ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «πολυεργαλείο» Χριστοδουλίδη

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συγκαταλέγεται στην πεντάδα των ηγετών κρατών-μελών της Ε.Ε. που επικοινώνησαν τελευταίοι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να της γνωστοποιήσουν τον εκλεκτό, προτεινόμενο-υποψήφιο επίτροπο. Για πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωνε τον ισχυρισμό ότι περίμενε από την πρόεδρο της Κομισιόν να του αποκαλύψει ποιο χαρτοφυλάκιο θα δώσει στην Κύπρο, το οποίο όπως υποστήριζε θα ήταν καθοριστικό προκειμένου να αποφασιστεί το όνομα του εκλεκτού του, για τη θέση του επιτρόπου. Αν υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι ειλικρινής, ένα πρώτο εύλογο ερώτημα θα ήταν τι άκουσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα και ευθύς ανακοίνωσε Κώστα Καδή; Θεώρησε ότι ο κ. Καδής που διετέλεσε υπουργός Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας, μπορεί να διαχειριστεί τα χαρτοφυλάκια για τη Μεσόγειο ή για τη Ναυτιλία, στα οποία προσβλέπει η Λευκωσία; Ή μήπως ότι η πρόεδρος της Κομισιόν επιφυλάσσει στη μικρή Κύπρο το τεράστιο χαρτοφυλάκιο για την Αγροτική/Γεωργική Πολιτική της Ε.Ε.; Ή υπάρχει περίπτωση να δοθεί στην Κύπρο, για δεύτερη συνεχόμενη πενταετία, το χαρτοφυλάκιο για την Υγεία, το οποίο υπηρέτησε ομολογουμένως με επιτυχία και σοβαρότητα η Στέλλα Κυριακίδου; Ή μήπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να υποβαθμίσει την Κύπρο τόσο πολύ, ώστε να της προσφέρει το χαρτοφυλάκιο Παιδεία-Πολιτισμός, το οποίο στερείται ουσιαστικού κεκτημένου και άρα η συνεισφορά και εμπλοκή της Ε.Ε. στα εν λόγω ζητήματα, είναι εκ φύσεως περιορισμένη;

Κοινοτικοί κύκλοι έλεγαν στην «Κ» ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και τώρα, μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Κώστα Καδή, «μπορεί να θεωρεί ότι έχει μια γενική εικόνα για τα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Κύπρος, χωρίς όμως καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα επιχειρήσει σύνθεση της νέας Κομισιόν, αναλόγως της προσωπικότητας και των ικανοτήτων των (σ.σ. προτεινομένων) επιτρόπων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το φύλο, όσο και γεωγραφικά χαρακτηριστικά».

Άρα, γιατί ο πρόεδρός μας αποφάσισε Καδή; Και γιατί δεν ανακοίνωσε νωρίτερα την απόφασή του, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να γνωρίζει επακριβώς το χαρτοφυλάκιο που επιφυλάσσει στην Κύπρο η πρόεδρος της Κομισιόν;

• Στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι εύκολη και έχει να κάνει με τα επίπεδα αποφασιστικότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Για τα οποία δεν χρειάζεται να αναλώσει κανείς περισσότερες λέξεις.

• Στο πρώτο ερώτημα, «γιατί Καδή», μια πρώτη σκέψη που θα μπορούσε κάποιος να κάνει, είναι γιατί ίσως ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρεί τον προτεινόμενο επίτροπο «πολυεργαλείο», καθώς όπως προαναφέραμε υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος σε τρία υπουργεία, Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας. Ένα «πολυεργαλείο», όμως, που όσο κομψά και να το θέσουμε, δεν χαρακτηρίζεται για τις πολιτικές του επιδόσεις, ούτε για το πολιτικό του εκτόπισμα. Αν ανατρέξουμε στην τελευταία του θητεία στο υπουργείο Γεωργίας, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι ο κ. Καδής όχι μόνο δεν έκανε τα αναμενόμενα για την ευημερία των κατοικίδιων, αλλά δρομολόγησε την ισόβια τοποθέτηση σκύλων σε κλουβιά, την ίδια ώρα που η Κομισιόν, της οποίας φιλοδοξεί να καταστεί μέλος, δρομολογεί την κατάργηση των κλουβιών ακόμη και για ζώα φάρμας, για «300 εκατομμύρια χήνες, πάπιες, χοίρους, μοσχάρια, και λαγούς». Αλλά και στο ζήτημα κατοχύρωσης του χαλλουμιού/hellim ως ΠΟΠ, στο οποίο οι χειρισμοί της Λευκωσίας άφησαν πολιτικά κενά, ο Κώστας Καδής, ως αρμόδιος τότε υπουργός, ακολουθούσε πιστά οδηγίες στενότατης συνεργάτιδας του Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν ο σημερινός πρόεδρος ήταν ΥΠΕΞ. Η στενότατη τότε συνεργάτιδα του κ. Χριστοδουλίδη, είχε το γενικό πρόσταγμα στο ζήτημα του χαλλουμιού (και όχι μόνο) και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, εκτίμησε δεόντως την πολιτική ευελιξία που επέδειξε ο κ. Καδής, υιοθετώντας απολύτως τις θέσεις της.

Με άλλα λόγια, το «πολυεργαλείο Καδής» δύσκολα θα μπορέσει να διαφημιστεί ως μια αυτόνομη πολιτική προσωπικότητα, με ισχυρές απόψεις και με αποφασιστικότητα. Ούτε είναι εύκολο να πείσει για την ευκρίνεια των θέσεών του, όταν έχει διατελέσει υπουργός κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, Τάσσου Παπαδόπουλου-ΑΚΕΛ και Αναστασιάδη. Για κάποιους ίσως όλα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση και στο πόσο αυτόφωτος ή ετερόφωτος μπορεί να θεωρηθεί ο Κώστας Καδής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει «ξεκάθαρη» προτίμηση στο δεύτερο χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη συντριπτική πλειοψηφία υπουργών και στενών του συνεργατών, περιλαμβανομένων συγγενών και φίλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση