ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι κτηματικές επιδόσεις Ιουλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Με την οικονομία στις κόκκινες προειδοποιήσεις και τον καιρό στις κίτρινες προειδοποιήσεις έκλεισε και ο Ιούλιος. Το κοντέρ της κτηματαγοράς έδειξε πως συνολικά οι επενδυτές συνεχίζουν απτόητοι στις εξαγορές ακινήτων, θωρακίζοντας έτσι τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Τρεις από τις τέσσερις παραλιακές επαρχίες οδηγούν την κούρσα: η Λεμεσός έχοντας τη μερίδα του λέοντος φαντάζει ασταμάτητη. Όμως αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη της Πάφου μετά το βαρύ πλήγμα που υπέστη την προηγούμενη διετία, αλλά και η άνοδος της Λάρνακας, η οποία φαίνεται πως μπαίνει για τα καλά στη σφαίρα των σοβαρών επενδυτικών επιλογών. Η επαρχία Αμμοχώστου παρέμεινε μια σταθερή επιλογή χωρίς εξάρσεις. Η Λευκωσία πάντα τέτοια εποχή χαρακτηρίζεται από μειωμένη δραστηριότητα, αλλά φέτος τον Ιούλιο κατέγραψε αισθητή μείωση σε μεταβιβάσεις, ενώ διατήρησε μια οριακή άνοδο σε νέα πωλητήρια έγγραφα.

Πιο αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Τον Ιούλιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.519 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Σε σχέση με τις 1.818 πωλήσεις του περασμένου Ιουνίου, είναι μειωμένες κατά 16,5%. Σε σχέση όμως με τις 1.462 πωλήσεις του Ιούλη του 2021 είναι αυξημένες κατά 3,9%. Απλά για σκοπούς αναφοράς, η επίδοση σε αριθμό πωλήσεων του φετινού Ιουλίου είναι η καλύτερη για κάθε έτος μεταξύ των ετών 2009 και 2021 (περιλαμβανομένων).

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Ιούλιο είναι εξαιρετική αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.218 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 41% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Ιούλιο κυμάνθηκαν πέριξ των €343 εκατ. Συγκρινόμενες με τον Ιούλιο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €263 εκατ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 27,5%. Σε απόλυτους αριθμούς κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα του περασμένου Ιουνίου.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 407 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €64,7 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 26,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18,9% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 485 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €78 εκατ. Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 260 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 6% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+4%), αλλά οι μεταβιβάσεις παρουσίασαν σοβαρή κάμψη.

Η Λεμεσός κατέγραψε 456 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €137 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 30% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 40% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 441 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €102 εκατ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 410 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 48% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι κατά 53% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι και φαίνεται πως η Λεμεσός διανύει μια περίοδο επενδυτικής ευφορίας.

Η Λάρνακα κατέγραψε 280 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €65,4 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 18,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 19% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 233 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €33 εκατ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 223 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 69% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι κατά 60% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Λάρνακα ξεκάθαρα βαδίζει προς μια νέα εποχή επενδυτικής δραστηριότητας και θα απασχολήσει θετικά τη χώρα μας.

Η Πάφος κατέγραψε 280 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €61,8 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 18,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 208 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €33,7 εκατ. Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 265 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 82% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι κατά 74% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Πάφος ανέκαμψε αρκετά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και χαρακτηρίζεται πλέον από επενδυτική ευφορία και οδηγεί την κούρσα μαζί με Λεμεσό και Λάρνακα.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 96 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €14,3 εκατ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 6,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 4,2% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 95 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €16,5 εκατ.

Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 60 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 5% μειωμένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι οριακά αυξημένη κατά 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί και ο Αύγουστος με όλες αυτές τις κίτρινες προειδοποιήσεις καύσωνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση