφ και η πολιτική ανεπάρκεια της Κύπρου

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η ανάγνωση της πολιτειακής και πολιτικής μας ηγεσίας αναφορικά με την τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, για να το θέσουμε κομψά.

Ας δούμε τι ακριβώς είπε ο κ. Λαβρόφ και πώς αντέδρασε ο πολιτικός κόσμος στην Κύπρο. Λαβρόφ: «Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο, την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Υπάρχει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη».

Κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία: Από τη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, η κυπριακή κυβέρνηση και όσοι από τους Κυπρίους πολιτικούς αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν εξάντλησαν την κριτική τους στο «ατυχές» γεγονός ότι ο κ. Λαβρόφ δεν τοποθέτησε την «ΤΔΒΚ», εντός εισαγωγικών. Αυτό κατάλαβαν; Ή απλώς δεν θέλουν να επικρίνουν τη Μόσχα επί της ουσίας; Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε πολύ φοβούμαι ότι η αντίληψη της πολιτειακής και πολιτικής μας ηγεσίας είναι περιορισμένη. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε φοβάμαι εξίσου, για τα επίπεδα της διεκδικητικότητάς μας. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση του συντεταγμένου κυπριακού κράτους καταδεικνύει ότι η ηγεσία μας είναι για ακόμη μία φορά κατώτερη των περιστάσεων.

Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και δεν εξαντλείται στην απλουστευμένη ανάγνωση ότι ο κ. Λαβρόφ «ξέχασε» απλώς τα εισαγωγικά στην αναφορά του περί «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Άλλωστε, θα ήταν τουλάχιστον πολιτική αφέλεια να αποδίδεται αμέλεια στον συγκεκριμένο Ρώσο ΥΠΕΞ. Επί της ουσίας, αυτό που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έχει ξαναγίνει. Επιστράτευσε το μοντέλο της «ΤΔΒΚ», για να στηρίξει τη θέση της Μόσχας για ανάλογη προσέγγιση της διεθνούς κοινότητας και για τις δύο αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες», του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αναφορικά με το καθεστώς τους στην Ουκρανία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν κάποιος, όπως ο Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας, επικαλείται και επιστρατεύει ένα παράδειγμα μοντέλου προκειμένου να στηρίξει τις δικές του επιδιώξεις, τότε πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχει κάθε συμφέρον το εν λόγω παράδειγμα να παραμείνει ζωντανό.

Με άλλα λόγια και σε πολύ απλά ελληνικά, ο κ. Λαβρόφ έχει κάθε λόγο μετά την κατάσταση που προκάλεσε η Ρωσία στην Ουκρανία, στηρίζοντας την απόσχιση της χώρας, διά των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, να έχει ζωντανά ανάλογα παραδείγματα και στον υπόλοιπο πλανήτη. Όπως αυτό της «ΤΔΒΚ» που συμμετέχει όπως είπε σε διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Και γι’ αυτό το επιστρατεύει και το επικαλείται.

Άρα, τα εισαγωγικά ή μη δεν είναι το μόνο ζήτημα της τοποθέτησης Λαβρόφ σε σχέση με την «ΤΔΒΚ». Υπάρχει σαφές ζήτημα ουσίας και είναι πλέον προφανές ότι η Ρωσία έχει κάθε λόγο να θέλει να βλέπει εν ζωή την αποσχισθείσα περιοχή της Κύπρου, να συζητά το μέλλον της εντός του ΟΗΕ. Τη βολεύει ως ένα «προηγούμενο», στο οποίο μπορεί να στηρίξει ανάλογες διεκδικήσεις εκ μέρους των δύο υποτιθέμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» που αποσχίσθηκαν από την Ουκρανία.

Εάν αυτό, το οποίο είναι το μείζον, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αναλώνεται απλώς στους τύπους και τα εισαγωγικά, τότε σε απλά κυπριακά, είμαστε κρίμα και λυπηθείτε μας! Εκτός εισαγωγικών…

Σημείωση: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αξιοποίησε δεόντως τη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι: «… είναι αναπόσπαστο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων, που ίδρυσαν το δικό τους κυρίαρχο κράτος, να συμμετέχουν σε κάθε είδους διαδικασίες διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Ο κ. Λαβρόφ επέστησε, επίσης, την προσοχή σε αυτό το γεγονός στη δήλωσή του» ανέφερε ο Τατάρ, ο οποίος όπως όπως πληροφορούμαστε, χαμογελούσε μετά την απόσχιση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία και ακόμη περισσότερο, μετά την αναγνώριση των δύο λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία. Για ευνόητους λόγους, τους οποίους ελπίζουμε ότι θα είναι σε θέση να αντιληφθούν η πολιτειακή και πολιτική μας ηγεσία, στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση