ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο τεμαχισμός της Μέσης Ανατολής

Του Χαράλαμπου Μερακλή

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την συμφωνία Sykes-Picot οι οποίοι ήταν πληρεξούσιοι της Βρετανίας – Γαλλίας και κατέληξαν σε μυστική συμφωνία οι αναφερόμενες χώρες με την έκβαση της νικηφόρας πορείας στον Μεγάλο Πόλεμο κατά της Γερμανίας να μοιραστούν μεταξύ τους συμπεριλαμβανομένης και της τότε τσαρικής Ρωσίας που έδωσε το πράσινο φως, τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας τα στρατεύματα κατέλαβαν το κομμάτι της βορειοανατολικής Καυκασίας, της Ανατολίας μέχρι την Τραπεζούντα και το Ερζερούμ.

Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να αποδοθεί η Κωνσταντινούπολη στη Ρωσία.

Με βάση της τότε συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στις 3 του Γενάρη του 1916 η Μεγάλη Βρετανία θα αναλάμβανε τον πλήρη της κάτω Μεσοποταμίας με τη Βαγδάτη και τη βορειοανατολικά προς δυτικά περιοχή συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ μέχρι το Αμμάν.

Η Γαλλία θα λάμβανε τη βόρεια Μεσοποταμία συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης μέχρι τη Δαμασκό και επίσης θα ασκούσε έλεγχο σε όλη την ακτή του Λεβάντε βόρεια της Τύρου και Σιδώνας και από τη Βηρυτό μέχρι την ακτή της Κιλικίας.

Οι πόλεις Δαμασκός, Χαλέπι, Χομς και Χαμα θα ήταν υπό την επιρροή της Γαλλίας.

Επίσης ο έλεγχος της Γαλλικής ζώνης θα επεκτεινόταν βαθιά στην ανατολική Μικρά Ασία ούτως ώστε να συμπεριληφθούν οι πηγές του Αλυος μέχρι την Σεβάστεια και προς βορειοανατολικά θα κάλυπτε τη δεξιά όχθη του Τίγρη Ποταμού.

Με τις σφαγές των Αρμενίων, Γαλλία και Ρωσία διαμοίρασαν τα εδάφη μεταξύ τους ως εξής: Η Ρωσία θα έπαιρνε τα αρμένικα εδάφη συμπεριλαμβανομένου και του ανατολικού Πόντου, η δε Γαλλία όλες τις περιοχές αρμενικής ιστορικής σημασίας γνωστές ως Μικρά Ασία που περικλείονταν η Κιλικία, ανατολική Καππαδοκία, βόρεια Συρία και το Ντιαρμπεκιρ που είναι η άτυπη κουρδική πρωτεύουσα για να προστατευθούν αυτές οι χριστιανικές περιοχές από τον Αρμενικό Εθνικισμό της Δυτικής Αρμενίας.

Η αναφερόμενη συμφωνία Sykes-Picot προέβλεπε και την αυτονομία της Παλαιστίνης με κέντρο τα Ιεροσόλυμα υπό τριπλή προστασία που θα αποτελείτο από την Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και θα επεκτεινόταν από τη Γάζα μέχρι τη Χάιφα ούτως ώστε να διευκολυνθεί η εγκατάσταση των Εβραίων στη γη της Παλαιστίνης που επιβεβαιώθηκε με τη διακήρυξη Μπάλφουρ το Νοέμβρη του 1917

Οι σχεδιασμοί της Βρετανίας για τη Μέση Ανατολή στόχευαν να διασφαλισθεί η Μεσοποταμία από τις τσαρικές βλέψεις και πως η Ρωσία δε θα μπορούσε να κάνει κάθοδο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Περσίας διασφαλίζοντας έτσι την περιοχής των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη με τη Γαλλική ζώνη ασφαλείας.

Η αναφερόμενη συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης η οποία μπήκε σφήνα στα όνειρα των Αράβων πατριωτών της Δαμασκού. Παρόλο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαμελίσθηκε, ο τούρκικος εθνικισμός εξέβαλε τους Γάλλους από την Κιλικία και την ιστορική Βόρεια Συρία. Αυτός ο εθνικισμός αναζωπυρώνεται εξαιτίας της δράσης του ISIS και της δαιμονοποίησης της περιοχής που έχει τις ρίζες της στον τεμαχισμό της Μέσης Ανατολής και στα εμπλεκόμενα συμφέροντα λόγω γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση