ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Sir Geoffrey Vos: Η τεχνολογία στην νομική επιστήμη

* Του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

O Sir Geoffrey Vos είναι ένας εκ των κορυφαίων Άγγλων δικαστών. Κατέχει τη θέση του Chancellor of the High Court of England and Wales και από τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι ο νέος Master of the Rolls. Είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω τον Sir Geoffrey Vos σε μία διαδικτυακή συζήτηση μετά από πρόσκληση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία. Το θέμα μας ήταν: «Πώς μπορεί η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, να ελαττώσει τις καθυστερήσεις και τα έξοδα κατά τη διάρκεια των αβέβαιων καιρών που διάγουμε». Ο Sir Geoffrey μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για το θέμα και μας έδωσε πολύτιμη καθοδήγηση απόρροια της πολύχρονης εμπειρίας του ως δικαστής και δικηγόρος.


Συνοψίζω τα βασικά σημεία:
1. Η πανδημία του covid-19 έχει αναγκάσει τα περισσότερα Δικαστήρια να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και να διεξάγουν πλέον δικές εξ αποστάσεως.
2. Οι δίκες εξ αποστάσεως (remote trials) θα καθιερωθούν πλέον ως ο τρόπος διεξαγωγής μίας δίκης. Ο Sir Geoffrey εισηγείται ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε απλοποίηση των διαδικασιών σε σημείο μάλιστα που να μην χρειάζονται πλέον τα παραδοσιακά δικόγραφα. Η διαδικασία θα γίνεται συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια και θα μπορεί ο εναγόμενος να απαντά σημείο προς σημείο. Προτείνει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει μία μέθοδος εναλλακτικής επίλυσης της κάθε διαφοράς, διαθέσιμη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Για αυτή του την εισήγηση παραθέτει ως παράδειγμα τον τρόπο επίλυσης χιλιάδων διαφορών ετησίως από πλατφόρμες όπως το ebay και την Amazon.
3. Ο Sir Geoffrey εκφράζει την άποψη ότι με τη χρήση της τεχνολογίας δεν θα αλλάξει ο πυρήνας της εργασίας των δικηγόρων αλλά απλώς τα μέσα με τα οποία θα παραδίδουν τις υπηρεσίες οι δικηγόροι.
4. Διανοίγονται νέοι λεωφόροι στο τομέα του Δικαίου, ειδικά στο εμπορικό Δίκαιο όπου τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει με τα smart contracts, τα cryptoassets, την τεχνολογία fintech and regtech. Ο Sir Geoffrey προβλέπει ότι στο άμεσο μέλλον οι δικηγόροι θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία για να μπορούν να παραδίδουν νομικές υπηρεσίες.
Τα κυπριακά δικαστήρια είχαν ήδη τεράστιες καθυστερήσεις πριν την πανδημία. Ο κορωνοϊός επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Η προώθηση της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και η εισαγωγή των remote trials είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Ο κ. Χριστόφορος Χριστοφή είναι δικηγόρος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση