ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους ανησυχεί ερευνητές και φαρμακευτικές

Η Ε484Κ θεωρείται και πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από άλλες μεταλλάξεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ταχύτατα μεταδιδόμενο νέο στέλεχος του κορωνοϊού που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία έχει αποκτήσει πλέον μια νέα μετάλλαξη που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τα εμβόλια, σύμφωνα με την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη Ε484Κ του βρετανικού στελέχους Β.1.1.7, το οποίο με την αρχική του μορφή (όπως εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο) έχει εντοπιστεί σε 72 χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ η επικίνδυνη μετάλλαξη έχει ήδη ταυτοποιηθεί τόσο στη Βρετανία όσο και στη Βραζιλία.

Την ώρα που οι φαρμακευτικές εταιρίες Novavax και Johnson & Johnson δηλώνουν ότι είναι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος Β.1.351 που τις ανησυχεί διότι έχει μεγαλύτερη αντίσταση στα εμβόλιά τους, έρχεται στο προσκήνιο παραλλαγή του βρετανικού στελέχους που φαίνεται ιδιαιτέρως ανθεκτική.

Η μετάλλαξη Ε484Κ είναι μία από τις πολλές του βρετανικούς στελέχους που έχουν εντοπιστεί, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο μεταδοτικές. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις αυτές εμφανίζονται στους δοκιμαστικούς σωλήνες πιο ανθεκτικές από άλλες στα υπάρχοντα εμβόλια. Όμως η Ε484Κ φαίνεται και πιο μεταδοτική, επικρατώντας άλλων μεταλλάξεων, αλλά και πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα σκευάσματα δημιουργίας αντισωμάτων.

Κάθε φορά που ένα στέλεχος ιού εισέρχεται σε οργανισμό και πολλαπλασιάζεται, υπάρχει πιθανότητα μετάλλαξής του, αναλόγως του υποδοχέα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με ιούς σαν αυτόν της απλής γρίπης. Οι περισσότερες από τις μεταλλάξεις κάθε στελέχους δεν προκαλούν ανησυχία, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μέσω των μεταλλάξεων τα ήδη επικίνδυνα στελέχη μπορεί να εξελιχθούν σε πιο δυσπρόσβλητες από τα εμβόλια μορφές.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αγγλική αρχή υγείας, η ανησυχητική μετάλλαξη Ε484Κ φαίνεται να έχει παρουσιαστεί περισσότερες από μία φορές σε στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ δύο στελέχη στη Βραζιλία έχουν επίσης εμφανίσει την ίδια μετάλλαξη μολονότι δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η εταιρία Moderna, καθώς και άλλες, έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση της Ε484Κ μέσω των εμβολίων τους.

Ο Νίκολας Ντέιβις, μαθηματικός βιολόγος στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι είναι πιθανό η νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους να επιτρέπει στον κορωνοϊό να παρακάμπτει τα αντισώματα που δημιουγούν άλλα στελέχη: «Η Ε484Κ μπορεί να διαθέτει πλεονέκτημα αντοχής εκεί όπου ενυπάρχει ανοσία,» προειδοποίησε, λέγοντας όμως ότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα επιβιώσει έναντι άλλων μεταλλάξεων.

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση