ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τι πέτυχε ο Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ και η εθνική ανάταση

= ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μπαρούτι μυρίζει η ΕΔΕΚ

Ο προεκλογικός για την προεδρία της ΕΔΕΚ μόλις άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πολυβολείται ήδη από τον σταθερό του αντίπαλο Γιώργο Βαρνάβα, ο οποίος εξήγγειλε χθες την υποψηφιότητά του. Στο πρώτο πλάνο ο Βαρνάβα επέλεξε να φέρει τη μείωση της εκλογικής δύναμης της ΕΔΕΚ και την απώλεια για πρώτη φορά στην ιστορία της την 4η θέση την οποία αποδίδει σε κακοδιαχείριση του κόμματος και στην ατέρμονη εσωστρέφεια που όπως λέει το οδήγησε ο Σιζό.

Μεταξύ των ενεργειών του νυν προέδρου της ΕΔΕΚ, που ήταν αντίπαλός του και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, ο Βαρνάβα επικρίνει και τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Παπαδάκη που οδήγησε σε παραιτήσεις πολλών στελεχών. Κατηγόρησε ευθέως τον Σιζό για διαγραφές, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση στελεχών, για μονομερείς αποφάσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τους «συνεπικουρούμενους» του, τη λήψη αποφάσεων από αναρμόδια πρόσωπα του κύκλου του Σιζό, την υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων σε βαθμό που να συνεδριάζουν σπάνια και να ενημερώνονται απλώς για συμφωνίες που ήδη υπεγράφησαν και για ήδη ειλημμένες αποφάσεις και τον εκφοβισμό του έμμισθου προσωπικού. Αποκορύφωμα των καταγγελιών του είναι η αναφορά σε κατάχρηση κομματικών χρημάτων για ίδιον όφελος από τον οικονομικό διευθυντή του Κινήματος, στενότατο συνεργάτη του Σιζό. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά είναι μόνο στην αρχή. Στην πρώτη, πρώτη ημέρα της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του Βαρνάβα. Η συνέχεια αναμένεται… συναρπαστική.

Όλα καλύτερα με το Ισραήλ

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ. Οι επαφές που είχε με όλη σχεδόν τη νέα κυβέρνηση της χώρας απέδωσαν πολλά. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη γίνει γνωστά. Κάποια, όπως μαθαίνω δεν είναι προς δημοσίευση. Και αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες που έφτασαν στ’ αφτιά μου και αφορούν όχι μόνο την πολιτική αλληλοενίσχυση αλλά και την αυξημένη εμπράκτως συνεργασία τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο κυρίως στην ενέργεια και στην άμυνα.

Κάποια από τα αποτελέσματα της επιτυχημένης διήμερης επίσκεψης αναμένεται να φανούν πολύ σύντομα και με τη βοήθεια που η Κύπρος θα προσφέρει στο Ισραήλ στην Ε.Ε. αλλά και τη στήριξη του Ισραήλ προς την Κύπρο. Κάποιες άλλες αποφάσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, θα φανούν σταδιακά καθώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Σύντομα αναμένεται να γίνει και κίνηση για ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο. Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ φαίνεται πως έγινε στην πιο κατάλληλη στιγμή. Λίγο πριν προλάβει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση να έχει έστω και τυπικές επαφές με την Τουρκία.

Άκουσα πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από το Ισραήλ και στην ενημέρωση που έγινε από τον Χριστοδουλίδη για τη βάση των τουρκικών drones που λειτουργεί στα Κατεχόμενα. Και επ’ αυτού δεν έγινε μια απλή συζήτηση αλλά πολύ προχωρημένη και εις βάθος μελέτη του θέματος και των παραμέτρων και των επιπτώσεων και για την Κύπρο αλλά και για το Ισραήλ και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Και έχουν ληφθεί και αποφάσεις. Η έγκυρη πηγή μου επιμένει πως η αναφορά του ΥΠΕΞ του Ισραήλ ότι εξετάζεται αμοιβαία αντίδραση Κύπρου Ισραήλ στις τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι (και όχι μόνον), μόνο τυχαία δεν ήταν.

Εθνική ανάταση

Μια εθνική ανάταση την ένιωσα χθες βράδυ ακούγοντας τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να λέει στους Τούρκους να σταματήσουν να παραλογίζονται και ότι «Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δίκαιο που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Βρήκα επίσης πολύ στρωτό, στοχευμένο και ξεκάθαρο τον λόγο του όταν περιέγραφε τον τουρκικό τρόπο σκέψης. «Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα». Μέσα σε δύο φράσεις τα είπε όλα. Αναμένουμε τώρα τα έργα.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολιτικός αρχηγός σχολιάζεται στους διαδρόμους του κόμματός του για υποτονικότητα και ότι βρίσκεται σε απόσταση και με το κόμμα του και με την κοινωνία;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση