ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο χαρούμενος απεσταλμένος και η Ανάσταση...

= ΤΕΤΑΡΤΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Δεν υπάρχει κανένας που να μην είναι πια βέβαιος ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές ή "εκλογές" στα κατεχόμενα. Σε τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα εμφανίστηκαν και σενάρια για δημοψήφισμα στους πρώτους τρεις μήνες του 2016...

Πάντως ο Άιντα ως άλλος... Γρηγόρης δήλωσε χθες ότι πήρε το πράσινο φως για επανέναρξη των συνομιλιών. Ε, πόσο καιρό να το παίζει Σταμάτης αναμένοντας στο κόκκινο;... Το χαμόγελο του έφθανε μέχρι τ' αυτιά του όταν δήλωνε πανευτυχής επειδή το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αποτελεί πια εμπόδιο για τις συνομιλίες...

Ο Νίκαρος, άκουσα ότι έκανε μια κίνηση αποδοκιμασίας με το κεφάλι του, όταν άκουσε την αναφορά του χαρούμενου απεσταλμένου. Σαν να έλεγε "ατού ο Γαβρίλης"...

Όπως μου ανέφερε διπλωματική πηγή που σπάνια πέφτει έξω, ο νέος γύρος συνομιλιών "ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στη ελληνοκυπριακή πλευρά" αφού το σημείο που αναμένεται να ξεφυτρώσει "απειλητικά" δεν θα είναι οι υδρογονάνθρακες αλλά το χρονοδιάγραμμα! Η αντιπολίτευση, ενθυμούμενη τις περιπέτειες του Τάσσου με τα χρονοδιαγράμματα αντικρίζει ακόμα κι' αυτή την ίδια τη λέξη ως απειλή!

Ως γνωστόν η εφαρμογή ενός χρονοδιαγράμματος είναι μόνιμη και σταθερή θέση της τουρκικής πλευράς η οποία την θεωρεί ως δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή. Ο χαμογελαστός Άιντα φέρεται να δήλωσε ότι "χρονοδιαγράμματα θα μπουν, είτε δηλωθούν είτε όχι" κάτι που έχει ενοχλήσει όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και τον ίδιο τον Νίκαρο που επιφυλάσσεται για το πως θα διαχειριστεί την κατάσταση.

Πάντως ο Άιντα μίλησε και λίγο ως μέντιουμ στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου: "Ειλικρινά πιστεύω ότι θα είμαι ο τελευταίος διαπραγματευτής των ΗΕ και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα που λέω καθώς πριν από μένα υπήρξαν άλλα 24 άτομα..." Μετά από σένα το τίποτα...

Με πινακίδες που θα ζήλευε κάθε τριτοκοσμικός προσπαθεί η ΕΔΕΚ να επικοινωνήσει με τα θύματα των τραπεζών. Τις είδα απέναντι από το σχολείο της Ακρόπολης και νόμισα ότι βρισκόμουν σε επαρχία της Συρίας ή της Λιβύης.

Σε μια έμπρακτη κίνηση λαϊκισμού που ανάλογη της έχουμε να δούμε από την δεκαετία του '70, η ΕΔΕΚ ζητά να χαριστούν σε όλους οι τόκοι! Πάρτε κόσμε!

Μαρίνο μου είπαμε να είσαι γενναιόδωρος αλλά ούτε οι οφειλέτες δεν θα σε παίρνουν πια στα σοβαρά αν συνεχίσεις έτσι! Μόλις τα είδα η πρώτη λέξη που ήρθε στο μυαλό μου είναι η αγαπημένη αυτού που αγαπάς να μισάς: στρεψοδικία!

Κάποιοι στην ΕΔΕΚ πάντως φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΕΚ υπάρχουν ακόμα δύο μεγάλα banners, πρώτη σελίδα μόλις μπεις, που μας φωνάζουν: "Τα άρθρα του προέδρου" και "η ιστοσελίδα του προέδρου" με φωτογραφίες του Γιαννάκη Ομήρου.

Έριξε ξανά τα πυρά του στη κυβέρνηση ο Φούλης ζητώντας επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Ένα πουλάκι από τα πολύ αγαπητά του Πάφιου, μου ψιθύρισε ότι όσο πλησιάζουμε προς τον προεκλογικό τόσο και θα επισπεύδεται η κριτική προς την κυβέρνηση...

Για να λέμε όμως και τα σύκα-σύκα ο Φούλης είναι ο μόνος που τολμά να συζητά και κυρίως να τοποθετείται για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Και να προτείνει και λύσεις... Κάποιος της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΔΗΣΥ επιμένει πως το κάνει εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει πως κανένα κόμμα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη ρύθμιση αυτή.

Ποιο στέλεχος του ΔΗΚΟ έχει ορκιστεί ανένδοτο αγώνα για να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος με κάθε θυσία; Προχθές μάλιστα μιλώντας με Λεμεσιανό του είπε να ετοιμάζεται για εκπλήξεις αμέσως μετά την Ανάσταση...

Αληθεύει ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Stanislav Osadchiy που είδε χθες τον Νίκαρο στο Προεδρικό δεν συζήτησε μόνο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης στη Μόσχα που προκάλεσε θύελλα στη Δύση; Ούτε πήγε μόνο για να ζητήσει ημερομηνία εισαγωγής της ρωσικής γλώσσας στα λύκεια της Κύπρου; Μια πηγή μου ανέφερε ότι συζήτησε, επί μακρόν μάλιστα και την επόμενη επίσκεψη του Νίκαρου στη Μόσχα για την επέτειο της Νίκης και δύο νέες ιδέες για συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν. Μετέφερε βέβαια και τους θερμούς χαιρετισμούς του μεγάλου αρχηγού!

Στο ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα των Νέων Δυνάμεων που θα προσεγγιστούν για ένταξη στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών. Σίγουρη θεωρείται η Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ θα αρνηθεί, γιατί από τις ανεπίσημες προσεγγίσεις υπήρξαν ήδη δύο καμουφλαρισμένες αρνήσεις...

Πάντως στα ψηλά δώματα, δεν υπάρχει ομοφωνία στις επιλογές που προτείνονται, παρά τη συμφωνία Άντρου - Χριστόφια. Κάποια στελέχη επιμένουν πως πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστικό άνοιγμα στην κοινωνία.

Η περιπέτεια που είχε πρόσφατα η Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού με τη Δικαιοσύνη θα έχει και συνέχεια στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αυτό δεν είναι είδηση, είναι προαγγελία από τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα. Η Δικαιοσύνη στην οποία όλοι έχουν εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αποφασίσει αδέκαστα...

Μαθαίνω ότι στο γραφείο και του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα εκκρεμούν άλλες δύο τουλάχιστον υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ακαδημαϊκοί. Εξελίξεις αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα.

Χωρίς καμιά διάθεση κανιβαλισμού, ημέρες που είναι, εύχομαι να ανατείλει ο ήλιος της Δικαιοσύνης, εκείνος ο νοητός που επικαλείται ο ποιητής, να μας φωτίσει και να σημάνει και την Ανάσταση του τόπου.

---------------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση