ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επίφαση αναγέννησης της Παλιάς Πόλης Λευκωσίας

Της ΜΕΡΟΠΗΣ ΜΩΥΣΕΩΣ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σκόνη, αέρας, η σιωπή της πλατείας και η εντυπωσιακά κακότροπη στάση (σώματος) του υπουργού Οικονομικών της Κ.Δ. συνέθεταν το σκηνικό της μέρας που επιλέχθηκε για να ανακοινώσουν δύο υπουργοί και ένας δήμαρχος το σχέδιο χορηγιών για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας.

Στις 2 Μαΐου 2022, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης επέλεξαν να σταθούν μπροστά από το ερειπωμένο, πια και προς το παρόν, σχολείο της Φανερωμένης για να ανακοινώσουν την παροχή πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, τη διαμόρφωση σχεδίων και την επίσπευση διαδικασιών «για την ανάπτυξη της εντός των τειχών πόλης». Είναι το ίδιο σχολείο οι μαθητές του οποίου έμαθαν από τις εφημερίδες μια μέρα του Μάρτη 2021 πως το σχολείο τους θα κλείσει με το τέλος της σχολικής χρονιάς για να μεταφερθεί εκεί το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Καλώς να ορίσει. Ωστόσο, ο άγαρμπος τρόπος με τον οποίο ο ΥΠΟΙΚ επέλεξε να ανακοινώσει αυτή την αλλαγή ούτε τον τιμά, έκτοτε, ούτε ξεχνιέται. Είναι το αποτέλεσμα μιας επίφασης αναγέννησης της πόλης της Λευκωσίας. Πώς γινόταν, τότε, να ανεχόμαστε το επιχείρημα της αναζωογόνησης ως αντιστάθμισμα σε μια ξεκάθαρη επιχείρηση-σκούπα;

Στο μεταξύ, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το κατ’ ουσίαν λύκειο, είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά Α΄ τάξη Γυμνασίου. Παρηγορούσε, μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας, τότε, πως τα παιδιά της Φανερωμένης που ξεκινούν τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο ότι θα μπορούν να πάνε εκεί, στο σχολείο της γειτονιάς τους. Έβαλε το βέτο του με πολύ τρέντι τρόπο ο Λοΐζος Σέπος, ο διευθυντής του Παγκυπρίου, λέγοντας πως σε αυτή την πολύ εκλεκτή, όπως αποδεικνύεται, Α΄ τάξη Γυμνασίου θα πηγαίνουν παιδιά που επιλέγουν πρακτικά μαθήματα. Και πως αυτό το σχολείο θα δώσει έμφαση στους τομείς STEM. Μ’ αυτά κι αυτά, στέλνονται σε οποιοδήποτε άλλο γυμνάσιο εκτός απ’ αυτό της γειτονιάς τους τα παιδιά της Φανερωμένης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σέπος είχε προκαλέσει σάλο στο προηγούμενο σχολείο όπου εργαζόταν, όταν καταγγέλθηκε για εκδίωξη μαθήτριας επειδή φορούσε μαντίλα. Και αντί να απομακρυνθεί κακήν κακώς από τα σχολεία, επιβραβεύθηκε με τη διευθυντική θέση του Παγκυπρίου.

Καμιά σχέση έχουν όλα αυτά μεταξύ τους. Είναι που εμείς είμαστε συνωμότες/ισσες και που η χώρα προχωρεί. Είναι που εμείς την κρατάμε πίσω, ενώ οι άλλοι θα την πάρουν μπροστά. Με όποιο τίμημα. Το αντιλαμβάνομαι, οι Κύπριοι είμαστε ρατσιστές και παραδόπιστοι. Τρομερά απροκάλυπτα, όπως αποδείχθηκε. Σαφώς και δεν διαφωνώ με τη βελτίωση οποιασδήποτε πόλης, ωστόσο, αν θέλει κάποια αρχή, δημοτική ή άλλη, να αλλάξει προς το καλύτερο έναν αστικό ιστό, και δη μια ιστορική πόλη, δεν μπορεί οι παρεμβάσεις της να είναι ως «αλεξιπτωτιστών». Δεν είναι έτσι που αλλάζουν οι πόλεις. Ούτε σε κίνητρα μπορεί να βασίζεται η βιωσιμότητά τους. Είναι πρωτίστως θέμα σεβασμού κι αυτός προς το παρόν δεν υπάρχει σε κανένα σχέδιο επιχορήγησης.

Η κα Μερόπη Μωυσέως είναι δημοσιογράφος

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση