ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτιστική εξωστρέφεια

Στις 26 Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Cyprea, la rete di Afrodite» θα φέρει σε διάλογο την Κύπρο και την Ιταλία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πρόκειται να εγκαινιαστεί σε μερικές ημέρες στο αρχαιολογικό πάρκο του Κολοσσαίου στη Ρώμη, όπου τέσσερις Κύπριοι και τέσσερις Ιταλοί καλλιτέχνες θα εκθέσουν από κοινού τα έργα τους σε ένα από τους πιο σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου η έκθεση με τίτλο «Cyprea, la rete di Afrodite» θα φέρει σε διάλογο την Κύπρο και την Ιταλία, με κεντρικό θέμα τη σημασία της κλασικής ομορφιάς στη σύγχρονη τέχνη.

Από την Κύπρο συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λευτέρης Τάπας, Πανίκος Τεμπριώτης, Ελένη Κινδύνη Καραγιώργη και Βασίλης Βασιλειάδης και από την Ιταλία οι καλλιτέχνες Στεφανία Πενάκιο, Ρόζα Μούντι, Νίκολα Βερλάτο και Gabriels. Την έκθεση επιμελούνται ο Τζόρτζιο Καλκάρα και η Τζούλι Κόγκλερ, καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η Στεφανία Πενάκιο και επιστημονική διευθύντρια η Φούλβια Τοσκάνο. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία του πολιτιστικού Ομίλου Leucò Art Gallery, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες - Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κύπρου, το Υπουργείο πολιτισμού της Ιταλίας, την Πρεσβεία της Κύπρου στη Ρώμη και την Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Unesco και πολλούς άλλους τοπικούς και διεθνείς φορείς.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Βασιλειάδης, εκ των συμμετεχόντων στην έκθεση και καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε Λάρνακας, η θεματική γύρω από την οποία δημιουργήθηκε αυτή η έκθεση είναι ο μύθος της Αφροδίτης, από τη χώρα της γέννησής της μέχρι το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την πόλη που της αφιερώθηκε. Η έκθεση αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια ενεργοποίησης των καναλιών ενός πολιτιστικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιταλία, δύο χώρες, των οποίων το πολιτιστικό υπόστρωμα κρύβει κοινούς θησαυρούς. Είναι σημαντικό πως έκθεση αυτή υποστηρίζεται από το υφυπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας και θέλω να πιστεύω πως γίνονται και άλλες προσπάθειες σοβαρής εξωστρέφειας της καλλιτεχνικής μας παραγωγής. Διότι αυτές οι συναντήσεις μπορούν μόνο θετικά να φέρουν.

Μάλιστα, παρόμοιες δράσεις μπορούν να ενταχθούν στον στρατηγικό σχεδιασμός του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του υφυπουργείου, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, που είναι ο πρώτος πυλώνας που αφορά την πολιτιστική αειφορία, και πιο συγκεκριμένα με τον τουρισμό. Παρόμοιες πολιτιστικές συνεργασίες, όπως η έκθεση στη Ρώμη, δείχνουν πως μπορούμε να εξάγουμε και πολιτιστικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Και θα ήταν ωφέλιμο αν το υφυπουργείο Πολιτισμού μπορούσε να βρει τρόπους διασύνδεσης αυτών των εκδηλώσεων με αυτές που διοργανώνει στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ή την Μπιενάλε και τα φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνει. Μπορεί να μοιάζουν ασύνδετες οι εκδηλώσεις, αλλά δεν είναι. Η πολιτιστική εξωστρέφεια είναι σημαντική και επωφελής για όλες τις πλευρές. Αρκεί φυσικά να ξέρουμε τι θέλουμε να δείξουμε και να είμαστε σε θέση να το στηρίξουμε σε κάθε επίπεδο.

Σημ.: Η έκθεση «Cyprea, la rete di Afrodite» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση