ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μας είπαν μια κουβέντα οι ΗΠΑ και αρχίσαμε να βλέπουμε Patriot…

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Οι Αμερικανοί έκαναν και με τη Λευκωσία μια κουβέντα για στήριξη της Ουκρανίας «με κάθε δυνατό μέσο», περιλαμβανομένης και της αποστολής ρωσικών όπλων, θέμα που απεκάλυψε η «Κ», την περασμένη Κυριακή. Η Λευκωσία επιβεβαίωσε την είδηση, κάνοντας λόγο για «βολιδοσκόπηση» από τις ΗΠΑ, κάτι που έγινε με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, προκειμένου να στηριχθεί η Ουκρανία. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Ωστόσο, η αξιολόγηση που έκαναν οι φωστήρες μας ήταν «μάλλον φάλτσα», καθώς έβαλαν στην εξίσωση της βολιδοσκόπησης των ΗΠΑ, θέμα «αντικατάστασης» μέσω «ανταλλαγμάτων». Προσέγγιση που «θυμίζει Πολωνία», η οποία στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, έκανε μια ανάλογη εκτίμηση, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να «προσφέρει» στην Ουκρανία τα πεπαλαιωμένα ρωσικά αεροσκάφη MiG-29 και να λάβει ως αντάλλαγμα αμερικανικά υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-16...

Έτσι ακριβώς και «οι δικοί μας». Είδαν την αμερικανική βολιδοσκόπηση ως ευκαιρία για επιτάχυνση της «απορωσοποίησης» (που ορθώς γίνεται ήδη ελλείψει ανταλλακτικών) από τα πεπαλαιωμένα ρωσικά οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς. Και έκαναν μάλιστα όνειρα όχι μόνο για αντικατάστασή τους με αμερικανικά υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και για τερματισμό του εμπάργκο που εξακολουθούν οι Αμερικανοί να επιβάλλουν κατά της Κύπρου (για lethal weapons).

Όπως ακριβώς ένας αφελής που θεωρεί ότι μπορεί να «χαρίσει» το παλιό του ποδήλατο και ότι η «δωρεά» αυτή θα εκληφθεί ως εξαιρετική κίνηση, ώστε να δικαιούται να απαιτήσει ένα υπερηχητικό τζετ. Ενδεχομένως και δωρεάν...

Τα μυαλά κάποιων φούσκωσαν τόσο πολύ, ώστε άρχισαν να κάνουν και «αμυντικές εξισώσεις», όπως για παράδειγμα: Η Κύπρος θα μπορούσε δήθεν να παραδώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR/M1 και BUK-M1-2 και ότι «ο θείος από το Σικάγο» (βλέπε ΗΠΑ) θα μας τα αντικαταστήσει με το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, PATRIOT.

Κανείς από αυτούς που έκαναν τις «εξισώσεις», δεν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί ότι ακόμη και για μια ενδεχόμενη δωρεά ρωσικών οπλικών συστημάτων σε ένα τρίτο κράτος (όπως η Ουκρανία), απαιτείται η συγκατάθεση του κατασκευαστή, δηλαδή της Μόσχας. Και ότι απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού τελικού χρήστη (end user certificate), όπως επεσήμανε στην «Κ», πηγή με άριστες γνώσεις του θέματος. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι αφέλεια –αν μη τι άλλο– να πιστεύει κανείς ότι η Μόσχα θα έδινε τη συγκατάθεσή της για να «δωρίσουμε» οπλικά συστήματα στην Ουκρανία (έστω και πεπαλαιωμένα), γνωρίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της...

Αυτό λέει η κοινή λογική, εάν βεβαίως υπάρχει. Αν όμως, έστω για χάρη της συζήτησης, υποθέσουμε ότι το νομικό αυτό ζήτημα μπορούσε να ξεπεραστεί με κάποιον τρόπο, ποιος πραγματικά πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα έμπαιναν στη λογική να άρουν το εμπάργκο (και για lethal weapons) που επιβάλλουν κατά της Κύπρου και ότι θα μας εξόπλιζαν με υπερσύγχρονα αμερικανικά οπλικά συστήματα, αντικαθιστώντας τον πεπαλαιωμένο ρωσικό μας εξοπλισμό; Και ποιος θα πλήρωνε το κόστος αντικατάστασης της υποτιθέμενης θωράκισης της Κύπρου; Μήπως οι Αμερικανοί; Αυτοί δηλαδή που προτείνουν πλέον την άρση των κυρώσεων κατά της επιτήδειας ουδέτερης στο Ουκρανικό, Τουρκίας; Συνιστώντας μάλιστα την πώληση και μαχητικών αεροσκαφών F-16 στον Ερντογάν;

Τις μεγάλες προσδοκίες κάποιων για τη στάση των ΗΠΑ διέλυσε η ίδια η βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Σημείωσε ότι «συζητάμε με τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο για τη στήριξη της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, είτε πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια, είτε για ασφάλεια, είτε για υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ να ζητήσουν από την Κύπρο, αλλά είναι η Κύπρος που πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις για το τι θέλει και τι μπορεί να κάνει».

Δηλαδή εάν η Κύπρος θέλει να δωρίσει τα ρωσικά της όπλα στην Ουκρανία, μπορεί να το πράξει μόνη της. Ούτε λέξη για δωρεάν αντικατάσταση με αμερικανικά όπλα και για άρση του αμερικανικού εμπάργκο. Όλα αυτά, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα φαντάζουν όνειρα θερινής νυχτός. Και καλά κάνουν κάποιοι να κατεβούν από το συννεφάκι τους, να αφήσουν τους Patriot και να προσγειωθούν, με κάθε έννοια της λέξης…

 

Σημ.: Η Κύπρος αντιμετωπίζει από το 2014 (κυρώσεις κατά Ρωσίας λόγω Κριμαίας) πρόβλημα εξεύρεσης ανταλλακτικών, για τα πεπαλαιωμένα ρωσικά οπλικά συστήματα. Συνεπώς, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία απορωσοποίησης των συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση