ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Σεπτεμβρίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Για πολλούς ο Σεπτέμβριος αποτελεί την αρχή του έτους και είναι κατανοητό γιατί: νέα ακαδημαϊκή χρονιά με σχολεία, ιδιαίτερα και πανεπιστήμια, σφραγίζεται το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, επανερχόμαστε στην πιο αγχωτική περίοδο με τα κυκλοφοριακά εμφράγματα μέχρι να βρούμε τη ρέγουλα και δεν συμμαζεύεται. Φυσικά, όλοι προσβλέπουμε στην απαρχή ενός νέου κύκλου που οδηγεί στην περίοδο των Χριστουγέννων και το νέο ημερολογιακό έτος.

Είναι όμως και η αρχή της περιόδου που επανέρχεται το ενδιαφέρον στα ακίνητα. Άλλοι για να ενοικιάσουν, άλλοι για να αγοράσουν, άλλοι για να αναπτύξουν, άλλοι για να πουλήσουν, πολύ απλά επειδή τα ακίνητα αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας επιφύλαξε ο ένατος μήνας του τρέχοντος έτους. Τον Σεπτέμβριο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.589 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες με τον Αύγουστο του 2023 είναι κατά 198 πωλήσεις αυξημένες (14,2%), ενώ συγκρινόμενες με τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι μειωμένες κατά 4,4% αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.663 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Σεπτέμβριο είναι ανεβασμένη κατά 15% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρσι, αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.336 πωλητήρια έγγραφα, σε αντίθεση με 1.157 τον Σεπτέμβριο πέρσι. Η συνολική εικόνα των εννέα μηνών του 2023 είναι ανεβασμένη κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε ό,τι αφορά στα πωλητήρια έγγραφα.

Η συνολική αξία συναλλαγών τον Σεπτέμβριο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €348,5 εκ. –ποσό που τοποθετεί τον Σεπτέμβριο στην τέταρτη μέχρι τώρα θέση της χρονιάς. Αν τον συγκρίνουμε όμως με τον Σεπτέμβριο του 2022, τότε ο φετινός μήνας υπολείπεται του περσινού κατά €89,5 εκ. που συνιστά μείωση 20,4%, αφού τον αντίστοιχο περσινό μήνα αντάλλαξαν χέρια ακίνητα αξίας πέριξ των €438 εκ.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 473 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €101,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Σεπτεμβρίου 29,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 29,1% επί της αξίας συναλλαγών. Καταγράφεται σαν ο δεύτερος καλύτερος μήνας για τη Λευκωσία σε αριθμό συναλλαγών και ο καλύτερος μήνας από πλευράς αξίας συναλλαγών. Τον Σεπτέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 447 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €73,9 εκ. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 275 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 28% αυξημένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι επιδόσεις της Λευκωσίας κατά τον Σεπτέμβριο δείχνουν ένα απότομο comeback σε παλαιότερες καλές εποχές, αλλά θα δούμε μέσα στους υπόλοιπους τρεις μήνες του έτους κατά πόσο μιλάμε για αναλαμπή ή ανάκαμψη της τοπικής αγοράς που μπήκε σε εσωστρέφεια από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Λεμεσός κατέγραψε 427 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €115,3 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Σεπτεμβρίου 26,9% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 33,1% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Σεπτέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 454 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €150,9 εκ. Επιπλέον, η Λεμεσός κατέγραψε και 410 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 3% αυξημένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Η αγορά της Λεμεσού άρχισε να παρουσιάζει κάποια σημεία κόπωσης και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες.

Η Λάρνακα κατέγραψε 353 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €64,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Σεπτεμβρίου 22,2% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Σεπτέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 343 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €63,4 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 298 πωλητήρια έγγραφα, που είναι κατά 32% αυξημένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Λάρνακα διατηρεί μια πρωτιά στη δυναμική ανάπτυξης της επενδυτικής αγοράς της.

Η Πάφος κατέγραψε 232 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €54,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Σεπτεμβρίου 14,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 15,6% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Σεπτέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 314 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €134,6 εκ. Επιπλέον, κατέγραψε και 289 πωλητήρια έγγραφα, που είναι κατά 20% αυξημένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Αν και ο φετινός Σεπτέμβριος είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον περσινό, εντούτοις η γενική εικόνα της επαρχίας είναι ακόμη θετική.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 104 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €13,1 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Σεπτεμβρίου 6,5% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 3,8% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Σεπτέμβριο πέρσι είχε καταγράψει 105 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €15,2 εκ. Επιπλέον, η Αμμόχωστος κατέγραψε και 64 πωλητήρια έγγραφα, που είναι μειωμένα κατά 18% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρσι. Η Αμμόχωστος είχε ένα απότομο ξεφούσκωμα σε ενδιαφέρον τον μήνα αυτό και επανήλθε στην πιο μακροχρόνια πορεία της μετά από ένα σερί ανόδου και αυξημένου ενδιαφέροντος που κράτησε 3-4 μήνες.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν το κλίμα και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το αγοραστικό κοινό θα συμπεριφερθεί το επόμενο διάστημα στην προσπάθειά του να πολεμήσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση