ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Αυγούστου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ο Αύγουστος κατά κανόνα κύλησε με τους πλείστους να βρίσκονται σε διακοπές. Έκανε διακοπές και η αγορά των ακινήτων.

Όπως θα δούμε σήμερα, ο μήνας κύλησε πολύ καλά για όλες τις παραλιακές πόλεις και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις για τη Λευκωσία η οποία ήταν σε διακοπές. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στη Λάρνακα η οποία σχετικά είχε τις καλύτερες επιδόσεις και που για πρώτη φορά ξεπέρασε τη Λευκωσία.

Με αυτή την εισαγωγή, πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.391 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες με τον Ιούλιο του 2023 είναι κατά 197 πωλήσεις μειωμένες (-12,4%), ενώ συγκρινόμενες με τον Αύγουστο του 2022 είναι αυξημένες κατά 4,5% αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.331 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η Παγκύπρια εικόνα για τον Ιούλιο είναι ανεβασμένη κατά 16% σε σχέση με τον Αύγουστο πέρσι αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.132 πωλητήρια έγγραφα, σε αντίθεση με 972 τον Αύγουστο πέρσι. Η συνολική εικόνα της πρώτης οκταμηνίας του 2023 είναι ανεβασμένη κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε ό,τι αφορά στα πωλητήρια έγγραφα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Αύγουστο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €322 εκ. –ποσό που είναι τοποθετημένο στις πιο χαμηλές βαθμίδες της μέχρι τώρα χρονιάς, αλλά και κατά 18,8% αυξημένο, συγκρινόμενο με τον Αύγουστο του 2022 όπου η συνολική αξία συναλλαγών ήταν πέριξ των €271 εκ.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 337 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54,8 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 24,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17% επί της αξίας συναλλαγών. Καταγράφεται σαν ο δεύτερος χειρότερος μήνας για τη Λευκωσία. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 385 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €63 εκ. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 208 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 9% αυξημένα σε σχέση με Αύγουστο του 2022. Η επίδοση του Αυγούστου ήταν για τη Λευκωσία ενισχυτική, αλλά και ενδεικτική του γεγονότος ότι ο μέσος Λευκωσιάτης τον Αύγουστο κολυμπάει παρά επενδύει.

Η Λεμεσός κατέγραψε 436 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €132 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 31,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 41% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 398 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €96 εκ. Επιπλέον, η Λεμεσός κατέγραψε και 327 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 9% μειωμένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Η οκταμηνία για τη Λεμεσό έκλεισε με συνολική αύξηση 18% στα πωλητήρια έγγραφα. Η Λεμεσός εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε όλη την Κύπρο.

Η Λάρνακα κατέγραψε 314 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €56,9 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 22,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,8% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 261 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €46,2 εκ. Επιπλέον η Λάρνακα κατέγραψε και 273 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 67% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Συνολικά η οκταμηνία για τη Λάρνακα είναι 36% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα. Η Λάρνακα ξεπέρασε τη Λευκωσία για πρώτη φορά!

Η Πάφος κατέγραψε 206 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €45,4 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 14,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 14,1% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 224 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €53,8 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 252 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 16% αυξημένα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Συνολικά η οκταμηνία για την Πάφο είναι 29% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και έτσι η συνολική εικόνα της πόλης και επαρχίας Πάφου εξακολουθεί να είναι πολύ θετική.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 98 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €33,4 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Αυγούστου 7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 10,3% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Αύγουστο πέρσι είχε καταγράψει 63 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €11 εκ. Επιπλέον, η Αμμόχωστος κατέγραψε και 72 πωλητήρια έγγραφα, που είναι αυξημένα κατά 67% σε σχέση με τον Αύγουστο πέρσι. Συνολικά η οκταμηνία για την Αμμόχωστο είναι 22% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με πέρσι. Ο μήνας αυτός ήταν ο δεύτερος καλύτερος του έτους μέχρι τώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση