ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξωτερική πολιτική «προς τα μέσα»

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι η τουρκική πλευρά θα κατέθετε πρόταση για δύο κράτη, στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Ωστόσο, ο κ. Γκουτιέρες όχι μόνο δεν επιχείρησε να πειθαναγκάσει την Τουρκία και τον εγκάθετό της στα Κατεχόμενα να παραμείνουν εντός των παραμέτρων του Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά ούτε καν τόλμησε να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου ανήκουν για την ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Αντίθετα, επέλεξε να προϊδεάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για υπαναχώρηση από τις εν λόγω παραμέτρους του ΟΗΕ, συμπράττοντας στο «ξεχείλωμα» των όρων εντολής που ο ίδιος έχει λάβει από το Σ.Α. Δήλωσε ο κ. Γκουτιέρες ότι «το να τετραγωνίσεις τον κύκλο είναι αδύνατον στη γεωμετρία, αλλά είναι πολύ σύνηθες στην πολιτική», δίνοντας σαφές στίγμα προθέσεων να βρεθεί κάπου «στο μέσο», μεταξύ διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και δύο χωριστών οντοτήτων. Οι συνειρμοί πολλοί. Μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι «όλως τυχαίως», η εξαιρετικού ενδιαφέροντος δήλωση του κ. Γκουτιέρες δεν απέχει από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που επίσης επεχείρησε «ξεχείλωμα» των παραμέτρωντων ψηφισμάτων του Σ.Α., δηλώνοντας ότι «είναι αρκετά ευρείες ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις» του Κυπριακού…

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αντιδράσει έντονα πριν από μερικούς μήνες στις κινήσεις του Λονδίνου και δικαίως τα έψαλλε στον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ. Στην περίπτωση όμως του γ.γ. του ΟΗΕ, η θέση του οποίου είναι χειρότερη από τις ιδέες του Λονδίνου (λόγω αρμοδιότητας και όρων εντολής), ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για τη στάση Γκουτιέρες, την οποία χαρακτήρισε ως «άψογη».

Πόσο όμως «άψογο» είναι να είσαι ο θεματοφύλακας της διαδικασίας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, να αποδέχεσαι από την τουρκική πλευρά την κατάθεση γραπτού υπομνήματος που ανατρέπει όλο αυτό το πλαίσιο και αξιώνει δύο κράτη, να μην τολμάς να επιστρέψεις τη γραπτή πρόταση της Άγκυρας ως απαράδεκτη και να μην τολμάς βεβαίως να αποδώσεις ευθύνες; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά ίσως καθίσταται ευκολότερη, αν αναλογιστούμε ότι το μόνο που τόλμησε ο Αντόνιο Γκουτιέρες είναι το ξεχείλωμα των όρων εντολής του και μαζί και το ψαλίδισμα των όποιων ελπίδων της ελληνοκυπριακής πλευράς…

Αυτή ήταν η στάση του γενικού γραμματέα, ο οποίος συνέπραξε σε ένα πολιτικά απαράδεκτο παιχνίδι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεχόμενος ουσιαστικά την κατάθεση της τουρκικής πρότασης για δύο κράτη και παρέχοντας, συν τοις άλλοις, τον απαραίτητο χρόνο στον Ερντογάν, να επιχειρήσει να εξασφαλίσει όσα επιδιώκει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 24-25 Ιουνίου (σ.σ. θετική ατζέντα-Τελωνειακή Ένωση), παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Άψογος» λοιπόν ο γενικός γραμματέας; Αναμφισβήτητα όχι. Γιατί λοιπόν ο πρόεδρος Αναστασιάδης τού απένειμε τα εύσημα, αν και αναμφισβήτητα δεν του ξέφυγαν όσα χρεώνουμε στον κ. Γκουτιέρες; Πιθανότατα, γιατί η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί εξωτερική πολιτική «προς τα μέσα». Ανέκαθεν, και ιδίως σε περιόδους εκλογών. Με άλλα λόγια, πέρασε σε πρώτη μοίρα το εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο επιχειρήθηκε να καθησυχαστεί με αναφορές περί «επιτυχούς διαχείρισης», στη Γενεύη. Και «ξεχάστηκε» το εξωτερικό ακροατήριο, το οποίο θα έχει πλέον κάθε λόγο να θεωρεί ότι ο τετραγωνισμός του κύκλου μεταξύ ΔΔΟ και δύο κρατών καλύπτει την ελληνοκυπριακή πλευρά και άρα είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο παιχνίδι…

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής «προς τα μέσα» αποτελεί δυστυχώς μόνιμη συμπεριφορά των κυβερνήσεων της Κύπρου. Όπως επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, όταν oΑλεξάντερ Ντάουνερ είχε δρομολογήσει κοινή εμφάνιση Χριστόφια-Έρογλου, στο Νταβός της Ελβετίας. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στοχεύοντας σε κοινές συναντήσεις των «δύο» με αξιωματούχους της Ε.Ε., δημιουργώντας την εικόνα ότι το κυπριακό κράτος έχει δήθεν διφυή υπόσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονταν όλοι σχεδόν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Όλα αυτά, τα οποία αποκάλυψε ο γράφων, επιχειρήθηκε να διαψευστούν από τον τότε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Στέφανο Στεφάνου, βλέποντας προφανώς μόνο στο εσωτερικό, επιχειρώντας να το καθησυχάσει και αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Ντάουνερ. Γραπτές ωστόσο τοποθετήσεις της Κομισιόν, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες μας και τους σχεδιασμούς. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η κοινή εμφάνιση Χριστόφια-Έρογλου στο Νταβός, αποφεύχθηκε, γιατί ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν μπόρεσε να πάει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X