
Του Γιάννου Σταυρινίδη
Η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ ίσως αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό αφήγημα της Ευρωζώνης. Μετά από καιρό, η Ευρωζώνη «βλέπει» με ευχαρίστηση εισροές κεφαλαίων και βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές οικονομικές μονάδες.
Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός παραμένει εντός στόχων με μικρές πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης, ενώ γίνεται αντιληπτό πως ο χαμηλός πληθωρισμός στην ενέργεια είναι ένα παροδικό γεγονός. Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ενθαρρυντική αφού το πρώτο τρίμηνο «έκλεισε» καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης «βρέθηκε» σε θετικό έδαφος, με τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής να καταγράφουν ελπιδοφόρες μετρήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης και το γεγονός ότι οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες αναρριχήθηκαν σε υψηλό τριετίας, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες απασχόλησης παραμένουν υγιείς με την τάση για περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας να είναι αισθητή. Μετά από αρκετό καιρό τα αναπτυξιακά δεδομένα της Ευρωζώνης φαντάζουν υγιή, ενώ η δημοσιονομική ώθηση που θα προκύψει το επόμενο διάστημα θα φέρει σημαντική στήριξη στην οικονομία. Σε γενικές γραμμές, η μεγάλη μάχη με τον πληθωρισμό ολοκληρώθηκε και η κατάσταση μετά από καιρό ομαλοποιείται αφήνοντας πλέον τις νομισματικές συναντήσεις στη Φρανκφούρτη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ θα αναλύσει τη νομισματική πολιτική της μέσα από το φάσμα του εσωτερικού πληθωρισμού που παραμένει «τσιμπημένος», αλλά και τις πιέσεις που ασκούνται στα νοικοκυριά λόγω των ειδών πρώτης ανάγκης. Πιέσεις στον πληθωρισμό αναμένεται να ασκήσουν και οι εμπορικές συμφωνίες που θα καταλήξουν οι ΗΠΑ με τους εταίρους της, ενώ η τόνωση στα δημοσιονομικά θα βάλει πίεση στις τιμές. Έχοντας αυτά υπόψη, μια νέα μείωση των επιτοκίων φέτος θεωρείται απομακρυσμένη. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία, η ελπίδα είναι για «κλείσιμο» στο 10% που είναι και το βασικό σενάριο στις Βρυξέλλες.
Οριστική κατάληξη αυτού του κεφαλαίου θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο την αβεβαιότητα και θα προκαλέσει αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Μια καλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αφού η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται πληθωριστικά ουδέτερη. Η ελαστική νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ σε αντιδιαστολή με την περιοριστική νομισματική πολιτική της προηγούμενης περιόδου αποτυπώνεται και μέσα από έρευνες μεταξύ των τραπεζών, που καταδεικνύουν την αυξημένη ζήτηση νέων δανείων λόγω μείωσης των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται και μια άνοδος στα μακροχρόνια επιτόκια που προκαλεί η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξήσει σημαντικά την προσφορά γερμανικών ομολόγων. Η απόφαση της Γερμανίας για μεταβολές στους δημοσιονομικούς κανόνες, θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά. Αναλόγως της έντασης που θα εφαρμοστεί, η αύξηση της προσφοράς γερμανικών ομολόγων θα προκαλέσει μακροχρόνια και μόνιμη αύξηση στα επιτόκια του ευρώ. Ύστερα από πολύ καρό οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ευρωζώνης είναι θετικές.
Η ευρωπαϊκή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν και στάθηκε απέναντι στις απειλές Τραμπ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ευτυχώς τα χειρότερα για την Ευρωζώνη έχουν αποφευχθεί, ενώ παραμένει ζωντανή και η ελπίδα ανάκαμψης. Αρκεί να μην σπαταληθεί.