ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιερές μπίζνες και Ιεροκηπία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αυτό που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στη Γεροσκήπου είναι οι Ιεροί Κήποι της θεάς Αφροδίτης; Αν ναι, τότε μιλάμε για έναν αρχαιολογικό χώρο θησαυρό, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού από την Πολιτεία, την Αρχιεπισκοπή και φυσικά από τον Δήμο Γεροσκήπου. Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τον δήμαρχο της πόλης Μιχάλη Παυλίδη να μου λέει ότι ο Δήμος είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολιτιστικά ευαίσθητοι και τους ενδιαφέρει το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής τους. Επίσης, η πρόταση για ανταλλαγή με χαλίτικη γη που έκανε ο Δήμος προς την Αρχιεπισκοπή είναι μία πολύ καλή πρόταση και ελπίζω ο μακαριότατος να τη σκεφτεί πολύ σοβαρά. Νομίζω ότι εδώ μπορεί να εφαρμοστεί, παραφράζοντάς του φωνή λαού, επιλογή Θεού. Θέλω να πιστεύω ότι οι εκκλησιαστικές αρχές δεν θα λειτουργήσουν με το ίδιο σκεπτικό με το οποίο στον δημόσιο Κήπο της Πάφου θα ανεγερθεί ο καθεδρικός της πόλης. Ελπίζω να έχουν πάρει κάποια μαθήματα.

Ανακαλύψεις τέτοιου είδους είμαι σίγουρος ότι έχουν να γίνουν πάρα πολλές στο μέλλον. Άλλωστε, τα ψηφιδωτά στο Ακάκι και στη Λάρνακα, που πριν από κάποια χρόνια μας ενθουσίασαν, είναι η απόδειξη ότι το υπέδαφός μας δεν έχει μόνο αιθέριο χρυσό, βλέπε φυσικό αέριο, που τον διεκδικούν πολλοί και μας δημιουργεί και πονοκεφάλους, αλλά και αρχαία, που, αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούν να μας φέρουν και άλλου είδους αναπτύξεις, πολιτιστικού τύπου. Ξέρετε, από εκείνες τις αναπτύξεις που δεν τις υπολογίζεις, αλλά στο τέλος σου φέρνουν και κόσμο και λεφτά και κανείς δεν έχει παράπονο. Θα πρέπει, λοιπόν, η Πολιτεία να αποφασίσει να αναδομήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, να το φέρει στον 21ο αιώνα, να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη αρχαιολογικού τουρισμού και σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου να καταστήσουν την Κύπρο αρχαιολογικό προορισμό.

Δεν νοείται εν έτει 2019 να έχουμε ένα Τμήμα Αρχαιοτήτων με κολοβές αρμοδιότητες. Δεν καταλαβαίνω γιατί ισχύει το αναπαλλοτρίωτο για την έγγεια εκκλησιαστική περιουσία, και ειδικά όταν έχουμε τέτοιου είδους ανακαλύψεις; Γιατί να μην μπορεί να παρέμβει το κράτος, έστω για λόγους καθαρά πολιτιστικού συμφέροντος; Η δε λογική του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι μπορεί ο αρχαιολογικός χώρος να συνυπάρξει με την τουριστική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής μόνο θυμηδία μου προκαλεί. Είναι δυνατόν τρεις πύργοι, ο ένας με 14 ορόφους και οι έτεροι δύο με 11 να μπορούν να συνυπάρξουν με έναν αρχαιολογικό χώρο; Χλωμό το βλέπω, μόνο η σκιά τους και η διατάραξη του περιβάλλοντος χώρου είναι αρκετά για να μην μπορώ να βρω λόγο να συνυπάρχουν. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να επισκεφθεί σήμερα κάποιος τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Λαιμό της Βουλιαγμένης στην Ελλάδα, όπου έχουν τοποθετήσει έναν τοίχο με ένα παράθυρο για απεριόριστη θέα προς τον ναό! Ελπίζω να μη φέρουμε αυτή τη λύση και στη Γεροσκήπου, γιατί όπως μας βλέπω κατά εκεί το πάμε. Ανασκαφές εξπρές, πιέσεις ένθεν κακείθεν, ανάγκη ανάπτυξης της γης που κάθεται τόσα χρόνια αναξιοποίητη, άρα απώλεια εσόδων και μόνο μη νευριάσει ο αρχιεπίσκοπος και πάρει την μπουλντόζα και ανοίξει μόνος του τα θεμέλια!

Φτάνει με την οριζόντια ανάπτυξη, φτάνει με τους πύργους, φτάνει με ό,τι σηκώνεται και ηδονιζόμαστε ότι τώρα κι εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο πύργο. Δεν είναι αγώνας για το ποιος έχει τον πιο μεγάλο πύργο, και πόσο φως μπορεί να κρυφτεί. Και να που οι ποιητές καμιά φορά τα γράφουν, αλλά ποιος τους ακούει αυτούς: «Δεν ξέρω πόσα κρίματα έχω κάνει, ποιον Άδωνι έχω χάσει και ποια μοίρα διέστρεψε τους μυροβόλους Κήπους σε απλανή τεμάχια οικοπέδων […]. Τώρα εσύ, ξένε, κρίνε απ’ όσα βλέπεις», Κυριάκος Χαραλαμπίδης, «Κύπριδος μονωδία», από τη συλλογή του «Ηλίου και Σελήνης Άλως» Ίκαρος 2016.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X