ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της σόγιας

Η ασιατική διατροφή περιέχει ίνες που δεν επιτρέπουν στους λανθασμένους όγκους να αναπτυχθούν σε όγκους πλήρους εξέλιξης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η καλλιέργεια της σόγιας, καθώς και οι τεχνικές ζύμωσης εξαπλώθηκαν μέσω της νότιας Κίνας προς την Κορέα, την Ιαπωνία και σ΄ άλλα μέρη της νοτιανατολικής Ασίας, όπου οι κάτοικοι εκτίμησαν την εύκολη καλλιέργεια της σόγιας, καθώς και τις διατροφικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Ακόμη και σήμερα, η κατανάλωση σόγιας και τροφών που προέρχονται απ΄ αυτήν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας των ασιατικών χωρών. Στη Δύση μόνο μια μικρή μειονότητα καλοφαγάδων έχει υιοθετήσει τη σόγια και τα προϊόντα της στο διαιτολόγιο της. Η σόγια είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο από διατροφικής άποψης, αλλά επίσης και για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Οι κύριες διατροφικές πηγές σόγιας

• Τα φασόλια σόγιας αποτελούν τον πιο απολαυστικό τρόπο βρώσης της σόγιας, καθώς και ένα ευχάριστο τρόπο για να προσφέρετε στον εαυτό σας μια άριστη πηγή αντικαρκινικών φυτοχημικών ενώσεων: τις ισοφλαβόνες.

Άλλες διατροφικές πηγές σόγιας είναι:

• Το μίσο: ΄Ενας ένζυμος πολτός που παρασκευάζεται από μείγμα φασολιών σόγιας.

• Η σάλτσα σόγιας: Αυτή αποτελεί το βασικό στοιχείο των ιαπωνικών καρυκευμάτων και ασφαλώς το πιο κοινό και γνωστό προϊόν στη Δύση που βασίζεται στη σόγια.

• Τα ξερά καβουρδισμένα φασόλια σόγιας

• Ο Τόφος και το γάλα σόγιας: Πίνονται σαν το γάλα και το αναψυκτικό.

Οι ισοφβλαβόνες και ο καρκίνος του προστάτη

Όπως ακριβώς με τον καρκίνο του μαστού, οι Ασιάτες παρουσιάζουν ποσοστά καρκίνου του προστάτη τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των Βορειοαμερικανών και των Ευρωπαίων. Το γεγονός αυτό, για μια άλλη φορά, δείχνει ότι η ασιατική διατροφή περιέχει ίνες που δεν επιτρέπουν στους λανθασμένους όγκους να αναπτυχθούν σε όγκους πλήρους εξέλιξης με ενδεχόμενα μοιραία αποτελέσματα.

Γενικά, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα τη σημασία του ρόλου της σόγιας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Φαίνεται ότι η μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου στην Ανατολή και τη Δύση οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στις έντονες διαφορές του παραδοσιακού τρόπου διατροφής των δύο πολιτισμών. Από τη μια μεριά, ένα διαιτολόγιο το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες ζωϊκών λιπαρών και ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου· από την άλλη η μετρημένη αλλά σταθερή και μακροχρόνια κατανάλωση τροφών που προέρχονται από τη σόγια και μειώνουν την πιθανότητα ανεξέλεγκτης ανάπτυξης κυττάρων στους ιστούς του μαστού και του προστάτη.

Συμπερασματικά φαίνεται από μελέτες πως ένα διαιτολόγιο στο οποίο η σόγια κατέχει εξέχουσα θέση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Γιατροί και διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η ένταξη της σόγιας στο διαιτολόγιο μας αποτελεί θετικό παράγοντα για την υγεία.

Η σόγια και ο καρκίνος του μαστού

΄Εχει παρατηρηθεί ότι πάνω από 75% των καρκίνων του μαστού διαγιγνώσκεται σε γυναίκες άνω των πενήντα ετών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι καρκίνοι αυτοί εξαρτώνται από τα οιστρογόνα. Αφού ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Συμπερασματικά, οι συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν ότι είναι προτιμότερο, από τη μια μεριά, να καταναλώνουμε λελογισμένα τροφές που περιέχουν ισχυρές ενώσεις όπως είναι οι ισοφλαβόνες, και, από την άλλη μεριά, να αποφεύγομε την πρόσληψη των συγκεκριμένων ουσιών υπό τη μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων, τα οποία δεν είναι αντιπροσωπευτικά των συνολικών ιδιοτήτων της τροφής.

* Του Δρ. Κωνσταντίνου Α. Ιακώβου
Assistant Professor
Hospitality and Tourism Department

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
X