ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κτηματικές επιδόσεις του Απριλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Με όλα όσα συμβαίνουν από τα μέσα Φεβρουαρίου, αναμέναμε με ανυπομονησία να δούμε πώς θα αντιδρούσε το επενδυτικό κοινό μέσα στον Απρίλιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε μια κατάσταση εκρηκτικού πληθωρισμού, που περιλαμβάνει κατακόρυφες αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος, καθώς και ένα συνεπακόλουθο καλπασμό της αβεβαιότητας.

Παρόλο που ο Μάρτιος είχε αρχίσει να δείχνει κάποια ελαφριά σημάδια ελάττωσης της δραστηριότητας, η γενική του εικόνα ήταν θετική. Θέλαμε να δούμε λοιπόν αν αυτά τα πρώτα σημάδια θα μετουσιώνονταν σε καθαρή τάση ή – ακόμα πιο σημαντικό – αν η τάση του Απριλίου θα είχε αυξητικό (αρνητικό) ρυθμό. Πάμε λοιπόν να εμβαθύνουμε.

Τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 1.255 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων.

Σε σχέση με τις 1.644 πωλήσεις του περασμένου Μαρτίου, είναι μειωμένες κατά 23,7%. Σε σχέση όμως με τις 1.374 πωλήσεις του Απρίλη του 2021 είναι μειωμένες κατά 8,7%. Συνεπώς βλέπουμε πως σε επίπεδο αριθμού συναλλαγών ο φετινός Απρίλης είναι κάτω.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα είναι καλούτσικη αφού τον Απρίλιο κατατέθηκαν συνολικά 938 πωλητήρια έγγραφα, γεγονός που συνιστά 12,7% αύξηση σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Κι εδώ βλέπουμε μια σημαντική μείωση στον ρυθμό αύξησης. Συνεπώς η παρούσα περίοδος κρίσης ολοφάνερα κτίζει μομέντουμ.

Οι συνολικές αξίες συναλλαγών τον Απρίλιο κυμάνθηκαν πέριξ των €246 εκ. Συγκρινόμενες με τον Απρίλιο του 2021 όπου οι αξίες ήταν πέριξ των €233 εκ., συνιστούν μια αύξηση της τάξης του 5,6%. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός που αναλύθηκε πιο πάνω με τους αριθμούς συναλλαγών, δεικνύει πως από Απρίλη σε Απρίλη πουλήθηκαν πιο λίγα αλλά ακριβότερα ακίνητα.

Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι το γεγονός πως και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτη είναι μειωμένες κατά €116 εκ. περίπου και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τάση της περιόδου.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 373 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €61,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 29,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 24,9% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 450 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €67,6 εκ.

Επιπλέον η Λευκωσία κατέγραψε και 222 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 3% μειωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος) είναι κατά 2% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Λεμεσός κατέγραψε 345 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €84,6 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 27,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 34,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 405 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €80,4 εκ. Επιπλέον η Λεμεσός κατέγραψε και 329 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 13% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος) είναι κατά 58% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Λάρνακα κατέγραψε 206 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €33,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 16,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 13,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 229 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €35,8 εκ.

Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 157 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 16% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος) είναι κατά 49% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Πάφος κατέγραψε 260 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €50,9 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 20,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 20,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 205 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €32,2 εκ.

Επιπλέον η Πάφος κατέγραψε και 184 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 42% αυξημένα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος) είναι κατά 80% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 71 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €16 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Απριλίου 5,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 6,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Απρίλιο πέρσι είχε καταγράψει 85 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €17,3 εκ.

Επιπλέον η Αμμόχωστος κατέγραψε και 46 πωλητήρια έγγραφα – όσα και τον Απρίλιο του 2021. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος – Απρίλιος) είναι κατά 13% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η πιο πάνω ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα πως ναι μεν υπάρχει επιβράδυνση, πλην όμως ακόμη δεν βιώνουμε ύφεση στην αγορά.

Φυσικά είναι ακόμη νωρίς να κριθεί αυτό το αποτέλεσμα μιας και από την μια έχουμε την (ορθή) στάση να επενδύουμε σε ακίνητη περιουσία για προστασία έναντι του πληθωρισμού, ενώ από την άλλη έχουμε μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα λόγω του αυξημένου κόστους. Αυτό στην πορεία δημιουργεί μειώσεις στην προσφορά και αυξήσεις στις τιμές διάθεσης ενόσω και η ζήτηση αυξάνεται. Η ζήτηση προερχόμενη από ξένους δύναται να υπερακοντίσει αυτό το φαινόμενο και αυτό φαίνεται εν μέρει και από τα αυξημένα πωλητήρια έγγραφα των παραλιακών πόλεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση