ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καταστροφές, μνημόσυνα, και ευθύνη

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή η συζήτηση για το τι πήγε λάθος φουντώνει. Δικαίως. Πόσο μάλλον μετά από μια φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της, πέραν από τους δύο νεκρούς συμπολίτες μας, πάνω από 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης, εκατοντάδες καμένα σπίτια, περιουσίες ολόκληρες που έγιναν με τους κόπους μιας ζωής. Είναι λογικό οι πολίτες να αγανακτούν, να θυμώνουν και να ψάχνουν απαντήσεις στα τεράστια γιατί που αιωρούνται πάνω από την καταστροφή. Πριν όμως θέσουμε, με ψυχραιμία, μερικά «γιατί», οφείλουμε να καταγράψουμε μερικά ευχαριστώ.

Στους εκατοντάδες εθελοντές που προσέτρεξαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς και με αυταπάρνηση ρίχτηκαν μέσα στη λαίλαπα. Στους χιλιάδες που οργάνωσαν στα μετόπισθεν διαδικασίες διοικητικής μέριμνας. Συλλογή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Σε αυτούς που άνοιξαν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Το φιλότιμο και η ευαισθησία επικράτησε και επέπλευσε για άλλη μια φορά. Στα δύσκολα οι πολίτες αυτής της χώρας αποδεικνύουν πως μπορούν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον δίπλα που υποφέρει. Ένα μεγάλο, ταπεινό ευχαριστώ στους εκατοντάδες πυροσβέστες, και δασοπυροσβέστες που για τρία μερόνυχτα ήταν με τη μάνικα στο χέρι, χωρίς ξεκούραση σε έναν άνισο πόλεμο με τις φλόγες. Ευχαριστώ λέμε, και όχι δεν είναι αυτονόητο, και στους υπαλλήλους της Επαρχιακής Διοίκησης, της Αρχής Ηλεκτρισμού, του ΕΟΑ που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να βλέπουν το ρολόι για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και να καταγράψουν τις ζημιές.

Και τώρα πάμε στα «γιατί». Πολλά από αυτά καταγράφηκαν και στη φονική πυρκαγιά της Σολιάς το 2016 αλλά και σε αυτήν του Αρακαπά, επίσης φονική το 2021. Μας λένε πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μα και των ισχυρών ανέμων. Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης; Τοποθετήθηκαν οι 15 ηλεκτροπτικοί αισθητήρες σε 12 ζώνες και κρίσιμες υποδομές; Αξιοποιήθηκε η τεχνολογία ή όχι; Το αν υπήρχε καθυστέρηση στον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών στα πρώτα κρίσιμα λεπτά θα διαφανεί στις επόμενες μέρες. Για την ώρα ενημέρωσης από πολίτες για τη φωτιά και για το πότε έγινε η πρώτη ρίψη νερού. Το ζήτημα σε πρώτο χρόνο είναι αν έγινε σωστή εκτίμηση του κινδύνου. Γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα ενημέρωσης των πολιτών; Όσοι ταξιδεύσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έστω και για μερικές μέρες, λαμβάναμε μηνύματα από την Πολιτική Προστασία για προειδοποιήσεις ή για πυρκαγιές. Είναι αδιανόητο να μην καταφέραμε να στήσουμε ένα σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών που θα τους δίνει οδηγίες και οι πολίτες να ενημερώνονται από την καμπάνα της εκκλησίας για εκκένωση. Αδιανόητη και η μη αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί δεν καθαρίστηκαν οι παράνομοι σκουπιδότοποι; Αυτό δήλωσαν ως προτεραιότητα μετά την περσινή πυρκαγιά στο Ψαθί της Πάφου. Είναι και άλλα πολλά τα ερωτήματα. Για τα πτητικά μέσα και αν πρέπει να δούμε ξανά τη στρατηγική μας ως κράτος. Για το αν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα το rescEU. Για το αν ζητήσαμε έγκαιρα συνδρομή ή όχι από τις γείτονες χώρες. Αυτά επαναλαμβάνω θα απαντηθούν τις επόμενες μέρες. Σημαντικό επίσης είναι να μην ταλαιπωρηθεί από τη γραφειοκρατία και τις ατέρμονες διαδικασίες του Δημοσίου, ο κόσμος που έχασε τις περιουσίες του.

Στα αμιγώς πολιτικά τώρα. Είναι κρίσιμο να επικρατήσει η ειλικρίνεια και η διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, να ρίξουμε την ευθύνη αποκλειστικά στα μποφόρ και στην κακή μας τύχη που κάθε σχεδόν Ιούλη θρηνούμε θύματα, μάλλον θα επιτείνει την αγανάκτηση των πολιτών. Η σπουδή πως έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει και πως έγιναν όλα όπως έπρεπε δεν θα βοηθήσει. Ούτε η προσπάθεια συγκάλυψης ή αλληλοεπίρριψης των ευθυνών θα βοηθήσει. Και εκεί στην κυβέρνηση ας πάψουν επιτέλους να αυτοδιαφημίζονται ως άλλο απορρυπαντικό ρούχων, με φράσεις όπως «για πρώτη φορά γίνεται το άλφα» ή «είμαστε στην καλύτερη θέση από ποτέ» ή «29 κατασκευαστές πλυντηρίων συστήνουν το δικό μας». Εκτός από εκνευριστικές ατάκες είναι δεδομένο πως με μαθηματική ακρίβεια αυτές οι φράσεις θα σε αφήσουν εκτεθειμένο.

 

Ο κ. Δημήτρης Μ. Δημητρίου είναι βουλευτής Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

dmdemetriou.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση