ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς κύλησε η επταμηνία του 2023

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Έκλεισε η πρώτη επταμηνία του έτους με την κτηματαγορά να καταγράφει πολύ καλούς ρυθμούς γενικά, και με τις παραλιακές πόλεις να είναι ιδιαίτερα δραστήριες ειδικά. Η Λευκωσία είναι η μόνη επαρχία η οποία είναι μειωμένη τόσο σε αριθμούς πωλήσεων όσο και σε αξία συναλλαγών. Αυτό το γεγονός από τη μια δείχνει πως η τοπική ζήτηση που χαρακτηρίζει την πόλη και επαρχία Λευκωσίας είναι μειωμένη. Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε πως η τοπική ζήτηση στις άλλες επαρχίες δεν αντιμετωπίζει παρόμοια με τη Λευκωσία χαρακτηριστικά. Απλά η ζήτηση από ξένους υπερκαλύπτει το όποιο κενό με το παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται η πιο ασθμαίνουσα εγχώρια ζήτηση.

Παρόλο που γενικά καταγράφονται αυξήσεις στις αξίες συναλλαγών, αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σημαίνει κατά γράμμα και ισόποσες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Για παράδειγμα, θα δούμε πιο κάτω πως παγκύπρια η συνολική αξία των ακινήτων που αντάλλαξαν χέρια αυξήθηκε κατά 7,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7,3%. Είναι ενδεικτικό μιας αύξησης και η οποία μάλιστα είναι ποικιλοτρόπως αιτιολογημένη, αλλά η αύξηση μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη του 7,3% αναλόγως κατηγορίας ακινήτων, περιοχής κ.λπ. Αυτό όμως θα αναλυθεί σε άλλο άρθρο.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα δεδομένα της πρώτης επταμηνίας και τι μας λένε.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Ιουλίου σημειώθηκαν συνολικά 10.264 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων συνολικής αξίας της τάξης των €2,36 δισ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι σημειώθηκαν 10.664 πωλήσεις ακινήτων, συνολικής αξίας περίπου €2,2 δισ. Άρα φέτος σημειώθηκαν ελαφρώς λιγότερες πωλήσεις –400 λιγότερες ή περίπου 3,8% πιο κάτω, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών αυτών ήταν αυξημένη κατά 7,3% ή €160 εκατ.

Παρόλο που δεν είναι αυταπόδεικτο από αυτή την ανάλυση, είναι ασφαλές να πούμε πως οι μειωμένες συναλλαγές πιο ψηλής αξίας δείχνουν και την αυξητική τάση των τιμών των ακινήτων κατά την ίδια περίοδο. Η αύξηση στις τιμές αποδίδεται αφενός στο κενό που υπάρχει μεταξύ ζήτησης και προσφοράς με την προσφορά να είναι ελλειμματική, και αφετέρου στην αύξηση του κατασκευαστικού κόστους (υλικών και εργατικών).

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για την επταμηνία είναι εξαιρετική αφού κατατέθηκαν συνολικά 9.051 πωλητήρια έγγραφα τα οποία συγκρινόμενα με τα 7.481 πωλητήρια έγγραφα της αντίστοιχης περσινής περιόδου είναι κατά 21% αυξημένα. Η χρονιά που είχε την αμέσως καλύτερη επίδοση ήταν το 2008 με 11.088 πωλητήρια έγγραφα επταμηνίας, ενώ το 2007 είχαν κατατεθεί 12.355 πωλητήρια έγγραφα την ίδια περίοδο. Άρα το 2023 καταγράφεται μέχρι τώρα σαν η καλύτερη χρονιά νέων πωλητηρίων εγγράφων μετά το 2008.

Πως κατανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε συνολικά 2.808 πωλήσεις επταμηνίας, συνολικής αξίας πέριξ των €476,6 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά 27,4% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 20,2% επί της αξίας συναλλαγών. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των 3.224 πωλήσεων και του συνολικού όγκου συναλλαγών πέριξ των €556,5 εκ., η Λευκωσία είναι σαφώς μειωμένη κατά 12,9% και 14,4% αντίστοιχα. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι οριακά καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+2%), με 1.676 πωλητήρια έγγραφα.

Η Λεμεσός κατέγραψε συνολικά 2.948 πωλήσεις επταμηνίας, συνολικής αξίας πέριξ των €947,7 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά 28,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 40,2% επί της αξίας συναλλαγών. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των 2.967 πωλήσεων και του συνολικού όγκου συναλλαγών πέριξ των €869,4 εκ., η Λεμεσός είναι αμελητέα μειωμένη κατά 0,6% στον αριθμό πωλήσεων, ενώ σαφώς αυξημένη σε συνολική αξία, κατά 9%. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+21%), με 3.105 πωλητήρια έγγραφα.

Η Λάρνακα κατέγραψε συνολικά 2.047 πωλήσεις επταμηνίας, συνολικής αξίας πέριξ των €377,2 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά 20% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16% επί της αξίας συναλλαγών. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των 1.880 πωλήσεων και του συνολικού όγκου συναλλαγών πέριξ των €318,5 εκ., η Λάρνακα είναι σαφώς ανεβασμένη κατά 8,9% στον αριθμό πωλήσεων, και απογειωμένη σε συνολική αξία κατά 18,4%. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+32%), με 1.777 πωλητήρια έγγραφα.

Η Πάφος κατέγραψε συνολικά 1.881 πωλήσεις επταμηνίας, συνολικής αξίας πέριξ των €415,7 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά 18,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 17,6% επί της αξίας συναλλαγών. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των 1.965 πωλήσεων και του συνολικού όγκου συναλλαγών πέριξ των €390 εκ., η Πάφος είναι μειωμένη κατά 4,3% στον αριθμό πωλήσεων, αλλά αυξημένη σε συνολική αξία κατά 6,6%.

Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+31%), με 2.062 πωλητήρια έγγραφα.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε συνολικά 580 πωλήσεις επταμηνίας, συνολικής αξίας πέριξ των €139,8 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά 5,7% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 5,9% επί της αξίας συναλλαγών. Συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των 628 πωλήσεων και του συνολικού όγκου συναλλαγών πέριξ των €101,1 εκ., η Αμμόχωστος είναι μειωμένη κατά 7,6% στον αριθμό πωλήσεων, αλλά απογειωμένη πραγματικά σε συνολική αξία κατά 38,3%. Η συνολική φετινή χρονιά μέχρι τώρα (Ιανουάριος-Ιούλιος) στα πωλητήρια έγγραφα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι (+17%), με 431 πωλητήρια έγγραφα.

Καλό Δεκαπενταύγουστο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση