ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όταν έχεις τέτοιους εταίρους...

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Τουρκία τίναξε στον αέρα τη βάση λύσης του Κυπριακού, υποβάλλοντας γραπτή πρόταση για δύο χωριστά κράτη, εξήγγειλε «πιλοτικό» άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προέβη σε πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και καταπατά καθημερινά την ευρωτουρκική Δήλωση (σ.σ. συμφωνία του 2016), διοχετεύοντας κύματα προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. Αυτά είναι τα πλέον πρόσφατα, ενώ για να συμπληρωθεί η εικόνα θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, η Τουρκία κατέχει έδαφος του ίδιου κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλα αυτά η Ε.Ε. εκφράζει αλληλεγγύη προς το κράτος της Κύπρου. Αλληλεγγύη, η οποία όμως εξαντλείται σε ένα σχήμα λόγου, κενού περιεχομένου. Επί της ουσίας λοιπόν, τίποτα. Από όλες τις θέσεις της Ε.Ε. απουσιάζει το «διά ταύτα». Καμιά αποτρεπτική ενέργεια και καμιά ευρωπαϊκή απόφαση, η οποία να είναι σε θέση να επιφέρει κόστος στο καθεστώς Ερντογάν και συνεπώς να πειθαναγκάσει την Άγκυρα να αλλάξει ρότα στην Κύπρο. Οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις δοκίμασαν και δοκιμάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν αρχικά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και εν συνεχεία τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο σύνολό τους, προκειμένου να ανατρέψουν το εις βάρος της Κύπρου σκηνικό, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα, και ενώ κινδυνεύει να χαθεί και η Αμμόχωστος, η Ε.Ε. εξακολουθεί να δηλώνει απούσα. Κλείνει τα μάτια και αφήνει κυριολεκτικά τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός άμυνας της Γερμανίας, ακολουθεί γραμμή Βερολίνου, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό, παρακάμπτοντας και παραγράφοντας όσα πράττει το καθεστώς Ερντογάν στην Κύπρο.

Άλλωστε, η Γερμανία, μόνιμος υποβολέας και υποκινητής των Βρυξελλών, ήταν αυτή που φρέναρε την προσπάθεια για κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, απορρίπτοντας και πρόταση της Λευκωσίας για τοποθέτηση του Τούρκου ΥΦΥΠΕΞ στη λίστα. Ήταν η χώρα αξιωματούχοι της οποίας δεν απαντούσαν σε τηλεφωνήματα, όταν επίσημοι του κυπριακού κράτους προσπαθούσαν να εξηγήσουν στους «εταίρους» τους στο Βερολίνο τι είχε συμβεί στην ΑΟΖ και τι συμβαίνει στο Βαρώσι. Η Λευκωσία είχε αναγκαστεί τότε να ζητήσει την παρέμβαση της Γαλλίας, προκειμένου οι κυπριακές θέσεις να φτάσουν στο Βερολίνο, το οποίο δεν είχε καμιά διάθεση ούτε καν να τις ακούσει. Όχι μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και οι Σοσιαλιστές που κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές.

Όπως γίνεται κατανοητό, η Γερμανία θα έχει άξιο συμπαραστάτη την Ισπανία, η οποία επιδίδεται ήδη στην προάσπιση των συμφερόντων της Άγκυρας στα Συμβούλια της Ε.Ε. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, με το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο στην Άγκυρα, οδήγησε σε υπογραφή έξι μνημονίων συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδάτων, εργασίας, αθλητισμού, επιστημών και συνεργασίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η κοινή θέση για διεξαγωγή διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο (!) αλλά και η αμυντική συμφωνία Ισπανίας-Τουρκίας, που αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του 2022 και έχει διανθιστεί με την εξαγγελία Ερντογάν για τη συμπαραγωγή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου, ως επίσης και υποβρυχίων. Λίγο πριν από την άφιξη Σάντσεθ στην Ισπανία, ο τραπεζικός κολοσσός της χώρας BBVA υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του λοιπού ημίσεως της τουρκικής τράπεζας Garanti, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία, καθώς, όπως εκτιμούν κάποιοι, η Άγκυρα θα καταφέρει εν τέλει να επανέλθει σε τροχιά βελτίωσης των σχέσεών της με τη Δύση και συνεπώς θα εξεύρει τρόπους εξόδου από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, η στάση των εταίρων της Κύπρου στην Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας (και με τη νέα κυβέρνηση) και της Ισπανίας είναι δεδομένη. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν ουσιαστικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας και των αξιωματούχων του τουρκικού κράτους, αφήνοντας στο έλεός της την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προσβλέπει σε ευρωπαϊκή στήριξη για να πειθαναγκάσει την Τουρκία να αλλάξει ρότα στην Κύπρο. Όπως μάλιστα ανέφερε στην «Κ» κοινοτικός επίσημος, «η ‘λίστα επιλογών’ Μπορέλ για τις ενέργειες της Άγκυρας στο Βαρώσι, θα υποβληθεί αφού εξασφαλίσει το πράσινο φως του Βερολίνου», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκτόπισμα των ενδεχόμενων πολιτικών μέτρων που θα τεθούν ενώπιον των «27».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση

X