ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τσουκνίδα

*Του Δρ. Κωνσταντίνου Α. Ιακώβου

Η Τσουκνίδα ανήκει στην τάξη Ουρτικώδη, στην οικογένεια Ουρτίκιδες ή Κνιδίδες και περιλαμβάνει 50 περίπου είδη μονοετών ή πολυετών ποωδών, μερικές φορές ημιθαμνωδών φυτών που απαντούν στις εύκρατες περιοχές όλου του πλανήτη, ενώ ορισμένα είδη απαντούν και σε τροπικές περιοχές.

Στην Ελλάδα απαντούν αυτοφυή 4 είδη τσουκνίδας, από τα οποία πιο διαδεδομένα είναι: U. urens k.v. γνωστό ως μικρή τσουκνίδα, μόνοικο φυτό ύψους 50 εκ. ή λιγότερο, με φύλλα ποειδή, u. dioica kv. γνωστό ως μεγάλη τσουκνίδα, φυτό ύψους άνω του ενός μέτρου με καρδιόσχημα φύλλα, u. pilulifera, η σφαιριανθής τσουκνίδα, ετήσιο φυτό με σφαιροειδείς θηλυκές ταξιανθίες.

Στην Κύπρο αυτό το άγριο χόρτο φυτρώνει σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους τόπους, σε ερείπια, σε χωράφια, στους δρόμους, σε κήπους που έχουν κόπρι κλπ. Μέχρι σήμερα ήταν ένα παρεξηγημένο φυτό με άγνωστες ιδιότητες, Νεώτερες όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η τσουκνίδα είναι ένα φυτό με αφάνταστες θεραπευτικές ιδιότητες που οφείλονται στα στοιχεία που περιέχει (Βιταμίνες, Σίδηρο, ΄Αζωτο, Χλωροφύλλη) κλπ.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Τσουκνίδα θεωρείται φυτό αιμοστατικό, κυρίως σε αιμοπτύσεις, φυματίωση, αιματοουρία, μητρορραγίες και ρινορραγίες. Είναι αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών, ισχιαλγίας, αποπληξίας και παράλυσης. Καταπολεμά την αναιμία, την υδρωπικία, την ραχίτιδα, τα αρθριτικά, τους ρευματισμούς, την παχυσαρκία, τη δυσμηνόρροια, τον πυρετό και τις πέτρες στα νεφρά.

Αλλά οι θεραπευτικές της Τσουκνίδας, δεν σταματούνε εδώ.

Χρησιμοποιείται ακόμα για τη θεραπεία των εντερικών λοιμώξεων και ιδίως τη διάρροια, των παθήσεων της κύστης και της ουρήθρας.

Επί πλέον ρυθμίζει την λειτουργία των αδένων, θεραπεύει τις αιμορροΐδες, αυξάνει το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν, τονώνει τη λειτουργία της χολής και του συκωτιού και θεραπεύει τη νυκτερινή ακράτεια ούρων νευρικής φύσεως ιδίως στα παιδιά.

Ακόμα καλυτερεύει την κατάσταση του δέρματος, θεραπεύει την τριχόπτωση, όπως και τις άφθες και γενικά τις μολύνσεις του στόματος και του λάρυγγα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ – ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ:

α) Για τις αιμορραγίες, αιμοπτύσεις, μητρορραγίες κλπ. χρησιμοποιούμε είτε έγχυμα Τσουκνίδας (3 κουταλιές σπόρους και φύλλα σ΄ ένα φλυτζάνι νερό, να μείνουν για λίγα λεπτά. Πίνουμε 2 κουταλιές τη μέρα), είτε αφέψημα (60 γρ. του φυτού, να βράσουν για 10 λεπτά σ΄ ένα λίτρο νερό. Πίνουμε 2 κουταλιές, τρεις φορές τη μέρα).

β) Για τη νυκτερινή ενούρηση των παιδιών, δίνουμε το εξής μείγμα: 15γρ. κουπανισμένους σπόρους Τσουκνίδας και 60-70 γρ. αλεύρι Σίκαλης με νερό και μέλι, το ανακατεύουμε, χωρίζουμε το μείγμα σε 5-6 μερίδες και τα πλάθουμε όπως τις πάστες. Τα ψήνουμε στο φούρνο και δίνουμε από μια κάθε βράδυ στο παιδί για 15-20 μέρες.

γ) Για τις πέτρες των νεφρών και της κύστης καθώς επίσης και για τις παθήσεις της ουρήθρας, κοπανίζουμε μ΄ ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους Τσουκνίδας, τους βράζουμε με 300 γρ. νερό και πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί με άδειο στομάχι.

δ) Για την αιμορραγία της μύτης, χρησιμοποιούμε κοπανισμένη Τσουκνίδα, την οποία βάζουμε μέσα στα ρουθούνια (σταματά το αίμα). Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και χυμό Τσουκνίδας, που θα ρίξουμε σε μια γάζα και την οποία θα βάλουμε στη μύτη.

ε) Για το κρυολόγημα, βράζουμε φρέσκες ή ξερές Τσουκνίδες, προσθέτουμε λίγο μέλι και πίνουμε το ρόφημα ζεστό.

στ) Για τους ρευματοαθριτικούς πόνους και τις οσφυαλγίες, πολλοί χρησιμοποιούν την ακόλουθη μέθοδο: Μαζεύουν Τσουκνίδες την ΄Ανοιξη, πολύ πρωί, πριν ακόμη βγει ο ήλιος, τις κοπανίζουν και τις βράζουν με λάδι. Στη συνέχεια σουρώνουν το ζουμί και το βάζουν σ΄ ένα μπουκάλι. Μ΄ αυτό το ζουμί τρίβουν το χειμώνα το πονεμένο μέρος.

ζ) Για τις άφθες, κάνουμε γαργάρες με αφέψημα Τσουκνίδας και κάνουμε ελαφρύ μασάζ.

ι) Για τη διάρροια, χρησιμοποιούμε έγχυμα Τσουκνίδας. Το ίδιο, για τη τόνωση της λειτουργίας του συκωτιού και της χολής (2 φλυτζάνια τη μέρα).

Υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τσουκνίδων στην Ασία, Αμερική και Ιαπωνία που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς.

*Ο δρ Κωνσταντίνος Α. Ιακώβου είναι Assistant Professor και Head of Hospitality and Tourism Department

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε ...
 |  ΥΓΕΙΑ