ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοπική Αυτοδιοίκηση: η χαμένη σοβαρότητα ολόκληρου του πολιτικού συστήματος

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Όταν τον Σεπτέμβριο του 2013, εν μέσω μνημονίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήθηκε να ψηφίσει 14 νομοσχέδια τα οποία ήταν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, κανείς δεν φανταζόταν την παρωδία που θα εξελισσόταν λίγες ώρες μετά. Ο λαϊκισμός κτύπησε κόκκινο και η ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε δύο από τα νομοσχέδια που αφορούσαν τον τότε Συνεργατισμό με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές απείρου κάλλους. Βουλευτές να τρέχουν νυχτιάτικα να υπερψηφίζουν προτάσεις νόμου αντί των δύο νομοσχεδίων που είχαν πριν από λίγη ώρα καταψηφίσει, καθώς χωρίς αυτά δεύτερη δόση δεν επρόκειτο να εκταμιευθεί. Τον υπουργό Οικονομικών να καταφθάνει επειγόντως στη Βουλή, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες να τραβούν τα μαλλιά τους και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Η ήδη ρημαγμένη κυπριακή οικονομία είχε φθάσει ένα βήμα πριν από τον γκρεμό.

Χαρακτηριστική παραμένει η εικόνα με την εκκωφαντική σιγή ολίγων δευτερολέπτων που επικράτησε στην αίθουσα, μετά την καταψήφιση των νομοσχεδίων, και όλους τους βουλευτές να κοιτάζουν αποσβολωμένοι ο ένας τον άλλον, με την αμηχανία σχηματισμένη στο πρόσωπό τους. Έξι μήνες μετά τον Μάρτιο του 2013 και το κούρεμα, το πολιτικό σύστημα απέδειξε για ακόμη μία φορά με πόση μεγάλη αφέλεια διαχειριζόταν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το τόπο.

Μετά από οχτώ χρόνια, δύο βουλευτικές αναμετρήσεις και με τη σύνθεση της Βουλής να έχει τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, όσον αφορά τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει. Ακόμη μία μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει καταλήξει να είναι όπως το γεφύρι της Άρτας ή όπως λέει μια κυπριακή παροιμία «Απόν ’θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει».

Εδώ και χρόνια συζητιέται η περιβόητη πλέον μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μια αναμόρφωση που είναι αναγκαία από πολλές απόψεις. Από το γεγονός πως αρκετοί δήμοι και κοινότητες είναι στα όρια της χρεοκοπίας μέχρι το φαιδρό φαινόμενο μια μπουκιά τόπος να έχει τόσους πολλούς μουχτάρηδες, δημάρχους, συμβούλους και αζάδες. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δηλώνουν πως αποτελεί υψηλή προτεραιότητα όμως κανείς δεν είχε το πολιτικό θάρρος να την υλοποιήσει.

Στην προσπάθεια τα πολιτικά κόμματα να μη δυσαρεστήσουν τους τοπικούς κομματάρχες προέβαλαν προσκόμματα και αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα. Αρκετοί τοπικοί παράγοντες μπαινόβγαιναν σε κομματικά γραφεία με σκοπό να ικανοποιηθούν οι δικές τους απαιτήσεις. Ταυτόχρονα αυτό δείχνει ακόμη μία παθογένεια της κυπριακής κοινωνίας που είναι πως τα μικρο-τοπικά συμφέροντα υπερβαίνουν το γενικό καλό. Η ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος φάνηκε από το γεγονός πως ενώ πριν από τις βουλευτικές συζητούσαμε το αν θα πρέπει να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα, κάτι που φάνηκε πως ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα, τέσσερις μήνες μετά αποφασίστηκε η σολομώντειος λύση να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές. Αφού και πάλι βρεθήκαμε να πρέπει να τρέξει μια μεταρρύθμιση όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς αυτή αποτελεί μέρος των απαιτήσεων για το ταμείο ανάκαμψης.

Διερωτάται κανείς γιατί δεν πάρθηκε η απόφαση πριν από τις εκλογές του Μαΐου; Η απάντηση είναι προφανής κανείς δεν ήθελε να πάρει μια απόφαση που θα είχε πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές. To όραμα των πολιτικών για τον τόπο περιορίζεται πάντα στο στενό κομματικό συμφέρον. Η απόφαση να αναβληθούν οι εκλογές και οι αιτιολογήσεις τους δεν πείθουν κανένα. Από την άλλη ούτε όσοι εναντιώθηκαν δεν πείθουν, καθώς αυτοί ήθελαν εκλογές όχι γιατί τους έπιασε ξαφνικά η έγνοια για τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά για να μη χάσουν το μομέντουμ που κέρδισαν από τα αποτελέσματα των βουλευτικών.

Το πολιτικό σύστημα δεν πείθει με τις αποφάσεις του πως είναι ικανό να υλοποιήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το ταμείο ανάκαμψης. Για ακόμη μία φορά φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απέδειξαν πως δεν υπάρχει ούτε η απαιτούμενη σοβαρότητα ούτε η απαραίτητη βούληση για να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο σε καλύτερες μέρες.

 

Ο κ. Χρίστος Κυπριανού κατέχει Ba Κοινωνιολογίας και Μa New Media And Society.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση