ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άτυπα και «παρά τρίχα»...

Η άτυπη συνάντησης 5+1 για την Κύπρο ορίστηκε για τις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη σύμφωνα με σχετική δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ Σ. Ντουζαρίκ (24/2). Η δήλωση επεξηγεί ότι «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Ο γ.γ. ήταν παρών σε δύο διασκέψεις για την Κύπρο. Αναπροσαρμόζει την τακτική του. Είναι προφανές ότι ο αναδεικνύει τις ευθύνες που ανήκουν στα μέρη ώστε εκείνα να καθοδηγήσουν τα πράγματα και εντέλει «να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος».
Ο Ε/κ διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης στο ΡΙΚ (18/2) δήλωσε πως «βρεθήκαμε μια τρίχα πριν από τη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά». Ο ίδιος διαπραγματευτής εξηγεί ότι «η ε/κ πλευρά θέλει να διαφυλάξει την προσέγγιση που είχε υιοθετήσει ο Αντόνιο Γκουτιέρες στο Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία που πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιό του». Θέλοντας να διαφυλάξει το πλαίσιο (!) δεν εξηγεί γιατί ο Αναστασιάδης του οποίου είναι διαπραγματευτής απέρριψε την εισήγηση Ακιντζί (2018) να γίνουν «τα έξι σημεία που πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ στο πλαίσιό του» στρατηγική συμφωνία για τη λύση. Αυτές οι αντιφάσεις, ή και οι ακατανόητες επιλογές είναι ένας κύριος λόγος που όλοι κρατούν μικρό καλάθι για τα επόμενα βήματα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου (23/2) δήλωσε ότι στηρίζει «την προσπάθεια του προέδρου της Δημοκρατίας με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιδιώκει ο Αναστασιάδης και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης κλείδωσαν στις 18 με βάση τις συγκλίσεις που κατέγραψαν οι Χριστόφιας-Ταλάτ. Ο Αναστασιάδης προσέθεσε άλλες 10 και έτσι εμφάνισε ένα σύνολο αρμοδιοτήτων από 28. Το 2019 μίλησε για «αποκεντρωμένη» χωρίς ποτέ να την προσδιορίσει. Αν πράγματι ήθελε περιορισμό των αρμοδιοτήτων, πρώτο δεν θα πήγαινε στις 28 και δεύτερο, αν, μετά από δεύτερες σκέψεις, πράγματι ήθελε περιορισμό τους, θα τον πρότεινε στον Μ. Ακιντζί και εκείνος θα συμφωνούμε μέσα σε μια ημέρα. Τι λόγο είχε να διαφωνήσει; Βέβαια το θέμα δεν είναι αν η κεντρική κυβέρνηση θα έχει 14 ή 15 αρμοδιότητες. Το ζήτημα είναι αν αυτές αφορούν εξουσίες για ένα κράτος, με μία κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, με μία ιθαγένεια, και έτσι με μία φωνή στην Ε.Ε.

Ο Α. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι «είμαστε θετικοί, θετικότατοι, να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό». Μια ημέρα πριν από τις δηλώσεις αυτές δημοσκόπηση της εφ/δας «Καθημερινή» έδειξε κατάρρευση του συστήματος που ανέπτυξε στα πέριξ του ο Ν. Αναστασιάδης. Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης της «Καθημερινής» σημειώνεται ότι αν οι εκλογές διενεργούνταν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ θα λάμβανε 17,1% με συσπείρωση στο 50,3%. Κανείς δεν είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνει μόλις το 14%, ενώ η συσπείρωση του κόμματος φτάνει το 62% («Καθημερινή», 22/2). Συνεπώς η διαφοροποίηση Νεοφύτου δεν αποκλείεται να αφορά την προσπάθειά του να απευθυνθεί στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματός του, κάνοντας ανοίγματα στην καλούμενη «κληριδική τάση».

Ο Α. Νεοφύτου δήλωσε, επίσης, ότι θέλει «να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα, τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεων του ’60», αλλά για να επιτευχθεί αυτό «χρειάζεται να δώσω στους Τ/κ την πολιτική ισότητα» (22/2).

Βέβαια τα πιο πάνω «θέλω», τα περιείχε το Πλαίσιο Γκουτιέρες στα «Έξι Σημεία» του, (30/6/2017) και το όλο πακέτο ήταν συνδεδεμένο με την ηγεσία Ακιντζί. Ο γ.γ. το παρουσίασε, αφού πρώτα πήρε τη σύμφωνη γνώμη από όλους τους παίκτες. Οι συγκυρίες δεν είναι photocopy και όποτε θέλεις είναι εκεί παρκαρισμένες και πας και τις παίρνεις –το timing στην πολιτική είναι το άλλο μισό του περιεχομένου. Ο Μ. Τσαβούσογλου με δημόσιες δηλώσεις του οριοθέτησε τη (νέα) τουρκική γραμμή ενόψει της άτυπης «5 συν 1 συνάντησης: «εάν δεν υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα», αφήνοντας έτσι τις πόρτες ανοικτές για αυτή ή την άλλη φόρμουλα και υπό το φως των επαφών στη Γενεύη. Είναι ενθαρρυντικό πώς ο γ.γ. κινείται ξανά παρά το γεγονός ότι άργησε πολύ να αναπτύξει το επόμενο βήμα του μετά τις ευχές του στους Κυπρίους στο Κραν Μοντάνα.

Ο Ν. Αναστασιάδης άλλαξε πολλές φορές πολιτική μέχρι να «απαλλαγεί» από τον κ. Ακιντζί. Κέρδισε μηδενική αξιοπιστία. Ούτε η Άγκυρα είναι η ίδια όπως ήταν το 2017. Το γενικότερο πλαίσιο έχει αλλάξει. Ο Ν. Αναστασιάδης πάει στην Πενταμερή με την πίστη ότι ο Τατάρ θα παραμείνει σταθερός στις θέσεις του για «δύο κράτη» και ο ίδιος θα εμφανιστεί ως οπαδός της ομοσπονδίας με το «σωστό περιεχόμενο», ώστε να διαχειριστεί την ε/κ κοινή γνώμη με τον μανδύα του τύπου «εγώ ήθελα ΔΔΟ, αλλά ο Τατάρ δεν ήθελε».

Στις 4 Μαρτίου στα γραφεία του ΑΚΕΛ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου και του γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού με επίκεντρο το κυπριακό, με πρωτοβουλία του πρώτου. Μια ιδιότυπη συνάντηση που την παρακινεί ένας αριθμός, η δημοσκόπηση της Symmetron Market Research έγραψε πως το 90% των ερωτηθέντων απορρίπτει τον τρόπο αντιμετώπισης του φακέλου «διαφθορά» από τον Ν. Αναστασιάδη...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση