ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Κτηματικές Επιδόσεις του Ιουλίου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Παρήλθε και ο Ιούλιος ο οποίος άφησε το στίγμα τους ως ο πιο θερμός Ιούλιος που καταγράφηκε ποτέ. Μετέφερε την υπερθέρμανσή του και στην αγορά των ακινήτων.

Σήμερα όπως θα δούμε, ο μήνας κύλησε γενικά καλά, χωρίς όμως να παρατηρούνται ιδιαίτερες εξάρσεις εκτός από ένα μετρήσιμο στοιχείο για την επαρχία Αμμοχώστου. Εκεί, η συνολική αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε σε ποσό πέραν των €44 εκ., που αποτελεί υπερδιπλάσιο νούμερο σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο της επαρχίας. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το 2007, αλλά ποτέ πριν και ποτέ μετά δεν είδαμε τέτοια συνολική αξία μηνιαίων πωλήσεων για την Αμμόχωστο. Ο Ιούλιος, λοιπόν, ήταν ένας ικανοποιητικός μήνας και τοποθετείται προς το παρόν στο άνω τμήμα του μεσαίου διαζώματος της βαθμολογίας κατάταξης.

Με αυτή την εισαγωγή, πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα τελευταία στοιχεία. Τον Ιούλιο του 2023 σημειώθηκαν συνολικά 1.588 πωλήσεις (μεταβιβάσεις) ακινήτων. Συγκρινόμενες με τον Ιούνιο του 2023 είναι κατά 219 πωλήσεις μειωμένες (-12,1%), ενώ συγκρινόμενες με τον Ιούλιο του 2022 είναι αυξημένες κατά 4,5% αφού πέρσι τον ίδιο μήνα καταγράφηκαν 1.519 πωλήσεις.

Σε επίπεδο πωλητηρίων εγγράφων (μελλοντικές μεταβιβάσεις συναλλαγών που έγιναν), η παγκύπρια εικόνα για τον Ιούλιο είναι ανεβασμένη κατά 12% σε σχέση με τον Ιούλιο πέρσι, αφού κατατέθηκαν συνολικά 1.362 πωλητήρια έγγραφα σε αντίθεση με 1.218 τον Ιούλιο πέρσι. Η συνολική εικόνα της πρώτης επταμηνίας του 2023 είναι ανεβασμένη κατά 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σε ό,τι αφορά στα πωλητήρια έγγραφα. Η συνολική αξία συναλλαγών τον Ιούλιο φέτος κυμάνθηκε πέριξ των €388 εκ. –ποσό που είναι το δεύτερο ψηλότερο της χρονιάς μέχρι στιγμής, κλέβοντας το αργυρό μετάλλιο από τον Ιούνιο, αλλά και κατά 13,1% αυξημένο συγκρινόμενο με τον Ιούλιο του 2022 όπου η συνολική αξία συναλλαγών ήταν πέριξ των €343 εκ.

Πώς διανέμεται αυτή η συνολική απόδοση του μήνα μεταξύ των επαρχιών;

Η Λευκωσία κατέγραψε 417 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €73,1 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 26,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 18,9% επί της αξίας συναλλαγών. Καταγράφεται σαν ένας μέτριος μήνας για τη Λευκωσία. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 407 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €64,7εκ. Επιπλέον, η Λευκωσία κατέγραψε και 260 πωλητήρια έγγραφα που είναι τα ίδια ακριβώς με τον Ιούλιο του 2022.

Η επίδοση του Ιούλιο ήταν για τη Λευκωσία σταθεροποιητική, αλλά και ενδεικτική του γεγονότος ότι ο μέσος Λευκωσιάτης τον Ιούλιο αρχίζει να παραθερίζει παρά να επενδύει.

Η Λεμεσός κατέγραψε 486 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €154 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 30,6% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 39,7% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 456 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €137εκ. Επιπλέον, η Λεμεσός κατέγραψε και 429 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 5% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Η επταμηνία για τη Λεμεσό έκλεισε με συνολική αύξηση 21% στα πωλητήρια έγγραφα. Η Λεμεσός εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα της επένδυσης σε ακίνητη περιουσία σε όλη την Κύπρο.

Η Λάρνακα κατέγραψε 334 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €52,5 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 21% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 13,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 280 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €65,3 εκ. Επιπλέον, η Λάρνακα κατέγραψε και 326 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 46% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Συνολικά η επταμηνία για τη Λάρνακα είναι 32% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα. Η Λάρνακα γενικά πάει πολύ καλά.

Η Πάφος κατέγραψε 274 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €64 εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 17,3% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 16,5% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 280 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €61,7 εκ. Επιπλέον, η Πάφος κατέγραψε και 286 πωλητήρια έγγραφα που είναι κατά 8% αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Συνολικά η επταμηνία για την Πάφο είναι 31% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και έτσι η συνολική εικόνα της πόλης και επαρχίας Πάφου εξακολουθεί να είναι θετική.

Η Αμμόχωστος κατέγραψε 77 πωλήσεις με συνολικό όγκο συναλλαγών πέριξ των €44,4εκ. Είχε μερίδιο στη συνολική αγορά του Ιουλίου 4,8% επί του αριθμού πωλήσεων και μερίδιο 11,4% επί της αξίας συναλλαγών. Τον Ιούλιο πέρσι είχε καταγράψει 96 συναλλαγές συνολικής αξίας πέριξ των €14,2 εκ. Επιπλέον, η Αμμόχωστος κατέγραψε και 61 πωλητήρια έγγραφα, όσα σχεδόν και τον Ιούλιο πέρσι. Συνολικά η επταμηνία για την Αμμόχωστο είναι 17% ανεβασμένη στα πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με πέρσι. Η αγορά της Αμμοχώστου σημείωσε ιστορικό ψηλό σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών, αφού υπερδιπλασίασε τον μέσο όρο της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση