ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πηλείδου - Στεφάνου 0-2... στα υγρά καύσιμα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Τρεις και πλέον σελίδες απάντηση έδωσε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου προς τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος έθεσε ζήτημα για την άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων σε χρόνο «ντετέ» στην Κύπρο, αλλά και για προσυνεννόηση μεταξύ των εταιρειών εισαγωγής πετρελαιοειδών, κάτι που παραπέμπει ευθέως σε καταγγελία για ύπαρξη καρτέλ, από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η απάντηση της κ. Πηλείδου, την οποία αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, «μπάζει νερά» και είναι επιεικώς κατώτερη των περιστάσεων, όσο κομψά κι αν επιθυμούμε να το θέσουμε.

Εκφράζοντας προφανώς την κοινή γνώμη, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε προς την αρμόδια υπουργό, αυτό που προβληματίζει όλους, αλλά προφανώς διαφεύγει από την κ. Πηλείδου και τις υπηρεσίες των οποίων προΐσταται. Επεσήμανε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι «οι καταναλωτές διερωτούνται, πώς είναι δυνατόν μέσα σε μια νύκτα να αυξήθηκαν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα οι τιμές όλων των εταιρειών στα καύσιμα; Πότε οι εταιρείες παρήγγειλαν τα φορτία, πότε ήρθαν τα πλοία, πότε τιμολογήθηκαν, πότε φορολογήθηκαν, πότε πήγαν τα καύσιμα στα πρατήρια» διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, θέτοντας δύο σημαντικά ζητήματα:

1) Οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Κύπρο διαφοροποιούνται με διαδικασίες εξπρές όταν πρόκειται για διεθνείς αυξήσεις και με ρυθμούς χελώνας, όταν πρόκειται για διεθνείς μειώσεις. Η εικόνα αυτή, είτε είναι ορθή, είτε είναι λανθασμένη, απηχεί την επικρατούσα αντίληψη. Και εύλογα θα ανέμενε κανείς ότι η αρμόδια υπουργός θα απαντούσε με μεγαλύτερη πειστικότητα στο ζήτημα αυτό. Δυστυχώς δεν το έπραξε και συνεπώς η εικόνα αυτή δεν ανατρέπεται. Ανέφερε η κ. Πηλείδου ότι στην Κύπρο τα φορτία υγρών καυσίμων δεν ξεπερνούν τα 2-3 κάθε μήνα και ότι «οι διεθνείς μειώσεις ή και αυξήσεις, αντικατοπτρίζονται με χρονική καθυστέρηση», κάτι πάντως που δεν απαντά στην «ανομοιομορφία» μεταξύ της αύξησης των τιμών σε χρόνο «ντετέ» και της μείωσης τους ετεροχρονισμένα.

2) «… Η όποια προσυνεννόηση μεταξύ των εταιρειών εισαγωγής πετρελαιοειδών» που έθεσε ο Στέφανος Στεφάνου προς την αρμόδια υπουργό, ισοδυναμεί με καταγγελία για ύπαρξη καρτέλ στην Κύπρο, εν μέσω του ράλι των τιμών, διεθνώς, στα υγρά καύσιμα. Η απάντηση της αρμόδιας υπουργού επί του εν λόγω ζητήματος (που σε άλλα κράτη θα προκαλούσε θύελλα συζητήσεων και θα οδηγούσε στη διεξαγωγή έρευνας) περιορίζεται στην εύηχη διαβεβαίωση ότι «το Υπουργείο μας εργάζεται με ζήλο και αυστηρή προσήλωση στην τήρηση των νόμων … και ότι «η Κυβέρνηση ούτε δικαιολογεί, ούτε στέκεται με απάθεια, έναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ούτε κωλυσιεργεί, ούτε κάνει πλάτες στα οποιαδήποτε συμφέροντα».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που εγείρει η κ. Πηλείδου, είναι το γεγονός ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της. Επιστρατεύοντας και γραφήματα στην απάντησή της προς τον Στέφανο Στεφάνου, η κ. Πηλείδου επισημαίνει ότι με βάση στοιχεία της 14ης Μαρτίου, η Κύπρος ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, η έκτη φθηνότερη στο πετρέλαιο κίνησης και η τέταρτη φθηνότερη στο πετρέλαιο θέρμανσης, μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Οι εν λόγω αναφορές της υπουργού δεν αμφισβητούνται. Ωστόσο, η εικόνα αυτή είναι αν μη τι άλλο ελλειμματική, καθώς για να μπορεί κάποιος να συγκρίνει τιμές, φθήνια και ακρίβεια, είθισται να βάζει στην εξίσωση και την αγοραστική δύναμη του κοινού, το οποίο στην περίπτωση των κατοίκων της Κύπρου, προφανώς υπολείπεται της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και αρκετών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., περιλαμβανομένου και του Λουξεμβούργου, το οποίο παρά το υψηλό βιοτικό του επίπεδο, εξακολουθεί να είναι φθηνότερο από την Κύπρο στις τιμές υγρών καυσίμων.

Πέραν αυτού, η επιστολή της κ. Πηλείδου προς τον γ.γ. του ΑΚΕΛ όχι μόνο δεν πείθει για τις τιμές των υγρών καυσίμων, δεδομένης της ταχύτητας στην αύξησή τους και της βραδύτητας στη μείωσή τους. Αλλά επίσης, δεν μας καθησυχάζει γύρω από την ενδεχόμενη προσυνεννόηση των εταιριών εισαγωγής πετρελαιοειδών στην Κύπρο. Και όλο αυτό το πλέγμα της αδυναμίας της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να πείσει και να καθησυχάσει δεν περιορίζεται στην ίδια, αλλά έχει συνέπειες και στην εικόνα του συνόλου της κυβέρνησης και αυτού καθεαυτού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Παύλος Ξανθούλης: Τελευταία Ενημέρωση