ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φρένο στη μετάδοση από Pfizer/BioNTech

Παρατηρήθηκε 85% μείωση των συμπτωματικών κρουσμάτων σε 15 έως 28 ημέρες.

Kathimerini.gr

Εξαιρετικώς ενθαρρυντικά για την προσέγγιση του τέλους της πανδημίας είναι τα συμπεράσματα μελέτης για τη δράση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που εκπονήθηκε στο Ισραήλ. Η μελέτη του Sheba Medical Center, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, δείχνει ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, τον Ιανουάριο, παρατηρήθηκε 85% μείωση των συμπτωματικών κρουσμάτων σε 15 έως 28 ημέρες, με συνολική μείωση των λοιμώξεων κατά 75%, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Εξίσου αισιόδοξα, εξάλλου, είναι τα νέα δεδομένα της BioNTech για τη σταθερότητα του εμβολίου της. Όπως φαίνεται, δεν είναι αναγκαία η διατήρησή του σε υπέρψυχρες θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου, αλλά διατηρείται αποτελεσματικό και σε κοινό καταψύκτη, στους -15 έως -25 βαθμούς Κελσίου. Τα νέα δεδομένα έχουν ήδη κατατεθεί στον FDA. Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Ουγκούρ Σαχίν επισήμανε ότι η δυνατότητα συντήρησης του εμβολίου σε υψηλότερη θερμοκρασία θα δώσει απείρως μεγαλύτερη ευελιξία στα εμβολιαστικά προγράμματα. Σε μια άλλη εξέλιξη, κατατέθηκε χθες το αίτημα έγκρισης κυκλοφορίας του μονοδοσικού εμβολίου των Johnson & Johnson στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στον ΠΟΥ.

Μια σαφής εικόνα για τις συνέπειες της πανδημίας σκιαγραφείται από τη στατιστική μελέτη διεθνούς ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports. Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1,28 εκατ. θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 81 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνδυαστικά με τα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής ανά χώρα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί 20,5 εκατ. χρόνια ζωής, δηλαδή περίπου 16 χρόνια για κάθε άνθρωπο που κατέληξε εξαιτίας της COVID-19. Οι άνδρες, που επλήγησαν πολύ σκληρότερα από τον ιό, έχασαν περίπου 45% περισσότερα χρόνια από όσα οι γυναίκες.

Τέλος, έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου προσφέρει μια νέα υπόθεση για την προέλευση του πανδημικού κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, ο ιός δεν αποκλείεται να διέφυγε τελικά από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί από το κλιμάκιο του ΠΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση