ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος και πότε διαπίστευσε την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Δρ Σταύρος Σταύρου*

Η έκρυθμη κατάσταση που δημιούργησε πρόσφατα το παράνομο συμφωνητικό συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αποκάλυψε με τον πλέον εμφανή τρόπο τα σοβαρότατα προβλήματα, που δυστυχώς υπάρχουν στην εν λόγω Σχολή.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ιδιοκτησία του Κυπριακού λαού και δεν ανήκει σε κανένα άλλο. Η Κυπριακή Πολιτεία ανέθεσε σε συγκεκριμένους αξιωματούχους να μεριμνήσουν, έτσι ώστε αυτή η Σχολή να είναι σε θέση να προσφέρει στους άριστους φοιτητές μας, που την εμπιστεύτηκαν, ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην προπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση.

Η πρόσφατα κρίση τι αποκάλυψε; Ανέδειξε πρώτα ότι η εν λόγω Ιατρική Σχολή αντί να έχει 58 καθηγητές και άλλους ιατρικούς εκπαιδευτές, διαθέτει μόνο 2 καθηγητές και 5 λέκτορες ή άλλους. Ο ένας καθηγητής, που είναι και ο κοσμήτορας της Σχολής, είναι Παιδοχειρουργός. Η Παιδοχειρουργική στις πλείστες σχολές Ιατρικής παγκοσμίως δεν είναι βασικό μάθημα και δεν προσφέρεται καθόλου σε προπτυχιακό επίπεδο ή είναι μόνο μάθημα επιλογής στο 6ο έτος. Ο άλλος καθηγητής είναι Παιδίατρος – Παιδοπνευμονολόγος. Η Παιδιατρική είναι συνήθως μάθημα του 6ου έτους ή κάποτε του 5ου έτους.

Οι φοιτητές έχουν φτάσει στο 4ο έτος, που είναι το κρίσιμο έτος για τις σπουδές τους, διότι αρχίζει η κλινική τους εκπαίδευση. Όμως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν έχει καθηγητές στα βασικά και κυριότερα μαθήματα της Ιατρικής, που είναι η Παθολογία, η Χειρουργική, η Καρδιολογία, η Πνευμονολογία, η Νεφρολογία, η Γαστρεντερολογία, η Ενδοκρινολογία, η Νευρολογία και πολλά άλλα.

Η κατάσταση είναι λυπηρή, απαράδεκτη και ανησυχητική! Δεδομένου ότι ήταν γνωστό ότι φέτος θα υπάρχουν φοιτητές 4ου έτους, έπρεπε από πολλού να ληφθούν πρόνοιες και να γίνουν διευθετήσεις, έτσι ώστε η κλινική εκπαίδευσή τους, στα κυριότερα και βασικότερα μαθήματα της Ιατρικής, από έμπειρους, καταξιωμένους καθηγητές και ειδικούς, να είναι χωρίς προβλήματα!

Τα ερωτήματα είναι βασανιστικά: Γιατί αυτές οι σοβαρότατες ελλείψεις; Τι έκαναν οι αξιωματούχοι, στους οποίους η Πολιτεία ανέθεσε το ιερό αυτό έργο τόσα χρόνια; Γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες, από τους εν λόγω αξιωματούχους και αφέθηκε σήμερα, ενώ άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, να υπάρχουν οι κρίσιμες αυτές ελλείψεις; Ποιος αξιολογεί την ποιότητα εκπαίδευσης, που παρέχεται στους φοιτητές του 4ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου; Ποιο είναι το πρόγραμμα των κλινικών μαθημάτων και ποιοι θα το πραγματοποιήσουν;

Από ποιους και πώς αξιολογείται η επάρκειά του; Ποιο είναι το διεθνές, αρμόδιο, ειδικό, ανεξάρτητο και επίσημα αναγνωρισμένο σώμα, που έχει αξιολογήσει και διαπιστεύσει την ποιότητα εκπαίδευσης, που παρέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου; Γιατί στην ιστοσελίδα της Σχολής δεν έχουμε βρει σήμερα 23/10/16 καμιά πληροφόρηση για μια επίσημη διαπίστευση, από ανεξάρτητο, αρμόδιο και ειδικό διεθνές σώμα, που απαιτείται να υπάρχει; Ποιες είναι οι ευθύνες του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου;
Τα ερωτήματα αυτά χρειάζονται απαντήσεις. Εάν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Απαιτείται η εξυγίανση αυτής της Σχολής! Η μη απόδοση ευθυνών και η ατιμωρησία θα διαιωνίζουν καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα.

 

* π. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X